Zomereczeem

Weergaven
Zomereczeem

De temperaturen gaan weer omhoog, dit betekent het einde van een sobere periode!
Tijdens deze seizoenswisseling gebeurt er van alles in het lichaam van je paard. Hij verhaart, er komen veel afvalstoffen vrij en de kans op een lagere weerstand is groot. Dit komt door veranderingen in de voedingswaarden, het doorbrengen van relatief veel tijd op stal en veranderingen in de omstandigheden op stal, zoals temperatuur en lichtduur. Het is dus belangrijk om de weerstand van je paard goed in de gaten te houden en indien nodig te ondersteunen.

zomereczeem-wiki

Voor degene onder ons met een paard met zomereczeem breekt er weer een periode van zorgen aan. Wij gaan proberen je middels de onderstaande informatie een beetje houvast te geven

Allergieën

Om een allergische reactie te voorkomen is het belangrijk dat je paard een goede barrière heeft tegen indringers die een reactie kunnen veroorzaken. Dit houdt in dat indringers buiten de deur gehouden worden door onder andere de slijmvliezen in mond en darmen. Indien er toch lichaamsvreemde stoffen binnendringen maakt het immuunsysteem deze onschadelijk door antistoffen aan te maken. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie waarbij histamine vrijkomt.

Histamine veroorzaakt de jeuk bij je paard. Histamine bevindt zich in mestcellen, dit zijn cellen die zich bevinden in weefsels die in contact staan met de buitenwereld. Wanneer deze cellen in contact komen met een allergeen (stof welke een allergische reactie veroorzaakt) exploderen ze. Bij deze explosie komen de histamine bolletjes, die normaal gesproken in de cel zitten, vrij. Deze histamine bolletjes in het lichaam veroorzaken jeuk bij je paard.

Zomereczeem

Als je paard last heeft van zomereczeem, heeft hij een allergie voor het speeksel van de beten van het culicoïdes mugje. Voorkomen van de allergie kan niet, je paard zal er altijd gevoelig voor zijn. De ernst van de allergie en de reactie (zichtbare symptomen) op de allergie kan wel worden beïnvloed. Zomereczeem vraagt om een totaal aanpak en aandacht in het gehele management van het paard.

  1. Voorkom in de eerste instantie dat je paard in aanraking komt met het mugje. Dit kan door hem dag en nacht een eczeemdeken op te doen. Het mugje kan niet door de deken heen bijten waardoor de oorzaak van de allergie weggenomen wordt (immers: geen stofje in het lichaam waardoor de allergie wordt geprikkeld).
  2. Zorg dat je paard een “schoon systeem” heeft. Dit houdt in dat er zo weinig mogelijk afvalstoffen in het lichaam zijn. Door een teveel aan afvalstoffen ontstaan ontstekingen en een verlaagde weerstand en dat heeft ook weer invloed op de barrièrefunctie van het immuunsysteem. Indien je paard veel afvalstoffen in zijn lichaam heeft hou je een vicieuze cirkel in stand waardoor de klachten alleen maar erger worden. Paarden met veel afvalstoffen in het lichaam zijn namelijk aantrekkelijk voor muggen en andere parasieten. Lees hier meer over het reinigen van het paardenlichaam.
  3. Voeding is de basis van een goed functionerend en gezond lichaam. Kijk eens kritisch naar het kracht- en ruwvoer wat je paard krijgt en ook naar de weide waar je paard op staat. Bij twijfel is het verstandig om externe hulp in te roepen van bijvoorbeeld een voedingsdeskundige.
  4. Zorg dat je paard goed op gewicht is. Wanneer je paard te zwaar is kunnen ontstekingsreacties ontstaan in het opgeslagen vetweefsel. Deze extra ontstekingen kan je paard niet gebruiken tijdens zijn strijd tegen een allergie.
  5. Daarnaast zijn er een aantal middelen waar wij goede ervaringen mee hebben om de jeuk te verminderen. Het blijft (helaas) voor een groot deel symptoombestrijding maar door ondersteuning van buitenaf maak je de allergische reactie een stuk dragelijker voor je paard.

zomereczeemdeken

Concreet:

1.    Begin direct met het op doen van een eczeemdeken.
2.    Begin met een reinigingskuur voor een “schoon systeem”
3.    Start met inwendige ondersteuning
4.    Neem de voeding van je paard kritisch onder de loep
5.    Zorg ervoor dat je paard niet te zwaar is
6.    Als je paard dan toch jeuk heeft zijn er een aantal uitwendige producten om de jeuk te verminderen

 

Gerelateerde berichten
Het verschil tussen alle Horseware dekens
Horseware heeft vele dekens in het assortiment en heeft hierbij een onderscheid gemaakt tussen Rambo, Rhino en Amigo dekens. Wat is nu het grootste verschil tussen deze drie merknamen? In deze blog leggen we je het uit...
Hoe kies je de juiste winterdeken?
Het koude seizoen is weer aangebroken en de meeste paarden krijgen weer een lekkere warme deken op. Maar hoe zoek je de beste deken voor je paard uit? In deze blog lees je alle tips. ...
Gastblog Bucas: Meten = weten
De juiste maat deken kiezen is super lastig. Een te grote deken veroorzaakt schuurplekken doordat deze naar achter schuift en een te kleine deken bedekt niet het hele paard. In deze blog geven we samen met Bucas tips om de juiste dekenmaat te bepalen...
Wat je moet weten over dekens
Het concept is simpel: Als je paard het koud heeft, doe je zijn deken op. Wanneer hij het niet koud heeft, doe je de deken af. Als hij een mooie dikke vacht heeft, sla de dekens dan helemaal over. Dit dagelijkse winterse karwei blijft echter voor velen een raadsel. Hier is een korte handleiding voor; wanneer, en met wat moet je het paard bedekken? ...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.