Welke dikte paardendeken?

Charlotte van der Pouw posted this on 27 mrt. 2019

Wanneer gebruik je welke paardendeken? 

De keuze voor een paardendeken is van een aantal factoren afhankelijk. Net zoals mensen heeft het ene paard het sneller warm dan het andere paard. Het is dus goed om te weten bij welke temperatuur jouw paard zich het meest comfortabel voelt. Je kan dit doen door geregeld onder de deken te voelen, maar een handig hulpmiddel is de HorsePal dekensensor. Deze sensor bevestig je aan de binnenkant van de deken en vervolgens kan je de temperatuur en vochtigheid onder de deken in een app uitlezen. Aan de hand van deze informatie kan je bepalen of je paard een warmere deken op moet of juist niet. 

Welke paardendeken bij welke temperatuur?

  • In de zomer is het niet nodig om een deken op te doen
  • Als de temperatuur daalt tussen de 10 en 15 graden kan je een lichte regendeken zonder vulling op doen
  • Als de temperatuur tussen de 0 en 10 graden is kan je een deken met een 200 of 300 grams vulling op doen
  • Als de temperatuur onder 0 is kan je een 400 grams deken op doen

Waar moet ik rekening mee houden?

  • Als je paard in een geïsoleerde binnen stal staat heeft hij het warmer dan een paard in een buiten stal. Let hier ook op als je naar het weerbericht kijkt, als het weerbericht nachtvorst voorspelt maar je paard staat in een binnenstal zal het in de stal zeker niet vriezen. 
  • Als je paard geschoren is kan je een dikkere deken op doen. Wij adviseren na het scheren de dekendikte met 100 of 200 gram te verhogen.
  • Staar je niet blind op het gewicht van een deken. Sommige dekens hebben een bijzondere voering welke ook heel goed warmte isoleert. Zo kan een 100 grams deken met een speciale voering zelfs warmer zijn dan een 400 grams deken met een standaard voering. Als een paardendeken een speciale voering heeft staat dit duidelijk bij ons op de site omschreven. 
  • Het warmte isolerende vermogen van een vulling vermindert als je de deken wast. Lucht heeft de eigenschap om warmte te isoleren, als je jouw deken vaak vast zal je merken dat de vulling platter wordt, dit betekent ook dat er minder lucht in de vulling zit en hierdoor wordt er minder warmte geïsoleerd. Kies daarom voor een deken van hoge kwaliteit, de vulling van deze dekens is vaak van een kwalitatief goed materiaal welke lang luchtig blijft.
  • Een waterdichte deken is minder ademend dan een staldeken. Wij adviseren altijd om te kiezen voor een staldeken indien het mogelijk is. Een staldeken ademend beter waardoor het klimaat onder de deken aangenamer is. Een waterdichte regendeken zonder vulling kan dus warmer zijn dan een katoenen zomerdeken welke ook geen vulling heeft. 
Categories: Dekens