5 eye-openers tijdens de Vitalbix training

Weergaven
5 eye-openers tijdens de Vitalbix training

Gisteren mochten wij met het hele team een leerzame training volgen van Vitalbix. Wij verkopen Vitalbix nu sinds enkele weken, maar na vandaag zijn wij nog meer overtuigd van de kracht van de producten van Vitalbix. In deze blog delen we graag een aantal eye-openers. Sommige dingen zullen je echt verbazen.

vitalbix voer

1. Je paard kan zetmeel slecht verteren

In veel krachtvoer zit te veel zetmeel. Ik heb me nooit echt verdiept in wat er precies in het krachtvoer zit wat ik geef en ik weet dat er ook vele andere zijn welke niet de achterkant van de verpakking lezen. Maar wist je dat (veel) zetmeel helemaal niet zo goed is voor jouw paard?

Zetmeel is een niet-structureel koolhydraat welke weer bestaat uit verschillende suikermoleculen. Zetmeel wordt na de opname in het lichaam omgezet in suikers en op deze manier wordt het een bron van energie. Energie hebben paarden weer nodig voor het goed presteren, maar ook voor bijvoorbeeld het functioneren van de hersenen en organen.

Er is daarentegen wel een maar.. zetmeel wordt namelijk omgezet in suikers, wat het glucoseniveau van je paard beïnvloedt. Als je paard gevoelig is voor suikers maar ook als je paard te veel zetmeel binnenkrijgt ontstaan er problemen met de vertering van het zetmeel. Het spijsverteringsgestel van je paard is niet aangepast op het verteren van veel zetmeel, omdat het natuurlijke dieet maar een heel laag percentage zetmeel bevat. Dit betekent dat wanneer er te veel zetmeel in het lichaam komt, dit lastig verteerd kan worden en het onverteerde zetmeel naar de blinde- en dikke darm stroomt; dit tast de zuurtegraad in de darmen aan en daar krijgt het paard gezondheidsproblemen van. Dit wil je natuurlijk echt niet!

2. Er zit wel duidelijk verschil in de manier waarop energie vrijkomt

Wij horen vaak dat wanneer je je paard meer voert, of meer suikers geeft, hij of zij meer energie krijgt en daardoor beter presteert. Maar heb je je wel eens verdiept in hoe de energie vrijkomt? Want heb je liever energie ‘pieken’ (en dalen) of langzaam vrijkomende energie waar je paard wel langer profijt van heeft? Dat laatste is waar je naar toe moet streven, zeker gezien de gezondheidsvoordelen ervan.

Laten we beginnen bij de belangrijkste energiebron; dat zijn namelijk vezels die je paard onder andere uit ruwvoer, zoals hooi, voordroog, gras en luzerne haalt. In de dikke darm worden vezels omgezet in vluchtige vetzuren waar ze worden opgenomen en omgezet kunnen worden in langzaam vrijkomende energie of worden opgeslagen als reserve (vet). Deze energie komt langzaam vrij, in tegenstelling tot de eerdergenoemde zetmeel en suikers.

Suiker en zetmeel worden omgezet in glucose; dit is de korte piek, maar besef wel dat je paard na een paar uur weer een dip kan krijgen. Vet daarentegen is een bron van langzaam vrijkomende energie; iets waar je paard veel meer aan heeft dan de korte pieken. Hiermee geef je het paard de mogelijkheid om continue prestatie te leveren. Als je paard heel kijkerig en onrustig is adviseren wij zeker om eerst eens goed naar het krachtvoer te kijken, want te veel suiker kan ook onrustig gedrag veroorzaken.

Nog een klein tipje: een laag suiker- en zetmeelgehalte helpt bij het voorkomen van maagzweren en koliek.

3. Een absolute DON’T – maak je slobber NIET met kokend water

Slobber wordt vaak gebruikt als beloning, maar ook om supplementen door heen te mengen om het innemen hiervan zo aangenaam mogelijk te maken voor je paard. Belangrijk is dat je allereerst kijkt wat er in je slobbermix zit. Geef jij jouw paard slobber met veel vitamines, mineralen en een supplement erdoor? Maak deze dan absoluut niet met kokend water klaar, door het kokende water gaan de belangrijkste vitaminen en mineralen verloren; terwijl je (in de meeste gevallen) de slobber combineert met supplementen, juist voor deze ingrediënten.

