ALLEEN VANDAAG! TRM Superlyte 1+1 gratis!
dagen
uren
min
sec

De 10 meest gestelde vragen over supplementen

De 10 meest gestelde vragen over supplementen

Wij beantwoorden de 10 meest gestelde vragen over supplementen voor jouw paard vandaag in deze blog. Twijfel jij of je jouw paard een supplement moet geven? Of weet jij niet welk supplement voldoet aan de juiste ingrediƫnten? Wij helpen jou graag!

naf seazonase

1. Is ruwvoer en krachtvoer voldoende of heeft mijn paard extra ondersteuning nodig?

Of je een supplement bij moet voeren ligt aan verschillende factoren, waaronder in hoeverre jouw paard getraind wordt. Je kunt er vanuit gaan dat de voedingsbehoefte van een paard, naast de koolhydraten, vetten en eiwitten, ook nog bestaat uit verschillende andere elementen. Zo praten we hier over onder andere Vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren. Je kunt voor de ondersteuning van deze andere elementen een voedingssupplement geven aan jouw paard. 

2. Kan ik mijn paard onbeperkt supplementen geven?

Het is belangrijk dat wanneer je meerdere supplementen aanbiedt aan jouw paard, je goed analyseert wat er in deze supplementen zit. Hoewel er veel vanuit wordt gegaan; 'baat het niet schaadt het niet' is het niet goed om een overdosis van bepaalde ingrediƫnten te voeren aan je paard. Supplementen met te hoge gehaltes van onder andere dioxine, pesticiden en herbiciden kunnen schadelijk zijn voor jouw paard, net zoals een verkeerd gekozen supplement. Denk hierbij aan supplementen die salicylaten bevatten; deze kun je beter niet geven aan paarden die gevoelig zijn voor maagproblemen.

3. Worden voedingssupplementen getest?

Er bestaat een verschil tussen voedingssupplemneten en geneesmiddelen. Voedingssupplementen worden ook getest, de mensheid heeft namelijk gedurende duizenden jaren kennis verzameld. In de wetenschappelijke literatuur bestaan diverse autoriteiten op het vlak van kruiden waardoor er genoeg kennis is over de werking. Wij van Dochorse testen daarnaast ook zelf onze supplementen, zodat wij precies weten welk supplement waarvoor geschikt is. 

4. Vitamine D, maken paarden dat zelf aan?

Vitamine D3 wordt aangemaakt bij veel zonlicht, vooral in de zomerperiode komen paarden in het zonlicht waardoor dit zelf aangemaakt wordt. Vitamine D3 draagt onder andere bij aan een glanzende vacht. Het is daarom belangrijk dat je paard ook buitenkomt in de winter of herfst bij zonnig weer. In de winter is er echter wel minder zonlicht dan bijvoorbeeld in de zomer, geef daarom in de winter iets extra aan krachtvoer. Op deze manier wordt de behoefte aan Vitamine D opgevangen. 

5. Is Kurkuma ook geschikt als supplement?

Kurkuma kan zeker een bijdrage leveren; zo is van een goed kurkumapreparaat in de humane studies aangetoond dat je hiermee zeven van de tien gewrichtsproblemen kunt verlichten. Zo bevat de Kurasyn van TRM ook Kurkuma, en zijn er vele positieve reacties op de werking van dit supplement. 

6. In veel kruidenmengsels zit knoflook, waarom?

Knoflook wordt gezien als een ondersteunend kruid welke vooral een preventieve werking heeft tegen infecties en aandoeningen aan hart- en bloedvaten. Het helpt daarnaast bij het verhogen van de afweer tegen wormen en het helpt muggen op afstand houden. 

7. Wat zijn de gevolgen van een tekort aan magnesium?

We zien een magnesiumtekort niet alleen optreden bij een rantsoen waar er onvoldoende van aangeboden wordt, maar ook wanneer er niet genoeg van het magnesium benut wordt. Bij een tekort aan magnesium zien we verschillende verschijnselen optreden; overprikkelbaarheid, spierkrampen, ongeconcentreerd gedrag, slechte eetlust, versneld ademhalen en ataxie. Zorg ervoor dat er voldoende magnesium beschikbaar is in het dagelijkse rantsoen, ter preventie. Bekijk hier alle magnesium supplementen.

8. Moet ik mijn paard extra magnesium geven?

Paarden raken magnesium kwijt via mest, urine en zweet. Zeker bij paarden die in training staan wordt er veel zweet geproduceerd. Zo'n paard kan namelijk bij zware arbeid ƩƩn tot drie liter zweet per honderd kilo produceren. Dat betekent dat paarden die in zware training staan wel tot 3,6 gram magnesium kunnen verliezen via dit zweet. Stress is daarnaast ook een belangrijke factor voor het verliezen van magnesium. In beide gevallen stijgt de magnesiumbehoefte en moet je dus de hoeveelheid aanpassen op deze factoren.

9. Hebben paarden extra/veel zout nodig?

Belangrijk is om de vochtbalans van je paard op peil te houden. De zouten zijn onmisbaar als het gaat om de vochtbalans. Natrium vormt samen met kalium en chloor de belangrijke lichaamszouten voor deze vochtbalans. Je paard verliest zout via verschillende wegen, dus is het belangrijk om zelf het zout aan te blijven vullen. De behoefte aan zout is bijvoorbeeld al groter bij paarden die veel gereden worden en veel transpireren. Dit wordt vaak onderschat. Je kunt ervoor kiezen om een liksteen op te hangen. 

10. Wat is het verschil tussen een Himalaya liksteen en een 'normale' liksteen?

Er is wel degelijk verschil tussen de Himalaya liksteen en de 'gewone' liksteen. De Himalaya liksteen bestaat namelijk 100% uit Himalaya-zouten en bevat daarnaast onder andere mineralen zoals natrium, magnesium, kalium en calcium. 

 

Related Posts