Wat je moet weten over dekens

Weergaven
Wat je moet weten over dekens

Het concept is simpel: Als je paard het koud heeft, doe je zijn deken op. Wanneer hij het niet koud heeft, doe je de deken af. Als hij een mooie dikke vacht heeft, sla de dekens dan helemaal over. Dit dagelijkse winterse karwei blijft echter voor velen een raadsel. Hier is een korte handleiding voor; wanneer, en met wat moet je het paard bedekken? Heeft mijn paard een deken nodig? In een notendop, waarschijnlijk niet.

Charlotte (eigenaresse DocHorse) geeft al ruim 15 jaar persoonlijk dekenadvies zodat jouw paard de perfecte deken draagt waar hij zich comfortabel in voelt.

“Tegenwoordig komt alles heel nauw, er zijn speciale fitters voor bitten, zadels, hoofdstellen, noem maar op. Een goed passende paardendeken is net zo belangrijk en het verbaasd mij hoeveel paarden een slecht passende deken dragen. Dekens die trekken, scheef hangen en schuurplekken veroorzaken terwijl dit allemaal voorkomen kan worden. Een goed passende deken is zo belangrijk, je paard draagt 24/7 een deken. Hoe zou jij je voelen in een broek die te strak zit of een koltrui welke je belemmert bij het eten? Ik heb al onze dekens op meerdere paarden gepast en weet zo alle in’s en outs van onze dekens. In deze blog deel ik graag alles wat je wilt weten over dekens! Mocht je dekenstress hebben kan je altijd contact met mij opnemen voor een persoonlijk advies. Het staat bij mij voorop dat jouw paard een deken draagt waar hij zich ten alle tijden comfortabel in voelt!”

Paardendekens in de praktijk….

Waarom doe je een deken op?

Dekens beschermen je paard tegen regen en kou en isoleren de lichaamswarmte van je paard. Een paard heeft in principe geen deken nodig en is prima in staat om zichzelf warm te houden. Je paard heeft namelijk een mechanisme wat zich tegen de kou beschermt. Wanneer het kouder wordt zet je paard zijn haren overeind en wordt er lucht gecreëerd tussen de haren en de huid wat de lichaamswarmte isoleert. Op deze manier houdt je paard zichzelf warm.

Je paard heeft dus geen deken nodig maar.... Als je je paard traint wil je liever niet dat hij een hele dikke wintervacht ontwikkelt. Een dikke vacht droogt minder snel en het kost je paard meer energie tijdens de training om zijn warmte kwijt te kunnen. Om een dun vachtje te behouden doe je dus een deken op, eventueel kan je je paard ook nog scheren. De deken zorgt ervoor dat de lichaamswarmte geïsoleerd wordt waardoor de vacht van je paard dit niet volledig zelf hoeft te doen. Zodoende maakt je paard geen dikke wintervacht aan.

Wanneer doe je een deken op?

Wanneer je begint met een deken is afhankelijk van de buitentempratuur en de hoeveelheid licht. Veel mensen vergeten dat daglicht een enorme invloed heeft op de aanmaak van een wintervachtje. Zodra de dagen korter worden begint je paard direct zijn zomervachtje te verwisselen voor een wintervacht, ook al is het overdag nog 25 graden!

Begin met een zomerdeken

Zodra de dagen korter worden (begin September) adviseer ik om je paard in ieder geval 's nachts een zomerdeken op te doen. Een zomerdeken is een dunne deken zonder vulling. Je kan de zomerdeken overdag oplaten als je tempratuur overdag niet boven de 15 graden komt.

Wanneer een regendeken?

Een regendeken is een waterdichte deken zonder vulling. Deze deken is al een stuk warmer dan een zomerdeken. Door de waterdichte coating ademend de deken ook een stuk minder. Ik adviseer pas een regendeken op te doen als de tempratuur overdag niet boven de 15 graden komt of alleen op een hele regenachtige dag.

Wanneer een deken met vulling?

