Vliegenmaskers: alles wat jij wilt weten!

Weergaven
Vliegenmaskers: alles wat jij wilt weten!

De zomer is alweer in het vooruitzicht en dat betekent dat we ons weer druk moeten maken om alle insecten die ons paard kunnen aanvallen in deze periode. Het is daarom belangrijk om je tijdig te oriënteren op de juiste bescherming voor jouw paard tegen al deze insecten, waaronder die vervelende vliegen.

Er zijn echter zoveel verschillende soorten vliegenmaskers op de markt dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Door alle verschillende modellen, soorten en materialen is het soms lastig om het perfecte vliegenmasker voor jouw viervoeter te vinden. Niets is belangrijker dan het aanschaffen van een kwalitatief goed vliegenmasker welke ook nog eens een goede pasvorm heeft voor het hoofd van jouw paard. In dit geval is goedkoop dan ook duurkoop, zorg er dus voor dat je direct een fijn passend masker voor je paard kiest.

vliegenmasker

Wat voor modellen vliegenmaskers zijn er?

Je vraagt je dan natuurlijk af waar je dan uit kunt kiezen als je opzoek gaat naar een vliegenmasker. Wil je namelijk een masker dat ook de oren bedekt, of juist een masker dat alleen de ogen van je paard beschermt tegen de insecten. Een full face vliegenmasker zien we vaak bij paarden die echt heel erg veel last hebben van de vliegen en muggen, of wanneer je een wit paard hebt, deze verbranden namelijk sneller in de zon. Let er dan wel op dat je een vliegenmasker kiest die ook daadwerkelijk voorzien is van UV-wering. Zo weet je bijvoorbeeld dat je met het Rambo vliegenmasker gegarandeerd goed zit. Deze beschermd tegen de UV stralen en helpt bij het afweren van de vliegen. De full face vliegenmaskers hebben wij tevens ook van Bucas, Lemieux en Busse.

Het vliegenmasker met oren is ideaal voor paarden die veel last hebben van de knutten die prikken in de oren. Het is wel belangrijk dat je hierbij let op de vorm van de oren van het masker, het oor van jouw paard moet hier namelijk wel comfortabel in passen en dat is niet bij ieder vliegenmasker het geval. Equilibrium heeft hiervoor de oplossing gevonden; zij gebruiken ergonomisch gevormde oren waardoor de pasvorm veel beter is dan bij een doorgaans vliegenmasker.

Heeft jouw paard over het algemeen wat minder last van de vliegen of vind hij/zij het niet prettig als er iets om de oren zit? Dan kun je wellicht beter gaan voor een vliegenmasker waar geen oren aan zitten. Het laatste wat je wilt is dat jouw paard gaat schuren om het masker af te krijgen, omdat deze niet prettig zit. Je kunt in dit geval gaan voor een vliegenmasker van bijvoorbeeld Bucas of Amigo.

Hoe vind ik het beste vliegenmasker?

Je hebt waarschijnlijk nu bedacht wat voor soort vliegenmasker je aan wilt schaffen voor je paard, maar hoe vind je nu het best passende masker? Je kunt hierbij de maat van het hoofdstel van jouw paard aanhouden, dan zit je in de meeste gevallen goed. Heeft je paard bijvoorbeeld maat full van hoofdstel dan is het advies om dezelfde maat vliegenmasker aan te schaffen. Tevens moet het vliegenmasker goed aangesloten zitten bij de neus en nek. Openstaande randjes maken het voor de vliegen makkelijker om onder het masker te vliegen en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Naast het goed aansluiten van het masker rond de neus en nek moet het masker ook genoeg ruimte hebben rond de ogen. Wanneer het mesh materiaal van het vliegenmasker direct tegen de ogen aanzit zal dit gaan schuren op de gevoelige huid rondom de ogen. Wanneer de wimpers van je paard tegen het masker aan zitten betekent dit al dat dit te krap zal zijn.

