Collageen vs. Glucosamine

Weergaven
Collageen vs. Glucosamine

Gewrichtssupplementen rijzen als paddestoelen uit de grond, de één beweert een nog beter resultaat dan de ander. Als paardeneigenaar zie je door de bomen het bos niet meer en ben je afhankelijk van de informatie welke momenteel beschikbaar is. Glucosamine is een ingrediënt wat je bijna in elk gewrichtssupplement tegenkomt, maar niet elk supplement wat glucosamine bevat draagt ook daadwerkelijk bij aan een gezond gewricht.

Daarnaast horen we tegenwoordig ook steeds meer over collageen, dit is alleen nog niet zo bekend als glucosamine. Tijd om jullie wat meer inzicht te geven in deze 2 werkzame stoffen.

Supplementen voor de gewrichten

Supplementen voor de gewrichten van je paard rijzen als paddestoelen uit de grond, de één beweert een nog beter resultaat dan de ander. Als paardeneigenaar zie je door de bomen het bos niet meer en ben je afhankelijk van de informatie welke momenteel beschikbaar is. Glucosamine is een ingrediënt wat je bijna in elk gewrichtssupplement tegenkomt, maar niet elk supplement wat glucosamine bevat draagt ook daadwerkelijk bij aan een gezond gewricht.

Daarnaast horen we tegenwoordig ook steeds meer over collageen, dit is alleen nog niet zo bekend als glucosamine. Tijd om jullie wat meer inzicht te geven in deze 2 werkzame stoffen.

Collageen vs. Glucosamine

Zowel glucosamine als collageen zijn beide lichaamseigen stoffen welke hun steentje bijdragen aan de opbouw en het behoud van gezond kraakbeen en gewrichtsvloeistof. Kraakbeen en gewrichtsvloeistof zorgen voor respectievelijk een goede schokdemping en smering van het gewricht waardoor de kans op slijtage in het gewricht verminderd. Daarnaast zijn beide ook erg belangrijk, wanneer er sprake is van slijtage, om verdere slijtage te voorkomen. Klachten van pijnlijke gewrichten kunnen verminderen door het kwaliteit van het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof te verbeteren. Kraakbeen ligt om de uiteindes van het bot heen als een soort beschermlaagje. De gewrichtsvloeistof zit in het gewricht. Beide hebben een schokdempende werking en beschermen de botten tegen frictie. Best een belangrijk proces dus dat opbouwen van het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof!

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat een belangrijk onderdeel is van bindweefsel en de opbouw van kraakbeen. Er bestaan meer dan 20 types collageen. Voor de opbouw van kraakbeen zijn type I en type II het meest belangrijk. Je paard maakt zelf collageen aan mits deze aminozuren voldoende aanwezig zijn; glycine, proline, hydroxyproline, lysine en hydroxylysine. Wanneer 1 van deze aminozuren niet voldoende beschikbaar is kan het lichaamseigen onderhoud van kraakbeen dus in gevaar komen! Collageen is een bouwsteen voor het kraakbeen en heeft minder invloed op de aanmaak van gewrichtsvloeistof. Daarnaast kan het lichaam van je paard collageen direct gebruiken (dit hoeft niet omgezet te worden naar andere stoffen).

Wat is Glucosamine?

Glucosamine is een lichaamseigen stof welke een belangrijke rol speelt in de opbouw van het kraakbeen en de kwaliteit van het gewrichtsvloeistof. Alvorens het lichaam van je paard glucosamine kan gebruiken wordt het eerst omgezet in andere stoffen (UDP-N-acetylglucosamine en UDP-N-acetylgalactosamine) voordat het kan worden gebruikt.

Je kan dus stellen dat collageen directer inwerkt en bijdraagt aan de opbouw van gezond kraakbeen omdat het niet eerst omgezet hoeft te worden naar stoffen waar het lichaam iets mee kan. Maar let wel dat het belangrijk is om te weten waardoor de klachten ontstaan. Ontstaan de klachten door het afnemen van het kraakbeen of juist door een slechte kwaliteit gewrichtsvloeistof? Aan de hand van deze informatie en in overleg met je dierenarts kan je een keuze maken voor een supplement met Glucosamine of met Collageen. Daarnaast is het ook per paard afhankelijk hoe goed supplementen worden opgenomen, elk paard reageert hier weer anders op.

Tevens is het van belang deze producten in een voldoende hoge concentratie te geven en voor een langere periode. 4 weken bijvoeren heeft geen zin, het gaat om het lange termijn.  Dus let erop dat het product in ieder geval minimaal 12 gram pure glucosamine per dag dosering bevat. Zo geldt dat ook voor collageen. Dagdosering van 25 gram voor een paard van 500 kg en dan ook weer lang volhouden. Je zal pas na 6 weken verschil mogen verwachten, dus wel geduld hebben. Wij hebben zelf hele goede ervaringen met de Synovium Motion JMT (bevat o.a. glucosamine) en de Synovium Agility (een product op basis van collageen).

Let wel dat een gezond gewricht van vele factoren afhankelijk is. Een goede basis is altijd het belangrijkste, denk hierbij aan erfelijkheid, vader en moeder, maar ook training, stalmanagement en het ruw- en krachtvoer. Supplementen kunnen een mooie aanvulling zijn op een goede basis en een behandeling van de dierenarts. Een gewrichtssupplement zal nooit artrose kunnen genezen, artrose is nu eenmaal een degeneratief proces, maar je kan wel alles optimaliseren voor je paard. Wees dus kritisch in de keuze van je supplement.

Benieuwd naar al onze supplementen voor gewrichten? Je bekijkt ze hier.

Advies over supplement voor gewrichten

Wil je weten welke supplement het meest geschikt is voor jouw paard? Neem dan contact op met onze specialist Saskia. 

© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.