Tussen de 0 en 10 graden kun je kiezen voor een dikkere deken, een 200 grams of een 300 grams. Wanneer de temperaturen het vriespunt bereiken kun je kiezen voor een 400 grams deken.

Good to keep in mind

Het bovenstaande advies is slechts een leidraad. Elk paard is anders en er zijn een aantal factoren welke van invloed zijn op de dekenkeuze.

  • Huisvesting van je paard

Als je paard is een goed geïsoleerde stal staat hoef je minder snel een deken op te doen. Staar je dus ook niet blind op het weerbericht want dit is altijd de buitentempratuur! Voor een goed geïsoleerde stal kan je er al snel 10 graden bovenop tellen. En in een geïsoleerde stal daalt de tempratuur ’s nachts ook minder snel. Daarnaast staan er vaak meerdere paarden op stal welke ook veel warmte produceren.

  • Daglicht op stal

Op een stal waar veel daglicht is zal je paard minder snel een wintervacht aanmaken (ook na het scheren) dan op een stal waar geen natuurlijk licht is. Staat je paard dus op een stal zonder daglicht en komt hij niet veel buiten? Begin dan eerder met warmere dekens.

  • Is je paard geschoren?

Wanneer jouw paard geschoren is, is het belangrijk om goed te kijken aan wat voor deken jouw paard behoefte heeft. Een geschoren paard is zijn natuurlijke mechanisme voor het warmhouden van zijn lijf kwijt, en heeft daardoor hulp nodig bij het warm houden in de vorm van een deken. Als je paard geschoren is adviseer ik altijd om 100 gram extra op te leggen. Dit voorkomt tevens dat hij minder snel weer terug schiet in zijn haar.

  • Hoe vaak is je deken al gewassen?

Het warmte isolerende vermogen van een vulling vermindert als je de deken wast. Lucht heeft de eigenschap om warmte te isoleren, als je jouw deken vaak vast zal je merken dat de vulling platter wordt, dit betekent ook dat er minder lucht in de vulling zit en hierdoor wordt er minder warmte geïsoleerd. Kies daarom voor een deken van hoge kwaliteit, de vulling van deze dekens is vaak van een kwalitatief goed materiaal welke lang luchtig blijft.

  • Een halsdeel voor extra warmte

Als je paard veel buitenloopt kan je ook een halsdeel aan je deken bevestigen. Onderschat niet dat een halsdeel heel veel extra warmte geeft! Door een halsdeel zal je dus minder snel een dikkere deken op hoeven te doen.

  • Voel regelmatig onder de deken

Net als mensen heeft het ene paard het sneller warm dan het andere paard. Het is dus goed om te weten bij welke temperatuur jouw paard zich het meest comfortabel voelt. Je kan dit doen door geregeld onder de deken te voelen. Zo leer je jouw paard het best kennen.

Verschillende dekens en materialen

Staldeken of waterdichte deken?

Een staldeken heeft geen waterdichte coating, hierdoor “ademt” de deken beter. Uiteraard zit er veel verschil in het ademende vermogen van waterdichte dekens maar hoe goed de kwaliteit ook is, het zal nooit zo ademend zijn als een staldeken. Als je de mogelijkheid hebt adviseer ik altijd om voor een staldeken te gaan, dit is veel beter voor de vacht en huid van je paard. De meeste staldekens kunnen wel tegen een paar druppels regen. Mocht dit geen optie zijn en loopt je paard in weer en wind buiten kies dan voor een waterdichte deken met een groot ademend vermogen zoals de Rambo en Bucas dekens.

De buitenkant van een waterdichte deken

Als je wilt weten of een deken een sterke buitenstof heeft zijn er 3 punten waar je op moet letten.