Een goed passend vliegenmasker belemmert het paard niet in de bewegingen zoals eten en drinken. Houd het volgende in de gaten wanneer je een vliegenmasker aanschaft:

  • Het masker moet dicht tegen het hoofd van het paard zitten (ongeveer 2 vingers moeten ertussen kunnen).
  • Het masker mag nergens een opening hebben (met name bij de nek en neus kan dit ontstaan). Als het masker niet goed aansluit kan het gaan schuiven en draaien rond het hoofd van je paard, of zelfs af gaan. Ook geeft dit vliegen de kans om onder het masker terecht te komen, iets wat je wilt voorkomen.

vliegenmasker met oren

Pasvorm rond de ogen

Hoewel we hierboven hebben aangegeven dat het masker dicht tegen het hoofd van het paard moet zitten, is dit niet het geval rond de ogen van het paard. Het masker moet het paard voldoende ruimte geven rond de ogen, omdat een masker dat te dicht tegen de ogen en wimpers van het paard aan zit kan zorgen voor irritatie van het oog en de huid er omheen. Daarnaast is het voor je paard ook erg oncomfortabel als de wimpers steeds tegen het masker komen wanneer hij knippert.

Wij raden daarom aan om een masker te kiezen dat een versteviging heeft ingebouwd rond het gebied van de ogen, zodat het niet bij rollen of spelen tegen de ogen aan kan komen. Bij de maskers van Equilibrium, Kentucky en Rambo is hier met name veel aandacht aan besteed.

Eten en drinken met een vliegenmasker om

Een goed passend vliegenmasker zal je paard niet hinderen tijdens het eten en drinken. Het masker moet op zijn plek blijven zitten, en niet draaien of schuiven. Een aansluitend masker is van groot belang, en daarom zijn maskers met elastische sluitingen of extra verstel punten ideaal, zodat het masker de bewegingen van je paard kan volgen.

Het belang van UV bescherming

Paarden met weinig of geen pigment bij de neus en ogen (te herkennen aan een roze neus, brede witte bles en soms blauwe ogen) zijn gevoeliger voor de effecten van de zon dan paarden met veel pigment op deze plekken. Net als bij mensen kan blootstelling aan de zon zorgen voor knijpen met de ogen, traanogen, zonnebrand en in ernstige gevallen op de lange termijn zelfs staar of huidkanker. Een masker met UV bescherming helpt een deel van de schadelijke straling te blokkeren waardoor de huid en ogen worden beschermd. Op de korte termijn zorgt dit voor meer comfort bij het paard en voorkomt het zonnebrand en op de lange termijn kan het voorkomen dat het paard zon-gerelateerde ziekten krijgt.

Onze favoriete vliegenmaskers met UV-bescherming vind je hieronder:

1. Bucas Buzz Off Vliegenmasker, Dit vliegenmasker met oren biedt je paard volledige bescherming tegen insecten, stof en UV-straling. Het vliegenmasker weert tot 75 % van de UV-stralen. 

2. Rambo vliegenmasker Plus, Het Rambo vliegenmasker beschikt over een afneembaar neusnetje. Het vliegenmasker beschermt je paard tegen schadelijke UV stralen en het helpt vliegen af te weren. Het masker heeft een buigbare kunststof rand waardoor het masker goed van de ogen afstaat.

3. Het Equilibrium vliegenmasker, De Field Relief lijn is ontworpen met de gedachte om het meeste comfortabele vliegenmasker te ontwikkelen wat mogelijk is. Het Field Relief vliegenmasker weert tot wel 70% van de UV-straling, zo is je paard beschermt tegen zonnebrand, ook voor donkere paarden is dit belangrijk.

