Glucosamine is een lichaamseigen stof wat voorkomt in kraakbeen en bindweefsels. Het is een belangrijke bouwsteen voor deze structuren. Bovendien is het van essentieel belang bij het aanmaken van gewrichtsvloeistof (synovium). Glucosamine bestaat uit aminozuren (met name glutamine) en glucose.
Glucosamine komt voor verschillende varianten, waarvan glucosamine hydrochloride en glucosamine sulfaat het meest worden gebruikt.
Glucosamine is nodig bij de aanmaak van glycosaminoglycaan. Glycosaminoglycanen (lange bindweefselstrengen, een belangrijk onderdeel van collageenrijke weefsels) zijn verantwoordelijk voor de flexibiliteit en veerkracht van kraakbeen. Als er minder glycosaminoglycanen worden aangemaakt is dit van invloed op de kwaliteit van het kraakbeen: het wordt minder veerkrachtig en elastisch. Hierdoor zal een gewricht minder makkelijk bewegen.
Glucosamine als voedingsadditief kan bijdragen aan een betere gezondheid van kraakbeen en bindweefsels. Met name bij oudere paarden kan ondersteuning van kraakbeengezondheid nodig zijn, gezien de kans dat deze artrose hebben. Glucosamine kan bij paarden met artrose een (pijn)verlichtende werking hebben, omdat het kraakbeen in betere conditie komt. Hierdoor zal het gewricht makkelijker bewegen, en zal het paard hier profijt van hebben bij het bewegen. Glucosamine kan ook beschadigd kraakbeen helpen herstellen.
Glucosamine komt niet voor in het natuurlijk rantsoen van het paard. Als het paard een aanvulling glucosamine nodig heeft kan dit worden aangeboden in een voedingssupplement. Glucosamine kan worden gemaakt van plantaardige of dierlijke ingredienten. Bij de plantaardige variant wordt gebruik gemaakt van mais, paddenstoelen of algen. De dierlijke variant wordt gewonnen uit de schilden van schaaldieren (krab, kreeft en garnaal). We hebben bij DocHorse verschillende glucosamine supplementen in het assortiment, puur, of in combinatie met Chondroïtine* en MSM*
Om een paard de juiste ondersteuning te bieden dien je dagelijks 1500 mg glucosamine aan te bieden. Als je minder dan 1500 mg toedient, zal dit niet het gewenste effect hebben.
Chondroïtine is ook een lichaamseigen stof, en is een belangrijk bestanddeel van kraakbeen. Door de structuur zorgt het ervoor dat kraakbeen zacht blijft, waardoor het kraakbeen goed de schokken van bewegingen kan opvangen. Wanneer de kwaliteit van kraakbeen afneemt, bijvoorbeeld in het geval van artrose, kan het nuttig zijn het paard een supplement te geven wat naast glucosamine ook een aanvulling met chondroïtine biedt voor optimaal resultaat.