  • Het materiaal. De meeste dekens zijn gemaakt van nylon of polyester. Nylon is sterker dan polyester.
  • Het aantal Denier. Staar je niet blind op het aantal denier van een deken! Wij krijgen vaak de vraag hoeveel denier een deken heeft. Het aantal denier geeft de vezeldichtheid van een stof aan, hoe hoger het aantal denier hoe dichter de stof is. Het aantal denier zegt dus niks over het soort textiel dat wordt gebruikt. Zo kan bijvoorbeeld een ballistic nylon stof van 1000D veel sterker zijn dan een 1200D polyester stof. Als je het aantal denier met elkaar gaat vergelijken kijk dan ook goed naar de soort stof anders ben je appels met peren aan het vergelijken.
  • Ripstop. Wat ook een groot verschil maakt is of de stof een ripstop stof is (dat zijn de vierkantjes die meegeweven zijn in de stof) dit zorgt voor meer scheurvastheid.

De voering van een deken

De binnenkant van een deken noemen we de voering van een deken. Dekens hebben meestal een nylon voering maar er zijn ook dekens met een voering van katoen of fleece. Ik adviseer zelf om voor een deken met een nylon of katoenen voering te gaan. Als je paard snel schuurplekken heeft kies dan altijd een nylon voering.

Als je paard rolt en speelt beweegt een deken altijd, een deken met een nylon voering glijdt mee over de vacht waardoor hij stabiel blijft liggen. Een fleece voering “plakt” als het ware meer op de huid waardoor een deken eerder scheef gaat hangen.

Sommige dekens hebben een bijzondere voering welke ook heel goed warmte isoleert. Zo kan een 100 grams deken met een speciale voering zelfs warmer zijn dan een 400 grams deken met een nylon voering. Als een paardendeken een speciale voering heeft staat dit duidelijk bij ons op de site omschreven.

Ga je een paardendeken kopen?

De perfecte deken voor jouw paard is natuurlijk helemaal afhankelijk van je paard, je eigen wensen en de huisvesting. Door de onderstaande vragen te beantwoorden kan je al heel gericht op zoek gaan naar de perfecte deken!

Paardendeken keuzehulp

Waterdichte deken of staldeken?

Een goed uitgangspunt om te beginnen is de vraag of je een waterdichte of staldeken zoekt. Als je de mogelijkheid hebt adviseer ik altijd een staldeken te gebruiken omdat dit beter is voor de huid. Als je paard altijd buitenstaat kies dan voor een waterdichte deken. Mocht je de mogelijkheid hebben om dekens te wisselen kan je er ook voor kiezen om je paard op stal een staldeken op te doen en als hij naar buiten gaat een waterdichte deken op te doen of een regendeken over zijn staldeken te doen.

Wel of geen liners?

Liners zijn een soort onderdekens welke je aan een waterdichte of staldeken kan bevestigen. Het is een soort extra vulling waarmee je snel de warmte van de deken kan aanpassen. Het voordeel hiervan is dat je 1 keer goed kan investeren in een hele goede buitendeken en vervolgens de warmte met liners aanpast. Zo hoef je geen 5 verschillende dekens aan te schaffen. Een ander voordeel is dat je de liners zelf kan wassen dus zo heeft je paard vaker een schone deken (ook beter voor de vacht). Als je dit systeem wilt gebruiken ga dan gericht op zoek naar dekens welke aansluitingspunten voor liners of onderdekens hebben.

Wel of geen halsdeel?

Een los halsdeel biedt je paard extra bescherming. Als je paard een buitenluik heeft of geschoren is adviseer ik sowieso een halsdeel te gebruiken. Als je paard heel veel buiten staat kan je ook voor een deken met hals kiezen. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een afneembare hals. Wij hebben dekens welke met een afneembare hals geleverd worden maar ook dekens waar je de hals los bij kan bestellen. Sommige dekens zijn niet te gebruiken icm met een losse hals dus let hier goed op bij de aanschaf!

Staat je paard met andere paarden buiten?

Kies dan voor een deken met een sterke buitenkant zoals ballistic nylon. Zowel Bucas als Rambo gebruiken deze buitenstof voor de waterdichte dekens.

Twijfel je nog tussen een aantal dekens? Neem dan contact op met onze dekenspecialist voor een uitgebreid dekenadvies.

Past de paardendeken wel?

Welke dekenmaat heeft mijn paard?