Kleur van het vliegenmasker

Er is nogal wat gediscussieerd over de beste kleur voor een vliegenmasker, maar er is tot nu toe geen bewijs wat aantoont wat de beste kleur voor een vliegenmasker zou zijn. Voorstanders van donker gekleurd gaas zeggen dat het donkere gaas fungeert als een soort zonnebril voor paarden die gevoelig zijn voor zonlicht. Aanhangers van licht gekleurd gaas zetten daar tegenover dat een donker gaas warmer zou zijn voor een paard, omdat donkere kleuren warmte absorberen, en lichte kleuren warmte en licht weerkaatsen. Dit kunnen punten van aandacht zijn bij de aanschaf van een vliegenmasker, maar zoals gezegd is hier nog geen wetenschappelijk bewijs voor wat aantoont wie er gelijk heeft en wat dus de beste kleur masker zou zijn.

Zweten onder een vliegenmasker

Als je paard het type is dat het snel warm krijgt en gaat zweten is het belangrijk om goed na te denken over het materiaal van het masker wat je wilt aanschaffen. Normaliter is de voorkant van het masker gemaakt van gaas zodat het paard er goed doorheen kan kijken. Echter kan het gewicht van het materiaal nogal wat verschillen, wat ervoor kan zorgen dat het warmer of juist luchtiger is voor het paard. Een gaas wat is gemaakt van dikke stof kan ervoor zorgen dat je paard gaat zweten omdat het gaas niet voldoende luchtcirculatie doorlaat. Een dun gaas zal beter zijn voor de luchtcirculatie, maar dit is vaak minder sterk, en kan daardoor eerder vorm verliezen (belangrijk rond de ogen) of scheuren. Daarnaast kan de voering van naden en randen ook een rol spelen bij hoe warm het dragen van het masker is van het paard. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van fleece of bont bij de randen van een masker, omdat dit lekker zacht is voor de huid. Besef je dat synthetische materialen zoals fleece inderdaad zacht zijn voor de huid, maar niet goed zijn voor het reguleren van vocht onder het masker, en wanneer het zweet opdroogt in deze randjes kan het juist een tegengesteld effect geven, en gaan schuren en oncomfortabel worden voor je paard.

Hoe lang kun je een vliegenmasker op laten?

Hoe lang je het vliegenmasker op doet hangt af van hoe lang je paard in de wei loopt, welk soort masker je kiest en het weer. De meeste maskers zijn ontwikkeld om dagelijks gebruikt te worden om het paard te beschermen tegen vliegen en andere invloeden van buitenaf, maar ze dienen wel dagelijks te worden afgedaan en regelmatig te worden schoongemaakt om schuren te voorkomen. Door het masker regelmatig af te doen kun je controleren of de pasvorm nog goed is, en of je paard ergens plekjes heeft die misschien aandacht nodig hebben.

Het is ook aan te raden om een reserve masker voor je paard te hebben, voor wanneer een masker in de was is, of er toch een masker kapot gaat. Door de maskers regelmatig te reinigen verklein je de kans op infecties als je masker de huid zou schuren. Laat je paard niet met een nat vliegenmasker lopen, dit vergroot de kans op schuren.

Het vliegenmasker ’s nachts op laten

Over het algemeen is het niet nodig om een vliegenmasker ’s nachts op te laten. Als je paard last heeft van een oogaandoening, of het wordt specifiek door een dierenarts aanbevolen om het masker ’s nachts op te laten is dit mogelijk. Let hierbij goed op de hierboven genoemde aandachtspunten. Houd er wel rekening mee dat hoewel een vliegenmasker overdag niet voor problemen met het zicht zal zorgen, dit in de nacht anders kan zijn door het ontbreken van licht. Als je paard continue buiten staat en zijn masker draagt, zorg er dan voor dat je dit goed in de gaten houdt, en geef het paard ook genoeg tijd zonder masker, om te voorkomen dat het masker de huid gaat irriteren.

vliegenmasker met mesh

Het vliegenmasker vervangen

Sommige paardeneigenaren vervangen jaarlijks het vliegenmasker van hun paard, maar bij een goed passend, intact masker is dit niet nodig. Voordat je je vliegenmasker weer gaat gebruiken na de winter is het verstandig om het masker te controleren op scheuren, losse naden of harde randen die de pasvorm van het masker negatief kunnen beïnvloeden. Gerafeld materiaal kan de huid van het paard schuren. Het is daarom aan te bevelen om je masker te repareren of vervangen wanneer je constateert dat hij niet meer in goede staat verkeert.

