Welke zijkant past het beste bij mijn paard?

Welke zijkant het beste bij jouw paard past is afhankelijk van welk soort verbinding, druk en ondersteuning jouw paard prefereert. Ieder paard heeft hier zo zijn eigen voorkeur in, de een vind een lossere verbinding fijn en de andere een stabiele en directere verbinding. Ook kunnen bepaalde zijkanten een hefboomwerking hebben of druk achter de oren geven.

Er zijn verschillende zijkanten welke elk een andere werking hebben. Wij zullen de 4 meest voorkomende hieronder uitlichten:

1. Watertrens. Een watertrens heeft een losse ring aan beide zijkanten van het mondstuk welke volledig rond kan draaien. Dit zorgt voor een losse verbinding tussen de hand en de mond van het paard. De teugelhulpen werken direct in op de mond, een watertrens geeft geen druk achter de oren. De beweegbare ringen zorgen er ook voor dat het paard het mondstuk iets kan optillen als er teveel druk in de mond ontstaat. Een watertrens is niet geschikt voor paarden met hele gevoelige mondhoeken, door de beweegbare ringen kan de huid geïrriteerd raken.

2. Bustrens. De zijkant van een bustrens zit vast aan het mondstuk, de ringen kunnen dus niet draaien. Dit zorgt voor een stabiele ligging in de mond van het paard. De teugelhulpen werken directer in op de mond. Tevens geeft een bustrens meer steun aan de zijkant van de mond want kan helpen bij het afwenden en begrenzing. Bij een kneveltrens en D-trens is dit effect nog groter. Een bustrens is tevens geschikt voor een paard met gevoelige mondhoeken.

3. Zijkant met inwerking achter de oren. Er zijn verschillende zijkanten welke voor druk achter de oren zorgen, ze hebben allen gemeen dat ze direct in verbinding met het kopstuk staan (via het bakstuk). Dit komt doordat de ring van de zijkant van het mondstuk niet kan draaien, het bakstuk zit namelijk direct bevestigd aan een klein ringetje welke verwerkt is in de zijkant. Enkele voorbeelden zijn een Pessoa bit, een Baucher trens en een Multi-ring trens.

Deze bitten zijn geschikt voor paarden welke de neiging hebben het hoofd omhoog te gooien i.p.v. naar beneden te brengen bij het ontwijken van druk. Dit type bit is niet geschikt voor paarden welke achter de loodlijn lopen, moeilijk contact maken met de hand en op de voorhand lopen.

4. Zijkant met scharen. De specifieke zijkanten geven op 3 plekken van het hoofd druk; in mond, achter de oren en op de onderkaak. Deze bitten worden gebruikt met een kinketting welke onder kaak loopt, deze kinketting zorgt voor extra druk op de onderkaak. Het is mogelijk om dit soort bitten met 1 of 2 teugels te gebruiken. Indien het bit met 1 teugel wordt gebruikt heb je een verbindingsriempje nodig. De lengte van de scharen is bepalend voor hoe sterk het bit inwerkt, hoe langer de scharen des te sterker de inwerking. Enkele voorbeelden van deze bitten zijn een Pelham bit en een stang.

Deze bitten zijn geschikt voor sterke paarden. Wij adviseren om niet dagelijks met dit soort bitten te rijden maar enkel wanneer je paard erg sterk wordt zoals in het parcours.

Categories: Passen & Meten
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.