Het geheim achter de Zebra vliegendekens..

Het geheim achter de zebra dekens!

Het is alweer enkele jaren geleden dat de eerste Bucas vliegendeken (geproduceerd door Bucas) met een Zebramotief op de markt verscheen. Ik heb altijd gedacht dat het een hype zou zijn welke binnen een paar seizoenen weer zou verdwijnen, maar de populariteit van deze vliegendekens neemt nog steeds toe. En dat is niet zonder reden, de strepen hebben daadwerkelijk een desoriënterend effect op vliegen, dit zorgt ervoor dat vliegen en andere insecten liever niet in de buurt van je paard komen, hier kan geen vliegenspray tegen op.

 

 

geheim-achter-zebra-dekens

Tijd om het effect van Zebrastrepen eens goed onder de loep te nemen. In 2012 is er een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van Zebrastrepen op insecten. De strepen op een Zebra zijn al jarenlang een veel besproken onderwerp onder wetenschappers.

Waarom hebben Zebra´s toch strepen? De natuur moet hier een goede reden voor hebben. Wetenschappers uit Zweden en Hongarije hebben dit mysterie onderzocht en zijn tot de conclusie gekomen dat de strepen ervoor zorgen dat Zebra’s niet geteisterd worden door steekvliegen. Het geheim is de manier waarop de strepen licht reflecteren.

“We zijn gestart met het onderzoeken van paarden met een donkere, lichte en witte vacht” vertelt Susanne Akesson van Lund University, en lid van het internationale onderzoeksteam van deze studie.  “We hebben ontdekt dat paarden met een zwart en bruine vacht horizontaal gepolariseerde lichtgolven weerkaatsen”. Dit betekent de lichtgolven zich bewegen via een horizontale weg. Je kan deze horizontale verplaatsing vergelijken met een slang die over de grond siddert. Dit effect maakt donkere paarden erg aantrekkelijk voor vliegen. Dr Akesson en haar collega’s hebben ontdekt dat vliegen zich erg aangetrokken voelen tot horizontaal golvend licht.

Van een witte vacht krijg je ongepolariseerd licht (reflecterend). Deze lichtgolven bewegen zich lineair en overal door de ruimte. Dit is minder aantrekkelijk voor vliegen. Daarom hebben paarden met een witte vacht minder last van vliegen dan hun donkergekleurde vrienden.

Nu de voorkeuren van een vlieg onderzocht zijn, waren de wetenschappers erg nieuwsgierig welk effect een combinatie van een lichte en donkere vacht zou hebben op vliegen. Dit is het moment waarop de interesse ontstond naar het onderzoeken van Zebrastrepen.

Het team experimenteerde met verschillende borden. Bij een paardenstal in Hongarije werden verschillende borden geplaatst, met een donkere en lichte kleur en ook meerdere borden met een gestreept motief waarvan de strepen varieerde in dikte. De borden werden voorzien van insectenlijm en na een tijdje werden de insecten op de borden geteld.

De uitkomst was zeer opvallend. Het bord met een streepmotief welke het meest in de buurt kwam van het motief van een Zebra bevatte maar enkele vliegen. Zelfs minder dan het witte bord wat volledig ongepolariseerd licht reflecteert. De uitkomst was een verassing omdat Zebrastrepen ook donker gepolariseerd licht bevatten waar vliegen zich juist tot aangetrokken voelen. Maar hoe meer de strepen in de beurt kwamen van een echt Zebramotief des te minder de vliegen zich aangetrokken voelden.

Om de test nog uitvoeriger uit te voeren werden in het weiland plakkerige plastic modelpaarden geplaatst, 1 wit, 1 bruin, 1 zwart en 1 gestreepte (zoals een Zebra). Op de foto hiernaast zie je alle plastic modelpaarden opgesteld staan.

De onderzoekers verzamelde elke 2 dagen de vliegjes en het plakkerige modelpaard met een Zebramotief had de minste vliegjes.

het-geheim-achter-zebra-dekens

Met deze wetenschap in het achterhoofd heeft Bucas een hele collectie Zebra dekens ontwikkelt, hiermee sla je dus 2 vliegen in 1 klap! Een vliegendeken voor bescherming tegen vliegen, maar met een Zebraprint waardoor vliegen sowieso al op een grotere afstand blijven en je paard heerlijk ongestoord kan genieten op de wei!

Klik hier om alle zebra dekens te bekijken

Bron: BBC Nature

Gerelateerde berichten
  1. Update zomercollectie Bucas 2017 Update zomercollectie Bucas 2017 De nieuwe zomercollectie is inmiddels bij ons gearriveerd dus tijd voor een update! In deze post zal ik je snel bijpraten over alle nieuwigheden uit de Bucas collectie en een kijkje geven achter de schermen van de fotoshoot! Dit is het eerste seizoe
  2. Update zomercollectie 2018 Update zomercollectie 2018 De dagen worden langer en de temperatuur begint langzaam te stijgen. Het voorjaar komt eraan! Hoog tijd om de garderobe van je paard weer te updaten. In deze blog lees je alles over de nieuwste collecties en de leukste kleuren voor dit seizoen.
  3. 5 tips voor bescherming tegen zonnebrand 5 tips voor bescherming tegen zonnebrand De zomer is vaak het meest geliefde seizoen van vele paardeneigenaren. Helaas heeft het prachtige weer en de stralende zon ook een keerzijde, voor paarden met een lichte kleur is zonnebrand een veel voorkomend probleem. Net als bij mensen wordt bij p
  4. Tips voor een vliegvrije zomer! Tips voor een vliegvrije zomer! Met de zomer in aantocht, is het een goede tijd voor paardeneigenaren om voorbereidingen te treffen voor een vliegvrij verblijf in de zomer. Hoewel er geen manier is om de vliegen helemaal te verbannen van het terrein, een structurele aanpak ter voor
Gerelateerde producten

Zullen we je een bericht sturen wanneer we een actie hebben?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.

© 2022 DocHorse. All Rights Reserved.