Tips voor de perfecte singel voor jouw paard

Weergaven
Tips voor de perfecte singel voor jouw paard

Het belang van een goede pasvorm van het zadel is pas de laatste jaren onder de aandacht gekomen van menig ruiter. Het ongemak wat door een slecht passend zadel werd veroorzaakt werd niet (snel) herkend als oorzaak van een (rijtechnisch) probleem. Naast het zadel kan ook een slecht passende singel (die te smal is of te strak is aangetrokken) ernstige problemen veroorzaken zoals drukkingen, wondjes of kneuzingen. Dit kan pijn veroorzaken in het gevoelige gebied rond de buik (achter het voorbeen). Hierdoor kan het paard bij het zadelen onrustig worden en defensief gedrag gaan vertonen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bijten, stampen of slaan. Dit komt dan echter niet voort uit onwil of een slecht karakter, maar doordat het paard ongemak ervaart en eigenlijk vraagt voorzichtig aan te doen.

Een brede of smalle singel?

Een smalle singel zorgt voor veel gecentreerde druk op een smal gedeelte op de borst van het paard, een bredere singel verdeelt deze druk over een groter oppervlak. Een brede singel zorgt voor minder gecentreerde druk onder de singel, wat drukkingen en ontstekingsreacties op die plaatsen voorkomt. Als je een nieuwe singel koopt, kies dan bij voorkeur een brede(re) singel omdat deze beter de druk verdeelt en minder ‘knelpunten’ veroorzaakt. Daarbij wordt geadviseerd de singel aan beide kanten op hetzelfde gaatje vast te maken, om ongelijke druk op de borstkas te voorkomen. Wanneer een singel anatomisch is gevormd is dit van extra groot belang.

Waar moet het zadel liggen?

Het is belangrijk dat het zadel niet te ver naar voren of naar achteren wordt gelegd. Het zadel moet achter de rand van het schouderblad liggen, zodat de schoudervrijheid niet wordt beperkt. Het zadel moet echter ook niet te ver naar achteren liggen (niet voorbij de 18e rib), omdat achter dit deel de rug het meest kwetsbaar is, en op die manier blessures kunnen ontstaan.

Het belang van correct aansingelen

Wanneer correct gezadeld, rust het gewicht van de ruiter op de 9e rugwervel. Echter, in dit gebied bevinden zich ook vitale organen als hart, longen en een netwerk van bloedvaten en lymfebanen. Ook bevinden zich hier oppervlakkige en diepliggende spiergroepen, welke veel zenuwuiteinden bevatten. Een zadel, strakke singel en ruitergewicht kunnen zorgen voor extra druk en verkramping van de spieren, wat als pijnlijk kan worden ervaren.

Regelmatig zien we paarden happen richting de voet van de ruiter als deze op zijn rug zit. Dit is niet om in de voet van de ruiter te bijten (zoals velen misschien denken en willen afstraffen met een schop richting het hoofd van het dier), maar om aan te geven dat hij pijn heeft doordat de singel te strak om de ribbenkast is aangesnoerd. Uiteindelijk kan dit leiden tot singel- of zadeldwang.

Symptomen van pijn bij het zadelen of aansingelen zijn als volgt:

  • Pogingen tot bijten
  • Buik uitzetten bij het aansingelen
  • Slaan
  • Boze/ angstige gezichtsuitdrukking
  • Onrustige bewegingen in het hoofd en/ of staart

Symptomen van pijn tijdens het rijden zijn als volgt:

  • Kreupelheid
  • Niet voorwaarts willen gaan
  • Strakke spieren in de rug en gebrek aan impuls

Als we bovenstaande problemen ervaren wordt er vaak aan symptoombestrijding gedaan: de oplossing wordt gezocht in een ander bit of hulpteugels. Vaak kan een groot deel van het verzet al worden opgelost door de oorzaak van de pijn weg te nemen, de singel een gaatje losser, het zadel op de juiste plek leggen of de singel aan beide zijden op hetzelfde hoogte vastmaken.

Als het paard geen ongemak meer ervaart zal het beter kunnen ontspannen en de weerstand kunnen laten varen. 

Wil je advies over een singel?

Neem dan contact op met onze specialist Charlotte. Charlotte heeft al onze singels op meerdere paarden getest en kan je precies vertellen wat je kan verwachten bij het gebruik.

Al onze singels bekijk je hier.

Gerelateerde berichten
Stubben Equi-soft singel getest
Ik voel echt verschil bij mijn paarden sinds ik met deze singel rijd. De pasvorm is supermooi en de paarden hebben meer bewegingsvrijheid. Ook blijft mijn zadel nog stabieler ligger. Een van de paarden reageerde soms wat gespannen na aansingelen, dat is nu duidelijk minder...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.