Om de dekenmaat van je paard te berekenen kun je het volgende doen;
Zorg ervoor dat je paard recht staat.
Meet je paard met een meetlint van het midden van de borst tot aan het uiteinde van het achterbeen (hier moet de deken eindigen, dit is in dezelfde lijn als waar de staartaanzet begint). Deze lengte in cm kan je aanhouden als onderlengte van de deken.
Twijfel je over welke dekenmaat jouw paard nodig heeft? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zullen een aantal vragen met je doornemen om je zo goed mogelijk te helpen met het bepalen van de juiste dekenmaat voor jouw paard.

Tips voor het passen van een deken:

Wij adviseren om een paardendeken gelijk te passen om te zien of de pasvorm en maat goed is voor jouw paard. Tijdens het passen raden wij aan om een dunne zweet- of zomerdeken onder de paardendeken te leggen zodat de deken schoon blijft. Veel paarden hebben vaak een te grote deken op, deze lijkt in de eerste instantie mooi ruim te zitten aan de voorkant maar wanneer je paard gaat bewegen trekt de deken naar achter waardoor er veel druk op de schoft en borst ontstaat, hierdoor kan de deken scheef gaan hangen en schuurplekken veroorzaken.

  • Leg de deken op en trek hem naar achter of wandel een rondje voordat je de maat en pasvorm beoordeelt
  • De deken moet eindigen op het punt waar de staartaanzet begint
  • De voorsluiting moet makkelijk sluiten
  • De voorsluiting mag niet te laag hangen dit veroorzaakt druk op de schouders
  • De deken begint ongeveer een handbreedte voor de schoft en ligt dus mooi over de schoft heen

Mocht je twijfelen of een deken goed ligt op jouw paard neem dan contact met ons op. Je kan ons foto's of een filmpje doorsturen zodat wij met je mee kunnen kijken. Het is erg belangrijk dat een paardendeken perfect ligt op jouw paard zodat jouw paard zich ten alle tijden comfortabel voelt.

Hoe voorkom ik schuurplekken?

Koop een deken die het paard goed past. De hand moet gemakkelijk onder de deken en over de schouder kunnen glijden. Als het in dit gebied knelt of krap zit, zal het waarschijnlijk gaan wrijven. Dekenvoeringen en schouderbeschermers helpen ook om schuurplekken te voorkomen.

Twijfel je over welke deken je wilt bestellen? Neem dan contact met ons op! Wij hebben alle dekens in ons assortiment gepast op verschillende paarden zodat wij alle voor- en nadelen van de dekens weten. We kunnen samen met jou een aantal vragen doorlopen om zo tot de perfecte deken voor jouw paard uit te komen. Dat jouw paard een deken draagt waar hij zich comfortabel in voelt staat bij ons voorop.

 

Gerelateerde berichten
Het verschil tussen alle Horseware dekens
Horseware heeft vele dekens in het assortiment en heeft hierbij een onderscheid gemaakt tussen Rambo, Rhino en Amigo dekens. Wat is nu het grootste verschil tussen deze drie merknamen? In deze blog leggen we je het uit...
Hoe kies je de juiste winterdeken?
Het koude seizoen is weer aangebroken en de meeste paarden krijgen weer een lekkere warme deken op. Maar hoe zoek je de beste deken voor je paard uit? In deze blog lees je alle tips. ...
Gastblog Bucas: Meten = weten
De juiste maat deken kiezen is super lastig. Een te grote deken veroorzaakt schuurplekken doordat deze naar achter schuift en een te kleine deken bedekt niet het hele paard. In deze blog geven we samen met Bucas tips om de juiste dekenmaat te bepalen...
Zomereczeem
De temperaturen gaan weer omhoog, dit betekent het einde van een sobere periode!Tijdens deze seizoenswisseling gebeurt er van alles in het lichaam van je paard. Hij verhaart, er komen veel afvalstoffen vrij en de kans op een lagere weerstand is groot. Dit komt door veranderingen in de voedingswaarden, het doorbrengen van relatief veel tijd op stal ...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.