Tips voor een vliegvrije zomer!

Weergaven
Tips voor een vliegvrije zomer!

Met de zomer in aantocht, is het een goede tijd voor paardeneigenaren om voorbereidingen te treffen voor een vliegvrij verblijf in de zomer. Hoewel er geen manier is om de vliegen helemaal te verbannen van het terrein, een structurele aanpak ter voorkoming van overlast is zeker mogelijk. Het geheim is vroeg beginnen met het voorbereiden van de stal.

 

tips-voor-een-vliegvrije-zomer

Insecten zijn niet alleen vervelend voor het paard, ze kunnen ook gevaarlijk zijn. Sommige insecten kunnen ziektes overbrengen of allergische reacties oproepen. Muggen, in het bijzonder, worden in verband gebracht met de verspreiding van onder andere het West Nijl Virus, Eastern Equine Encephalitis (EEE) en Western Equine Encephalitis (WEE). Paarden kunnen ook een allergische reactie ontwikkelen op de beet van de Culicoïdes mug (ook wel bekend als knutjes). Deze kleine vliegjes staan bekend om het effect wat ze teweeg brengen, namelijk zomereczeem. Dit kan leiden tot schuren, jeuk, verlies van haar, schilferende huid en korstjes van de huid in de aangedane gebieden. Om je paard te behoeden van dit ongemak, is het belangrijk een goed plan van aanpak te hebben om van alle kanten te voorkomen dat er overlast ontstaat. Dit omvat onder andere stalmanagement, het gebruik van dekens en eventueel aanbieden van voer wat helpt bij het weren van insecten.

1. Houd vliegen van het terrein

Een schoon terrein is net zo belangrijk als het managen van de directe omgeving (stal, weide) van het paard. Stilstaand water is een perfecte plek voor muggen om de eitjes te leggen, laat dus niet onnodig stilstaand water staan, zoals volle emmers water met regenwater ed. Andere insecten hebben liever een zompige grond om hun eitjes in te leggen. Dit betekent dat stallen niet alleen regelmatig moeten worden uitgemest, maar het materiaal  (bijvoorbeeld een stalmat) dient ook te worden verwijderd, gereinigd en gedroogd voordat ze worden teruggeplaatst in de stal.

2. Voer supplementen voor vliegenwering

Veel paardeneigenaren voeren supplementen die ingrediënten als knoflook en appelazijn bevatten om het paard van binnenuit te beschermen tegen insecten. Deze ingrediënten kunnen vliegen ontmoedigen het paard te bijten of lastig te vallen, zelfs als je paard het enige is wat dit supplement toegediend krijgt. Let bij supplementen met knoflook wel op de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet wordt overschreden.

3. Houd de bestaande populatie onder controle

Hoewel het onmogelijk is alle insecten te elimineren, zijn er manieren om de bestaande insectenpopulatie te laten krimpen. Een manier is een vang systeem, bijvoorbeeld met plak strips, vliegenvangers, aas, automatische vernevelaars en omgevingssprays. Deze middelen kunnen zowel binnen en buiten de stal worden gebruikt, zodat je de vliegen kunt bestrijden, ongeacht waar ze zijn.

vliegenvanger-vliegvrije-zomer

4. Bescherm je paard door een vliegendeken

Paardeneigenaren kunnen aanvullende maatregelen treffen om hun paard te beschermen tegen insecten, zoals vliegendekens, vliegenmaskers en mesh beenbeschermers om een fysieke barriere te leggen tussen het paard en de insecten. Er zijn ook sprays die zijn ontwikkeld om direct op het paard te worden aangebracht. Dit is aan te raden tijdens het rijden, wanneer het niet mogelijk is om een deken te gebruiken om je paard te beschermen. Ventilators kunnen ook bijdragen aan een vliegvrije stal. Dit kan vooral voor paarden die op stal worden gehouden tijdens de zomer een uitkomst bieden.

Gerelateerde berichten
Update zomercollectie Bucas 2017
De nieuwe zomercollectie is inmiddels bij ons gearriveerd dus tijd voor een update! In deze post zal ik je snel bijpraten over alle nieuwigheden uit de Bucas collectie en een kijkje geven achter de schermen van de fotoshoot! Dit is het eerste seizoen dat wij producten hebben opgenomen in ons assortiment uit de Freedom collectie. Deze collectie van...
Update zomercollectie 2018
De dagen worden langer en de temperatuur begint langzaam te stijgen. Het voorjaar komt eraan! Hoog tijd om de garderobe van je paard weer te updaten. In deze blog lees je alles over de nieuwste collecties en de leukste kleuren voor dit seizoen...
5 tips voor bescherming tegen zonnebrand
De zomer is vaak het meest geliefde seizoen van vele paardeneigenaren. Helaas heeft het prachtige weer en de stralende zon ook een keerzijde, voor paarden met een lichte kleur is zonnebrand een veel voorkomend probleem. Net als bij mensen wordt bij paarden zonnebrand veroorzaakt door een langdurige blootstelling aan schadelijke UV straling...
The sun is shining
De zomer is in volle gang en de tropische temperaturen vliegen je om de oren. Voor je paard zijn deze temperaturen minder fijn dan voor jou. In deze blog geven we je dan ook wat tips om het voor je paard aangenamer te maken. Tip 1: Eén van de belangrijkste punten van aandacht voor extreme temperaturen is zorgen voor aanvoer van schoon en vers ...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.