4. Ben jij je bewust van de invloed van Melasse?

Heb jij je wel eens verdiept in melasse? Dit komt in veel slobber, maar ook in de grasproducten van verschillende merken voor, maar is niet zo goed als je denkt. Melasse wordt ook wel suikerstroop genoemd, en wordt vaak gebruikt om voer tot een goede brok te kunnen persen. Vaak zie je dit in slobbers en grassoorten waarbij de poeder en het stof gevangen moeten blijven in het voerproduct; melasse houdt dit hele goedje dan bij elkaar. Je ziet ook dat Melasse vaak gebruikt wordt in voer en supplementen welke van zichzelf iets minder smakelijk zijn; suiker zorg er namelijk voor dat het wat zoeter is en het paard makkelijker eet.

Eerder genoemd in deze blog is het vermijden van veel (onnodige) suikers belangrijk. Zo bevatten de slobbers en Fibermix+ van Vitalbix zeker geen melasse.

Charlotte is sinds enkele weken gestart met het voer van Vitalbix, en zij vertelt jou graag in een volgende blog waarom ze nu juist op dit voer over is gegaan, en natuurlijk haar eerste bevindingen!

5. Wist je dat Luzerne vaak alleen de stengels bevat?

Veel van ons voeren ons paard enige vorm van Luzerne bij, maar heb je wel eens onderzoek gedaan naar wat nu precies de beste Luzerne is om bij te voeren? Luzerne heeft vele voordelen, zo eet je paard de brok langzamer en brengt het de speekselproductie op gang; wat weer een positieve invloed heeft op het voorkomen van maagzweren.

In veel producten worden de stengels van Luzerne gebruikt, terwijl eigenlijk juist in het blad de meeste voedingsstoffen zoals aminozuren, mineralen en vitaminen zitten. Belangrijk is dus dat je een Luzerne uitkiest waar zowel de stengels als de blaadjes worden gebruikt. Hier zit namelijk de meeste voedingswaarde in.

Last but not least; wist je dat voer uit een silo echt een no-go is wat betreft Vitalbix? Aan voer in silo’s worden, en moeten, namelijk schimmelremmers toegevoegd worden, anders blijft het niet goed houdbaar. Dit wil je jouw paard toch niet geven?

Misschien nog leuk om te vermelden; je kunt nu ook het ruwvoer van jouw paard laten analyseren bij Vitalbix. Ruwvoer is de basis”: dit roepen we niet voor niets te pas en te onpas. Paarden zijn grazers. In de natuur brengen ze minimaal 16 uur per etmaal door met het bij elkaar scharrelen van hun kostje: hapje-stapje-hapje-stapje. Hun spijsverteringssysteem is dan ook gebouwd op continue aanwezigheid van vezels. Wil je een optimaal rantsoen samenstellen, dan is het dus ongelooflijk waardevol om te weten welke voedingsstoffen er precies in het ruwvoer zitten. Je kan dit dus precies laten uitlezen via de Vitalbix ruwvoerscan.

Gerelateerde berichten
Maagzweren
Paarden welke zwaar in het werk staan hebben veelal een dieet wat veel suiker en zetmeel bevat. Sommige sportpaarden, voornamelijk racepaarden, krijgen daarnaast maar beperkt ruwvoer. Dit veelvoorkomende dieet in combinatie met het stal management en stressvolle situaties zorgt voor een toename van de kans op spijsverteringsproblemen, zoals ...
De checklist voor het behoud van een goede weerstand
We kennen het allemaal bij onszelf wel; een goede weerstand is van groot belang. Ook bij paarden is het behoud van een goede weerstand net zo belangrijk. Een goede weerstand is weer afhankelijk van het werkende imuunsysteem, die in principe de ziekmakende indringers moet tegenhouden. Als dit het geval is kun je wel zeggen dat je paard gemakkelijker...
Dé sneeuwtips voor jouw paard
Het klinkt altijd erg leuk, en dat is het ook zeker, maar voor onze paarden is het niet altijd even praktisch; sneeuw. Wij geven jouw vijf tips voor wanneer er veel sneeuw gevallen is en hoe je ervoor kan zorgen dat jouw paard er geen last van heeft...
De 10 meest gestelde vragen over supplementen
Wij beantwoorden de 10 meest gestelde vragen over supplementen voor jouw paard vandaag in deze blog. Twijfel jij of je jouw paard een supplement moet geven? Of weet jij niet welk supplement voldoet aan de juiste ingrediënten? Wij helpen jou graag...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.