Magnesium – krijgt jouw paard hier wel genoeg van binnen?

Weergaven
Magnesium – krijgt jouw paard hier wel genoeg van binnen?

Magnesium is een belangrijk mineraal dat is betrokken bij verschillende lichaamsprocessen van je paard, waaronder energieproductie, spierspanning, het immuunsysteem, botgezondheid, vruchtbaarheid en temperament. De meeste van ons die met paarden werken zullen bij een laag energieniveau of een chagrijnig paard al snel denken aan een magnesiumtekort. Maar hoe komt het dat dit tegenwoordig zo onder de aandacht is? Het antwoord is relatief simpel. Er wordt tegenwoordig meer aandacht besteed aan paardenvoer en aan de bodem waarvan het hooi en kuilgras wordt geoogst. De bodems raken uitgeput, waardoor er minder voedingsstoffen in het ruwvoer terecht komen. En tijdens de opslag tijdens de wintermaanden neemt de voedingswaarde van het ruwvoer af.

magnesium-krijgt-jouw-paard-hier-wel-genoeg-van-binnen

Echter zijn het niet de directe tekorten die voor de meeste problemen zorgen bij de gezondheid van het paard. Wanneer een paard langdurig te weinig magnesium binnen krijgt, heeft dit effect op de gezondheid van het paard op lange termijn, met mogelijk hoge dierenarts rekeningen tot gevolg. Wat kunnen we doen om dit te voorkomen?

Een goede aanvulling van de ontbrekende voedingsstoffen is hier van groot belang voor je paard. Let wel op dat een ernstig tekort aan voedingsstoffen niet zomaar kan worden behandeld. Maak hiervoor een behandelplan met je dierenarts, toegepast op jouw paard om hem er weer zo snel mogelijk bovenop te helpen.

Waarom is magnesium in het bijzonder dan zo belangrijk voor je paard? 

Alle metabole functies in het lichaam van je paard worden geregeld door ATP (adenosine triphosphate). Dit is de brandstof van de cellen. Zonder magnesium is ATP veel minder goed in staat om energie op te wekken voor de cellen om goed te kunnen functioneren. Magnesium speelt ook een belangrijke rol bij de synthese van hormonen, en zorgt ervoor dat de receptoren van de hormonen goed werken. Dit is met name relevant bij de regulering van insuline en de bloedsuikerspiegel. Kreupelheid kan ook een gevolg zijn van een magnesiumtekort, met name wanneer er sprake is van een algemene luiheid, een snel vermoeid paard, verminderde prestaties en slecht herstel na een training of wedstrijd.

Botten en weke delen structuren in het lichaam, zoals pezen en banden, zijn sterk afhankelijk van magnesium. Botten fungeren als belangrijke opslagplaats van magnesium, het grootste gedeelte van het magnesium ligt hierin opgeslagen. Belangrijk is dat calcitonine, het hormoon dat de afzetting van calcium op het bot mogelijk maakt, wordt bepaald door de beschikbaarheid van magnesium. Bovendien is voor de omzetting van vitamine D2 naar actief D3 magnesium als cofactor nodig. We kunnen daarom concluderen, ondersteund door klinisch onderzoek, dat magnesium indirect invloed heeft op de calciumopname en direct van invloed is op het vermogen van vitamine D om ontstekingen in het lichaam te verminderen - met name relevant voor een dier dat enorme hoeveelheden ontstekingsbevorderende prostaglandinen produceert bij zwaarbelaste gewrichten.

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden is het evenwicht tussen calcium en magnesium in de spieren. Calcium is nodig voor het samentrekken van de spieren, terwijl magnesium op antagonistische wijze de spieren helpt te ontspannen. Het evenwicht tussen de twee is cruciaal, niet alleen voor het bereiken van een optimale spiertonus, maar ook voor het verlichten van rusteloosheid in het lichaam. Magnesium draagt bij aan de synthese van verschillende neurotransmitters die rechtstreeks verband houden met het kalmeren en herstellen van het psychologisch evenwicht. Merries die het typische ‘merriegedrag’ vertonen zijn vaak onderhevig aan marginale tekortkomingen, vooral als het gaat om de rol van magnesium in de ondersteuning van de hormonale regulatie in de maandelijkse cyclus. Een aanvulling met magnesium gedurende deze periodes zou dus voor deze merries een verbetering van het gedrag kunnen bewerkstelligen.

Wil je weten welk magnesium supplement het meest geschikt is voor jouw paard? Neem dan contact met ons op voor een passend advies.

Gerelateerde berichten
Hebben paarden een magnesium supplement nodig?
Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van spieren en zenuwwerking. Paarden die een magnesiumtekort hebben kunnen schrikachtig gedrag vertonen en ‘heet’ zijn. Daarnaast kunnen ze spiertrillingen of verkrampingen vertonen. Echter komt een groot tekort niet vaak voor, omdat gras en hooi normaliter voldoende magnesium bevatten om aan ...
Het belang van magnesium voor paarden
Magnesium is een belangrijk macromineraal (net als calcium, fosfor, kalium en natrium) voor het paard. Het wordt steeds vaker toegepast door dierenartsen en specialisten in verschillende behandelingen. Waarom hebben paarden magnesium nodig, en hoe kan het therapeutisch worden toegepast...
5 Feiten en fabels over Magnesium
In deze blog hebben we een aantal feiten en fabels over magnesium op een rijtje gezet...
De 10 meest gestelde vragen over supplementen
Wij beantwoorden de 10 meest gestelde vragen over supplementen voor jouw paard vandaag in deze blog. Twijfel jij of je jouw paard een supplement moet geven? Of weet jij niet welk supplement voldoet aan de juiste ingrediënten? Wij helpen jou graag...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.