Onze favorieten vliegenmaskers

  1. Kentucky Vliegenmasker Slim Fit: Dit vliegenmasker is van een zacht en elastisch lycra materiaal gemaakt wat perfect aansluit rondom het hoofd, zo biedt dit vliegenmasker de beste bescherming en is het toch comfortabel voor je paard. Omdat dit masker naadloos aansluit kunnen er geen vliegen en insecten het masker invliegen. De gemaasde bollen rondom de ogen staan ver van de ogen af waardoor je paard goed zicht heeft.
  2. Het Rambo vliegenmasker plus: dit masker heeft eigenlijk alles in 1. Het masker biedt goed zicht, terwijl het toch van een stugge geplastificeerde stof gemaakt is. Omdat het masker meer van het hoofd afstaat wordt het zicht verbeterd. De neusbescherming is afneembaar, wij adviseren deze wel te gebruiken voor paarden met een lichtgekleurde neus. Dit masker is ook UV Werend en verkrijgbaar in diverse maten.
  3. Lemieux vliegenmasker Armour Alle vliegenmaskers van Lemieux zijn voorzien van zachte , ademende bamboe voering rondom het voorhoofd en de neus. voor extra comfort. Het materiaal van de maskers is heel zacht en voelt comfortabel aan, daarnaast is de gemaasde stof heel fijn en heeft paard goed zicht. De Lemieux maskers zijn verkrijgbaar in 4 varianten; zonder oren, met oren, met oren en neusbescherming en als laatste met oren en neusbescherming met franjes.

Kortom, zorg ervoor dat jouw paard een fijn passend vliegenmasker heeft voor wanneer straks de temperaturen weer stijgen en het noodzakelijk is om jouw paard te beschermen tegen alle insecten. Wil je advies over een van onze vliegenmaskers neem dan contact met ons op, wij helpen jou graag bij het vinden van een passend vliegenmasker voor jouw paard.

Gerelateerde berichten
Update zomercollectie Bucas 2017
De nieuwe zomercollectie is inmiddels bij ons gearriveerd dus tijd voor een update! In deze post zal ik je snel bijpraten over alle nieuwigheden uit de Bucas collectie en een kijkje geven achter de schermen van de fotoshoot! Dit is het eerste seizoen dat wij producten hebben opgenomen in ons assortiment uit de Freedom collectie. Deze collectie van...
Update zomercollectie 2018
De dagen worden langer en de temperatuur begint langzaam te stijgen. Het voorjaar komt eraan! Hoog tijd om de garderobe van je paard weer te updaten. In deze blog lees je alles over de nieuwste collecties en de leukste kleuren voor dit seizoen...
5 tips voor bescherming tegen zonnebrand
De zomer is vaak het meest geliefde seizoen van vele paardeneigenaren. Helaas heeft het prachtige weer en de stralende zon ook een keerzijde, voor paarden met een lichte kleur is zonnebrand een veel voorkomend probleem. Net als bij mensen wordt bij paarden zonnebrand veroorzaakt door een langdurige blootstelling aan schadelijke UV straling...
Tips voor een vliegvrije zomer!
Met de zomer in aantocht, is het een goede tijd voor paardeneigenaren om voorbereidingen te treffen voor een vliegvrij verblijf in de zomer. Hoewel er geen manier is om de vliegen helemaal te verbannen van het terrein, een structurele aanpak ter voorkoming van overlast is zeker mogelijk. Het geheim is vroeg beginnen met het voorbereiden van de stal...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.