Absorbine Frog & Sole in de spotlight

Weergaven
Absorbine Frog & Sole in de spotlight

Waarom zou je Absorbine Frog & Sole moeten gebruiken + informatie over rotstraal

Wat is die vieze lucht? Rotstraal is een aandoening aan de hoef van het paard die veel paardeneigenaren en –verzorgers wel eens tegen zullen komen. Het wordt beschreven als een infectie aan het zachte driehoekige gedeelte van de hoef, de straal. Met name de straalgroeven zijn een perfecte plek voor bacteriën om zich te nestelen. De aandoening wordt gekenmerkt door een vieze geur, een donkergekleurde afscheiding, gevoelige stralen en een afwijkende vorm van de normaal strakke driehoekige vorm van de straal.

absorbine-frog-sole-in-de-spotlight

Rotstraal wordt veroorzaakt door de Fusobacterium necrophorum. Dit is een bacterie die in zuurstofarme omstandigheden goed kan overleven. Deze bacterie is onderdeel van een gezonde darmflora. Wanneer de bacterie met de mest naar buiten komt en het paard gaat met zijn hoef in de mest staan, krijgt de bacterie de kans zich hierin te nestelen. Dus terwijl de bacterie op zijn best is in donkere, natte omstandigheden kan rotstraal ook voorkomen bij paarden die in een schone, droge stal staan. Wat ook interessant is, is dat rotstraal de zachte delen van de hoef kan verzwakken en daarmee de deur open zet voor nieuwe (schimmel-) infecties. Deze voortgang van de aandoening zorgt voor verwarring en discussie over het feit of de rotstraal door een bacterie of door een schimmel wordt veroorzaakt.

In het geval van een hardnekkige rotstraal wordt aangeraden de hoef te behandelen alsof hier een wond in zit. Dat wil zeggen dat de hoef goed schoon en droog moet worden gehouden. Omdat de bacterie van een natte en donkere omgeving houdt is het al een goed begin om de hoeven dagelijks goed uit te krabben. Omdat de bacterie normaliter in een zuurstofarme omgeving leeft zal zuurstof helpen de bacterie uit te roeien. Zorg voor een droge, schone stal en hou de hoeven van het paard zo droog mogelijk. Naast het goed schoon en droog houden en het grondig uitkrabben van de hoeven, is een speciale behandeling voor rotstraal belangrijk om de infectie weg te nemen. Omdat de kans op een nieuwe besmetting vrij groot is, is het belangrijk de behandeling consequent vol te houden. Geef niet op na een paar dagen, soms kan het weken duren voordat een paard genezen is!

Hoe vind je nu een middel dat echt werkt bij de bestrijding van rotstraal? Er zijn verschillende middelen op de markt, maar hieronder lees je waarom wij fan zijn van de Frog & Sole:

Frog & Sole werkt tegen zowel de bacteriën en de schimmels die de hoef kunnen aantasten. Dit komt omdat het een brede anti-microbiële heeft. Dit betekent dat het helpt om de bacteriën die rotstraal veroorzaken te bestrijden, maar ook de schimmels die daarna een infectie kunnen veroorzaken.

De anti-microbiële bestanddelen in de Frog & Sole werken ook nog dagen na het aanbrengen van het middel. Hierdoor krijgt de straal optimaal de kans zich te herstellen.

Frog & Sole is zo ontwikkeld dat het gezonde weefsels niet aantast. Het bevat zelfs verzachtende bestanddelen die bijdragen bij de aanmaak van gezond hoefweefsel. Als je enkel de bacterie bestrijdt en er dode cellen achterblijven in de hoef kan dit zorgen voor een nieuwe infectie. Door de aanmaak van gezond weefsel te stimuleren wordt dit nu voorkomen.

Anders dan andere bijtende middelen en zelf gemaakte smeersels prikt Frog & Sole niet wanneer het wordt aangebracht.

Frog & Sole bevat geen formaldehyde, dus het droogt de hoef, zool en straal niet uit.

Frog & Sole is een heldere vloeistof die niet vlekt. Veel producten op de markt zijn groen of paars, en kunnen vlekken geven. Dat probleem heb je met Frog & Sole niet!

Omdat het een vloeistof is, komt Frog & Sole ook in de diepste groeven en gaatjes in de hoef, ook als paarden een diepe straalgroeve hebben. De opening is een klein gaatje, waardoor je Frog & Sole precies kunt aanbrengen zonder dat er veel verloren gaat.

Hoewel rotstraal overal kan voorkomen, kan het goed behandeld worden wanneer goed hoef management wordt gevolgd. Voor de beste hoefgezondheid is het belangrijk de hoefsmid regelmatig te laten komen. Maak de hoeven van je paard regelmatig schoon (maar krab ze in ieder geval iedere dag uit!) en met Frog & Sole kun je bacteriën en schimmels bestrijden. Zorg ook voor schone, droge bedekking van de stal en paddocks (verwijder mest regelmatig). Zo kun je, met behulp van Frog & Sole de hoeven van je paard in perfecte staat houden!

 

Gerelateerde berichten
Huidschimmel
Bij DocHorse vind je een aantal producten voor het behandelen een huidschimmel bij je paard. In Nederland komen 2 soorten huidschimmels voor Trichophytie en Microsporie (ringworm). Deze 2 schimmelsoorten zijn moeilijk de doden aangezien ze leven in een beschermende huls...
White Line Disease
White line disease is een aandoening in de hoef van het paard wat ervoor zorgt dat de lagen van de hoefwand loslaten. Het loslaten begint bij de zool en werkt zich omhoog richting de kroonrand. Hoe vervelend deze aandoening ook is, het is gelukkig goed te behandelen met de juiste hoefverzorging door hoefsmid en dierenarts...
Hoevenbevangen
Hoefbevangenheid (of laminitis) is een ontsteking aan de hoeflederhuid. Dit zit tussen het hoefbeen en de hoefwand. De hoefwand zit door middel van lamellen bevestigd aan de hoefschoen. Als hier een ontsteking ontstaat zorgt dit voor ernstige pijn bij het paard. Het paard zal niet meer willen lopen en zal een typische houding aannemen waarbij de ...
‘Rotstraal, deze veel voorkomende, stinkende hoefziekte kan elk paard treffen’
Rotstraal is een veelvoorkomende bacteriële infectie van het hoefweefsel van het paard. Rotstraal kenmerkt zich door een zwarte, dode, stinkende stof. Deze aandoening heeft meestal invloed op de centrale of collaterale sulci (de groeven naast en in het midden van de straal in de hoef), maar in ernstige gevallen kan de rotstraal ook de witte lijn, ...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.