Zomereczeem bij paarden

Oorzaken
Summer seasonal recurrent dermatitis, ook wel bekend als zomereczeem of sweet itch is een huidaandoening bij paarden die wordt veroorzaakt door een allergische reactie op insectenbeten (van de Culicoïdesmug). Het komt voor in verschillende gradaties van ernstigheid en bij verschillende soorten paarden. De gevoeligheid voor deze allergische reactie kan erfelijk bepaald zijn, voortkomen uit een lage afweersysteem en door andere ecologische redenen.

Zomereczeem bij paarden is een zomer aandoening en wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van Culicoïdesmug, ook wel ‘midges’ of ‘no-see-ums’ genoemd, vanwege de kleine afmetingen van deze mug. Nadat uw paard is gebeten door de Culicoïdesmug krijgen sommige paarden op die plek een lokale allergische reactie op die beet. Dit resulteert in intense jeuk, welke paarden proberen te verlichten door zichzelf te schuren of bijten. Zomereczeem komt alleen voor in het voorjaar en zomer, als de insecten aanwezig zijn. Tijdens de wintermaanden zijn de mugjes weg en kan de huid van uw paard genezen en het afgeschuurde haar teruggroeien.

Het merendeel van de paarden geeft geen allergische reactie op de beten van de Culicoïdesmug, maar ongeveer 5% van de paarden reageert met irritatie aan de gebeten huid.
De Culicoïdesmugjes zijn voornamelijk actief bij zonsopkomst (05.00-08.00) en zonsondergang (17.00 – 22.00) en voeden zich op specifieke gedeelten van het paard, namelijk rond het hoofd, de staartaanzet, schoft en manen. Dit wil overigens niet zeggen dat de Culicoïdesmuggen niet op de rug of buik kunnen steken.

De muggen leggen hun eitjes het liefste bij nat, drassig land, rivieren, meren en stilstaand water. Paarden die in dit soort gebieden worden gehouden hebben om deze reden ook meer kans om last te krijgen van zomereczeem.

Symptomen
Paarden die gebeten zijn door de Culicoïdesmug krijgen veel jeuk en kunnen onrustig zijn. Uw paard schuurt en bijt zichzelf constant om verlichting van de jeuk te krijgen.

De muggenbeten vormen een soort blaren, welke kapot kunnen gaan. Dit veroorzaakt korstvorming, korstjes en een schilferende huid. Als het schuren en bijten lang aanhoudt gaat het paard haren verliezen en beschadigt de huid, soms zelfs met open zweren.
Soms komen bacteriële infecties voor door het ontsteken van de open wonden. Ook is het niet ongebruikelijk dat paarden hun manen en staart (gedeeltelijk) afschuren.
Op de lange termijn kan het voorkomen dat de huid van uw paard zich verdikt en de huid op de aangetaste gebieden pigment verliest.

Behandelen en voorkomen van zomereczeem
De beste behandeling is voorkomen dat het paard gebeten kan worden door de Culicoïdesmug.
Het kan vaak extreem moeilijk zijn om te voorkomen dat het paard de symptomen gaat vertonen die bij zomereczeem horen, en zonder behandeling zullen de symptomen elk jaar verergeren.

Zomereczeem inwending aanpakken

Puur Culico ter voorkoming van allergische reacties op de Culicoïdesmug
Sectolin Equiderma voor genezing van de beschadigde huid
De Groene Os Drainage Compositum werkt weerstandverhogend en vermindert de kans op zomereczeem
Sensipharm Monoderma ter behandeling van droog eczeem, werkt jeukstillend en huidherstellend

Zomereczeem uitwendig aanpakken

Eczeemdekens
Door uw paard tijdig (begin maart) een eczeemdeken te laten dragen voorkomt u dat uw paard gebeten wordt door de Culicoïdesmug en vermindert u de kans op zomereczeem.
De eczeemdekens zijn gemaakt van een dichte soepele stof zodat de mug niet door de eczeemdeken heen kan prikken, de dekens zijn ademend en licht van kleur zodat deze tevens in de zomermaanden aangenaam te dragen zijn, wij adviseren de eczeemdeken 's nachts af te laten zodat de huid van uw paard kan "luchten en admenen", de mugjes zijn 's nachts niet actief.

Door ons aanbevolen top eczeemdekens:

Horseware Rambo Sweet Itch Hoody
Premiere Eczeemdeken

Lotion

Leovet Manenliquid niet vette lotion geeft rust en werkt jeukstillend
Leovet Bio-Huidolie lotion op vette basis, werkt jeukstillend door bio-zwavel
Cavalor Sw-Itch niet vette spray lotion jeukstillend, insectwerend en herstelend
Equine America Itch-No-More verzachtende lotion welke de jeuk stopt en mugjes verdrijft

Wassen voor verlichting

Leovet Theeboom Shampoo werkt jeukstillend en insectwerend
Sectolin Z-T Shampoo deze shampoo heeft een reinigende, onstekkingsremmende en jeukstillende werking
Sensipharm NewSkin Shampoo voor een grondige reiniging en een verkoelend effect

Insectenbestrijding

Synovium Fly Deet insectbestrijding op basis van DEET, de beste preventie tegen muggen
Fly Away Midge anti-muggen creme ter voorkoming insectenbeten

Preventie
De enige effectieve manier om te voorkomen dat overgevoelige paarden letsel oplopen is door te voorkomen dat ze worden gebeten. Probeer een overgevoelig paard minstens 500 meter van een drassige grond of water te houden, zodat de muggen minder snel bij het paard komen.
Tevens beschermt een eczeemdeken uw paard tegen beten van de Culicoides mug, onze aanrader de Rambo Sweet Itch Hoody

Stalmanagement
Er zijn een aantal aanpassingen die u kunt maken om te voorkomen dat er veel muggen op stal komen die uw paard kunnen steken.

1. De huis- en stalvlieg leggen hun eitjes in de mest van de paarden. Het aantal eitjes dat uitkomt in de stal kan worden teruggebracht door het verwijderen van de mest en desinfecteren van de stal.
Voor het desinfecteren van uw stal adviseren wij de Stable Clean van Sectolin te gebruiken.
2. Het gebruik van insectwerende middelen op muren van de stallen elke paar dagen tot weken zal vliegen doden.
3. Gebruik insectwerende middelen om het paard mee in te sprayen, dat houdt de vliegen op afstand.
4. Laat paarden niet grazen in gebieden bij water waarin vliegen hun eitjes leggen. Dit voorkomt een aanval op hete dagen.
5. Gebruik eczeem- en vliegendekens.
6. Gebruik banden of halsters met insectenwerende middelen.
7. Hou de paarden binnen wanneer de insecten actief zijn: van 2 uur voor zonsopgang tot 2 uur na zonsondergang.
8. Hou het paard bedekt met dekens en vliegenmaskers.

KLIK HIER VOOR EEN OVERZICHT VAN ALLE PRODUCTEN TEGEN ZOMERECZEEM

© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.