Kootholte

Mok bij paarden: herkenning, behandeling en preventie

Mok is een veelvoorkomende en hardnekkige huidaandoening bij paarden, die zich met name manifesteert in de kootholte. Ontdek hoe je mok bij je paard kunt herkennen, behandelen en voorkomen. Ontdek onze verzorgingsproducten voor de kootholtes van je paard van Dochorse.

10 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Puur Zinkzwavel Pasta

  Puur Natuur

  Puur zinkzwavel pasta
  Waardering:
  100%
  Speciale prijs € 26,09 Normale prijs € 28,99
  > 10 op voorraad – wordt vandaag nog verzonden
per pagina

Wat is mok bij paarden?

Mok is een verzamelnaam voor diverse huidaandoeningen in de kootholte van het paard, zoals eczeem, schimmel- en bacteriële infecties, mijten en zonnebrand. Deze aandoeningen hebben gemeen dat ze leiden tot huidirritatie, roodheid, korsten en soms zelfs open wonden. Mok komt vaker voor bij paarden met veel behang of een witte huid, omdat niet gepigmenteerde vacht gevoeliger is voor invloeden van buitenaf. Een zwakke en vochtige huid in de kootholte vormt een ideale voedingsbodem voor mok. Hier vind je een compleet mok behandelplan.

Eerste hulp bij mok: het belang van een goede hygiëne

Om mok effectief te behandelen, is het essentieel om de paardenhuid goed te reinigen en droog te houden. Gebruik milde reinigingsmiddelen zoals speciale shampoos of Body Wash producten, verkrijgbaar bij Dochorse. Vermijd overmatig gebruik van desinfectiemiddelen, omdat die zowel goede als slechte bacteriën aantasten. ProBiotic shampoo bevat nuttige bacteriën en helpt zo bij het herstel van de huid.

Het juiste product maakt het verschil: crèmes, gels en klei

Naast goede hygiëne is het belangrijk om de juiste producten toe te passen voor de verzorging van de kootholte van het paard. Gels & Lotions zoals de populaire Synovium Mudcare zijn uitermate geschikt. Deze crème bevat zwavel, dat bijdraagt aan een sterkere huid, en honing, dat vanwege de lage pH-waarde een ongunstige omgeving schept voor slechte bacteriën. Verder is klei een natuurlijk en effectief middel dat verzachtend en absorberend werkt. Het trekt vuil en vocht uit de huid, waardoor de kootholte sneller droogt en mok wordt tegengegaan.

Verkoelend & Therapeutisch: extra zorg voor paard en huid

In sommige gevallen kan het zinvol zijn om extra verkoelende en therapeutische middelen in te zetten. Denk hierbij aan speciale verkoelende gels, zoals mentholgel of andere kalmerende lotions, die helpen de ontsteking te verminderen en het herstel van de huid te bevorderen. Daarnaast biedt Dochorse diverse therapeutische producten aan die bijdragen aan het algehele welzijn van je paard en de huidconditie verbeteren.

Voorkomen is beter dan genezen: mok preventie voor een gezond paard

Een goede dagelijkse verzorging van je paard en het regelmatig controleren van zijn kootholtes op tekenen van mok is cruciaal. Houd de stal droog en schoon en vermijd plassen en modderige weides. Droog de kootholtes goed af na het wassen en gebruik een verzorgende crème of zalf om de huid te verstevigen. Bij paarden met veel behang is het raadzaam om de benen te scheren zodat de huid eronder goed kan drogen.

Deskundig advies van Dochorse specialisten

Twijfel je over welk verzorgingsproduct het meest geschikt is voor jouw paard? Neem dan contact op met onze deskundige specialist Charlotte. Zij kan je bij Dochorse helpen bij het maken van de juiste productkeuze voor de verzorging van de kootholtes van je paard. Met ervaring in het testen van vele producten op paarden, kan Charlotte je adviseren over wat het beste is voor jouw paard en zijn specifieke behoeften.

© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.