Springbitten toegelicht: Pelham

Weergaven
Springbitten toegelicht: Pelham

Het vinden van het juiste bit is voor iedereen verschillend. Per discipline, opleidingsniveau en type paard komen er andere aspecten kijken voor de mogelijkheden en wensen van een goed bit. Voor jonge paarden zijn er de basis- en opleidingsbitten, maar naarmate je verder komt kan het fijn zijn wanneer een bit jou en je paard extra ondersteunt. In deze blog willen we je graag meer informatie geven over Pelhem bitten.

Pelham Bit

Zorg voor een goede basis 

Voordat we verder in gaan op het assortiment aan springbitten willen we graag benadrukken dat een goede basis erg belangrijk is. Uitgangspunt voor de juiste bitkeuze is uiteraard altijd een gezond en goed getraind paard, en in de keuze zal ook altijd het niveau van zowel je paard als jezelf meegenomen moeten worden. Een paard moet het bit eerst goed aan willen nemen, voordat verder gekeken kan worden naar een bit met meer inwerking.

Acceptatie bit

Een ander belangrijk onderdeel in de acceptatie van het bit is voldoende speekselaanmaak en schuimvorming bij je paard. Is dit niet het geval? Dan kan dit een oncomfortabel gevoel geven. Je kunt dit verbeteren door te kiezen voor bepaalde materialen, zoals bijvoorbeeld sensogan.

Sensogan is een legering gemaakt van koper in combinatie met mangaan en zink. Koper zorgt ervoor dat het bit een beetje oxideert, wat een zoete smaakt afgeeft. Dit zoete vindt je paard lekker, waardoor hij op het bit gaat kauwen. Maar als je alleen koper gebruikt is het bit veel te zacht. In veel gevallen wordt daarom gekozen voor een hoog percentage koper, aangevuld met aluminium, op deze manier verdwijnt echter het oxiderende effect. Door het toevoegen van zink en mangaan aan het koper, zoals bij Sensogan, blijft de oxidatie tijdens je hele training gelijk, ook als je het bit al langer in gebruik hebt.

Bitten met Hefboomeffect 

Voor meer controle tijdens het parcours zijn er diverse bitten met een hefboomwerking. Het idee van deze hefboom is dat het bit niet alleen in de mond en op de lagen werkt, maar afhankelijk van het bit, ook achter de oren. Zo kan de hulp duidelijker doorkomen.

Een pelham is een bit met zijscharen. Ze zijn verkrijgbaar in twee varianten: een korte en een lange schaar. De lengte van de schaar bepaalt de mate van de inwerking. Hoe langer de schaar, hoe duidelijker de inwerking. Aan de zijscharen van de pelham zitten verschillende ringen. Aan de kleine ring zit de kinketting, deze treedt in werking wanneer je paard te diep loopt.

Daarnaast zijn er twee andere ringen, die bedoeld zijn om de teugels aan vast te maken. Met het gebruik van de onderste ring voorkom je dat je paard zijn hoofd te hoog brengt. Kies je voor het rijden met één teugel, dan doe je dit door een verbindingsriempje tussen de twee ringen te plaatsen. Op wedstrijden zijn het verbindingsriempje en een kinkettingbeschermer verplicht.

Verschillende mondstukken

Naast je keuze voor bepaalde zijstukken, kan je bij je keuze voor een pelham bij Sprenger ook kiezen voor verschillende mondstukken. Een novocontact mondstuk is vlakker ten opzichte van een normaal mondstuk. De enkelgebroken Sprenger Novocontact Pelham is geschikt voor sensibele paarden die de hand moeilijk aan willen nemen, maar af en toe toch sterk worden. De dubbelgebroken variant is juist ideaal voor paarden die voor de sprong tegen de hand zijn.

Een Sprenger Dynamic Pelham heeft een mondstuk dat ergonomisch naar de mond gevormd is. Dit stimuleert de aanleuning. Het is een verfijnd bit dat de hulpen ook goed doorgeeft.

Gerelateerde berichten
Merk uitgelicht: Trust
In deze nieuwe blog lees je alles over het populaire bittenmerk: Trust Equestrian...
Springbitten toegelicht: Sprenger Duo-trens
Het vinden van het juiste bit is voor iedereen verschillend. Per discipline, opleidingsniveau en type paard komen er andere aspecten kijken voor de mogelijkheden en wensen van een goed bit. Voor jonge paarden zijn er de basisbitten en opleidingsbitten, maar naarmate je verder komt kan het fijn zijn wanneer een bit jou en je paard extra ondersteunt...
Springbitten toegelicht: Sprenger Novocontact bitten
Het vinden van het juiste bit is voor iedereen verschillend. Per discipline, opleidingsniveau en type paard komen er andere aspecten kijken voor de mogelijkheden en wensen van een goed bit. Voor jonge paarden zijn er de basisbitten en opleidingsbitten, maar naarmate je verder komt kan het fijn zijn wanneer een bit jou en je paard extra ondersteunt...
Sprengerbitten toegelicht: Pessoa & Multi Ring bitten
Er zijn zo veel bitten, dat het soms lastig is om tot een juiste bitkeuze te komen. Per type paard, opleidingsniveau en discipline zijn er andere wensen en ook je paard kan een voorkeur hebben. In deze blog zetten we verschillende bitten van Sprenger op een rijtje om je te helpen bij je keuze...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.