3 Recepten voor pompoentraktaties voor jouw paard!

Weergaven
3 Recepten voor pompoentraktaties voor jouw paard!

Met alle lekkere pompoen lekkernijen voor mensen in deze tijd van het jaar, vraag je jezelf af of er een manier is voor jouw paarden om ook van deze heerlijke seizoenssmaak te genieten!

dochorse halloween

Kunnen paarden pompoen eten?

In mijn jacht naar de perfecte "Pony PSL" was mijn eerste vraag of pompoen wel of niet veilig is voor paarden om te eten. Gelukkig kwam dit artikel van Equus op mijn nieuws feed waarin onderzoek wordt gedaan waaruit blijkt dat de gewone pompoenen in jack 'o lantern stijl en suikertaart pompoenen veilig zijn voor paarden om te consumeren in matige hoeveelheden. Niet alle pompoenen zijn echter veilig voor paarden om te eten, dus wees voorzichtig en beperk je creativiteit tot slechts een paar pompoen-snacks.

Waarom zou je pompoen voeren aan je paard?

Pompoen is niet alleen lekker, het heeft ook veel voordelen voor de gezondheid. Pompoen is rijk aan vitamine A. Paarden die leven zonder gras of verrijkt voer hebben meestal een licht tekort aan vitamine A. "De meest voorkomende tekenen van vitamine A-tekort zijn een droge, schilferige huid en haarvacht, maar ook loopogen en nachtblindheid zijn andere voorkomende symptomen. Er is ook een lagere weerstand tegen infecties van de luchtwegen, stress en diarree.”

Pompoen bevat meer Kalium dan bananen. Volgens de Huffington Post "helpt kalium de balans van elektrolyten in het lichaam te herstellen na een zware training en zorgt het ervoor dat spieren optimaal blijven functioneren."

Pompoen zit daarnaast vol vezels, wat het onder andere goed maakt voor de spijsvertering.

Van pompoen is bekend dat het helpt om de ontstekingen in het lichaam te verminderen. Pompoenpitten zijn zeer voedzaam met eiwitten, omega vetzuren, antioxidanten en tryptofaan.

Recept 1: knapperige ‘horse cookies’

Deze heerlijke knapperige koekjes kunnen worden gevoerd als beloning of gewoon omdat het kan! Maak er een heleboel want ze gaan snel! Ze zijn super gezond en bevatten geen geraffineerde suikers of graankorrels. Als je geen pompoen uit blik wilt gebruiken, kun je je eigen puree maken van gewone gebakken pompoen in een keukenmachine. Als je pompoen uit blik koopt, let er dan op dat het alleen pompoen is, dus geen suiker of specerijen.

1 kop pompoenpuree (uit blik of vers)

1 kop Alfalfa korrels

¼ kop lijnzaadmeel

Verwarm de oven voor op 200 graden. Week de alfalfakorrels in net genoeg warm water tot ze helemaal zacht zijn. Meng de pompoen en het meel erdoor. Schep in kwartgrote klontjes ongeveer 1" uit elkaar op een bakplaat. Bak ze ongeveer 45 minuten of tot ze knapperig maar niet verbrand zijn. Het is meer de bedoeling om ze te dehydrateren dan om ze te bakken, dus als ze beginnen te verbranden, zet je de warmtebron lager. Als je wilt, kun je voor het bakken een pompoenpitje in de bovenkant van elke appel persen.

Recept 2: Romige pompoen bier stoofpot

Dit is een geweldige verwennerij voor na het rijden die ook nog eens goed voor de maag is. Apple cider azijn is ongelooflijk gezond en paarden houden daarnaast ook nog eens van de smaak. Chia en vlas zijn een goede bron van omega's en helpen zand en deeltjes  uit de darmen te verwijderen.

Guinness bier wordt traditioneel aan paarden gevoerd om hen te helpen herstellen na zware arbeid. Het bevat ontstekingsremmers en helpt bij de eetlust, de spijsvertering en de hydratatie.

1 kop bietenpulpkorrels of -snippers

1 kopje Alfalfa Pellets

¼ kopje Chia of Lijnzaad

¼ kopje Apple Cider Azijn

1 kop Pompoenpuree (uit blik of vers)

½ kopje Guinness Stout bier

Week de bietenpulp 4 uur in 4 kopjes heet water tot het volledig is uitgezet (geen harde stukken). Voeg de luzernekorrels, chia of vlas, en de pompoenpuree toe. Als je klaar bent om te serveren, giet je er nog 4 kopjes kokend water over en meng je snel en grondig om hete stukken te voorkomen. Giet het Guinness-bier erover en serveer direct!

Recept 3: Appel pompoen muffins

Deze smakelijke muffins zijn aangepast en horsified van The Minimalist Baker. Het beste is ook nog dat je ze kunt delen met je paard! Je zult daarentegen wel moeite hebben om ze te delen. Deze muffins zijn machtig en geven je een heerlijk gevoel van binnen! De muffins zijn echter meer geschikt voor een speciale gelegenheid dan als alledaagse traktatie.

1,5 kop bloem voor algemeen gebruik of volkorenmeel

1/3 kop ouderwetse haver + extra voor de topping

1 theelepel bakpoeder

1/2 theelepel zuiveringszout

1/4 theelepel zout 1 theelepel kaneel

3/4 kop pompoenpuree

1 kopje kokosmelk of sojamelk

1/2 kopje bruine suiker

2 eetlepels canola-olie

1 eetlepel lijnzaadmeel

2 granny smith appels, geschild, ontdaan van klokhuis en in blokjes gesneden

Verwarm de oven voor op 220 graden en spuit de muffinvorm in met canola olie. Meng lijnzaad met 2,5 eetlepels warm water in een grote kom. Voeg pompoenpuree, soja- of kokosmelk, bruine suiker en olie toe aan het lijnzaadmengsel. Combineer bloem, bakpoeder, zuiveringszout, zout en kaneel en meng beetje bij beetje door de natte ingrediënten. Voeg appels en havermout toe en roer opnieuw lichtjes. Schep in muffinvormpjes tot ze helemaal gevuld zijn. Strooi er havermout of pompoenpitten over (optioneel). Bak ze 18-22 minuten of tot ze goudbruin zijn en een tandenstoker er schoon uitkomt. Laat ze volledig afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte verpakking in de koelkast om ze vers te houden.

Ik hoop dat jij en je paarden deze herfst kunnen genieten van lekkere pompoen traktaties! Maar onthoud, alles met mate!

 

© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.