TRM Maxi-Top Equine vs. Myoplast: wat zijn de verschillen?

Weergaven
TRM Maxi-Top Equine vs. Myoplast: wat zijn de verschillen?

Sinds kort heeft TRM een nieuw product op de markt gebracht ter ondersteuning van de spierontwikkeling: Maxi-Top Equine. Echter, de Myoplast, al jaren bekend bij paardrijdend Nederland, biedt ook aminozuren ter ondersteuning van de spiermassa. Wat zijn de verschillen? Hieronder lichten we het graag toe.

TRM Maxi-Top Equine vs. Myoplast: wat zijn de verschillen?

TRM heeft een nieuw product op de markt gebracht ter ondersteuning van de spierontwikkeling: Maxi-Top Equine. Het is een supplement dat door middel van plantaardige aminozuren (met name BCAA - Brand Chain Amino Acids) je paard helpt in de ontwikkeling van de spiermassa. Echter, de Myoplast, al jaren bekend bij paardrijdend Nederland, biedt ook aminozuren ter ondersteuning van de spiermassa. Wij krijgen heel veel vragen over wat precies het verschil is tussen beide supplementen. Hieronder lichten we het graag toe.

Wat is de oorsprong van de aminozuren?

De aminozuren in Maxi-Top Equine zijn van plantaardige oorsprong en worden gewonnen uit Erwten eiwit, en geëxtrudeerde sojabonen. Dit zijn plantaardige bronnen.
De aminozuren in Myoplast worden gewonnen uit zoetwateralgen, de Spirulina Platensis.

Erwten eiwit bevat meer hoeveelheid aminozuren dan zoetwateralgen.

Welke aminozuren zitten in de supplementen?

Maxi-Top Equine bevat de volgende essentiële aminozuren: L-Cysteine, L-Threonine, Methionine, L-Valine, L-Isoleucine, L-Leucine. Overige aminozuren die zijn toegevoegd zijn: Alanine, Arginine, Asparaginezuur, Glutaminezuur, Glucine, Histidine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Phenulalanine, Proline, Serine, Threonine, Tyrosine, Valine, Custeine, Cysine, Methionine, Tryptofaan.

Myoplast vermeldt op het label niet welke aminozuren het bevat, maar in de alg Spirulina worden de volgende aminozuren gevonden: Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Fenylalanine, Threonine, Tryptofaan, Valine, Alanine, Arginine, Aspartic acid, Cystine, Glutaminezuur, Glycine, Histidine, Proline, Serine, Tyrosine.

Daarnaast bevat Maxi-top een extra hoog gehalte aan Lysine. Dit is het belangrijkste essentiële aminozuur.

Het grootste verschil zit het in de BCAA’s (Leucine, Isoleucine, Valine). Deze zijn cruciaal voor spieropbouw.

Overige toevoegingen / dragers

Naast de bronnen van aminozuren bestaat de Maxi-Top Equine verder nog uit:

  • Calcium, wat goed is voor de botten
  • Vitamine E, wat helpt tegen oxidatieve stress en ontspant de spieren
  • Hydrogeen orthofosfaat, dit is een veilig bindmiddel zonder suikers
  • Gedeactiveerde gist, dit betekend dat het gist wat gebruikt is niet meer “levend” is en geen kwaad kan.

Myoplast bevat naast de bron van aminozuren ook nog:

  • Sacharose, een suiker dat gehaald wordt uit suikerbieten of suikerriet
  • Glucosesiroop (suikers), dit is als bindmiddel gebruikt
  • Maiszetmeel, dit wordt ook als bindmiddel gebruikt

Maxi-top is vrij van Glucose (suikers). Hierdoor is het een veilig supplement voor paarden die gevoelig zijn voor suikers.

Vorm

Maxi-Top Equine is een smakelijk brokje.
Myoplast is een parel-granule.

Dagelijkse dosering

Maxi-Top Equine beveelt als onderhoudsdosering eenmaal daags 50 g per dag aan. Bij paarden in revalidatie of zware training kan de dosering worden verhoogd naar 100 g per dag. Jonge paarden mogen 25 g per dag toegediend krijgen.
De dosering van Myoplast is 50 g per dag, maar bij paarden in zware training of revalidatie kan de dosering worden verdubbeld naar 100 g per dag. Pony’s mogen 25g per dag toegediend krijgen.

Gebruiksduur

Voor zowel de Maxi-Top Equine als de Myoplast geldt een standaarddosering van 50 g per dag. Dit houdt in dat je met een pot van 1500g 30 dagen kunt doen.
Bij gebruik voor jonge paarden of pony’s komt dit uit op 60 dagen. Wanneer de dubbele dosering van 100g per dag wordt gehanteerd, is een pot voldoende voor 15 dagen.

Prijs per dag

De prijs per dag van de Maxi-Top Equine komt uit op €2,28 bij gebruik van de onderhoudsdosering. 
De prijs per dag van de Myoplast komt uit op €3,33 per dag bij gebruik van de onderhoudsdosering.

Let wel: deze prijzen zijn afgeleid van de aanbevolen verkoopprijs, eventuele kortingen op de verkoopprijs zijn niet mee berekend.

Effect op het paard

Beide supplementen dienen ten minste 4 weken gegeven te worden voordat effect op de spiergroei kan worden gezien. Het is daarnaast belangrijk dat het paard gedurende de toedieningsperiode in training staat zodat de spieren worden gestimuleerd zich te ontwikkelen.

Op korte termijn kan bij Myoplast worden waargenomen dat paarden wat heter of drukker worden. Dit kan worden toegeschreven aan de toevoeging van de Sacharose en glucosestroop in het supplement. Als je een heet paard hebt en deze wilt ondersteunen zonder dat het heet wordt in de training zal in deze vergelijking de Maxi-Top Equine het betere alternatief zijn.

Gerelateerde berichten
Wat maakt TRM Electrolyte Gold zo bijzonder?
Wat maakt de TRM Electrolyte Gold bijzonder? Wanneer je paard een hoge inspanning levert of wanneer het erg warm is verliest je paard veel vocht en elektrolyten door te zweten. Elektrolyten bestaan uit natrium, chloride en kalium, daarnaast verliest je paard via het zweet ook de mineralen magnesium en calcium. Elektrolyten komen in het ...
Wat maakt de TRM IronXcell zo bijzonder?
In deze nieuwe blog lichten wij een nieuw product uit namelijk: TRM IronXCell...
Wat is het verschil tussen de 2 spieropbouwende supplementen van Synovium de Myobuilder en Megabol? Wij krijgen deze vraag regelmatig van jullie en lichten dit graag toe in deze blog. Het spierstelsel is enorm belangrijk voor het goed functioneren van het paard. Het hebben van een krachtige spiermassa kan blessures voorkomen door steun te bieden ...
TRM Stride - Het wetenschappelijke bewijs
In deze blog lees je alles over de TRM Stride. Welke ingrediënten zitten erin en hoe is het product ontstaan...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.