Ataxie

Ataxie is een klinisch symptoom en kenmerkt zich door een verminderde coördinatie bij het paard. bij atactische paarden zien we een verstoring in de zenuwgeleiding waardoor de signalen vanuit de hersenen of ruggenmerg naar de spieren niet voldoende worden doorgegeven. Symptomen van ataxie zijn het zwabberen, maar ook het omvallen of steunen tegen een muur behoren tot mogelijke kenmerken.

De klinische symptomen zijn duidelijk merkbaar bij het veranderen van richting tijdens het rijden of plotselinge tempowisselingen waarbij het paard snel moet reageren. We zien ataxie vaak over meerdere benen, waarbij het niet altijd direct zichtbaar is als we praten over een milde vorm van ataxie.

Wanneer het paard veel inspanning levert en moe wordt verergeren de symptomen vaak. De mate van bespiering bepaald ook in hoeverre het paard de verminderde coördinatie kan compenseren.

Wanneer ataxie geconstateerd is kan het behandeld worden met ontstekingsremmers en met behulp van een fysiotherapeut. Een aangepaste training is vaak al voldoende, maar bij een directe vorm van ataxie komt het ook vaak voor dat het paard direct absolute rust moet hebben.

Categories: Help Aandoeningen

Zullen we je een bericht sturen wanneer we een actie hebben?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.

© 2022 DocHorse. All Rights Reserved.