De checklist voor het behoud van een goede weerstand
- Michelle Brouwer
- Blog
- 16 nov 2023
- views

We kennen het allemaal bij onszelf wel; een goede weerstand is van groot belang. Ook bij paarden is het behoud van een goede weerstand net zo belangrijk. Een goede weerstand is weer afhankelijk van het werkende imuunsysteem, die in principe de ziekmakende indringers moet tegenhouden. Als dit het geval is kun je wel zeggen dat je paard gemakkelijker sterk en gezond kan blijven. Wij zien het vaak als onze taak om ons paard tegen van alles te beschermen, terwijl hier eigenlijk het motto geldt; hoe dichter bij de natuur, hoe beter het systeem zijn werk kan doen.
Belangrijk is dan ook om zoveel mogelijk de natuur na te bootsen in onze manier van paarden houden. In de winter is de kans op kwaaltjes en verkoudheid nog groter, paarden eten dan ook over het algemeen minder gras waardoor er minder vitamines opgenomen worden die weerstandverhogend zijn. Virussen en bacterien kunnen daarnaast in de kou beter overleven waardoor de kans groter is om ook daadwerkelijk iets op te lopen. Met het juiste management en de juiste voeding zorg je ervoor dat je paard een goede weerstand behoud en de winter goed doorkomt.
1. Ruwvoer is het allerbelangrijkste
2. Zorg ervoor dat jouw paard op goed gewicht is
Nederland staat er ook wel om bekend dat wij onze paarden vaker iets te veel voeren dan te weinig en dat er op de meeste paarden wel een vetje te vinden is. Het is echter wel van groot belang dat je goed in de gaten houdt dat het geen extreme vormen aanneemt. Veel paardeneigenaren kiezen met goede bedoelingen bij overgewicht direct voor het geven van minder krachtvoer; je moet hier wel mee oppassen, want ook in dit krachtvoer zitten de juiste vitaminen en mineralen die je paard ook nodig heeft bij het opbouwen van een goede weerstand. Je kunt er dan voor kiezen om een supplement bij te voeren om zo de missende vitamines en mineralen aan te vullen.
3. Wormvrij!
Je denkt er misschien niet direct aan, maar heb je jouw paard al gecheckt op wormen? Paarden met wormen gaan uitendelijk achteruit op weerstand en gezondheid als ze te lang rondlopen met een wormbesmetting. Zorg er dus voor dat je dit tijdig laat checken door een dierenarts en indien nodig een wormenkuur geeft. De opname van voedingsstoffen kan heel erg beperkt worden door een wormbesmetting waardoor de conditie achteruit gaat en de prestaties ook verminderen. Bij weerstandsvermindering is er een verhoogde kans op schade doordat het lichaam zichzelf niet kan verdedigen. Zorg er dus voor dat je paard altijd wormvrij is.
4. Geef je paard voldoende beweging
Blijf in de winter ook je paard voldoende beweging geven. Zeker bij oudere paarden is het belangrijk om alle gewrichten en spieren soepel te houden. In de winter zien we vaak dat we wat makkelijker worden als het gaat om het geven van beweging doordat het koud en nat is. Houd er echter rekening mee dat het geven van beweging de darmwerking van je paard stimuleert en daarmee een positieve invloed heeft op de gezondheid en weerstand. Het vermindert daarnaast de kans op stalbenen en stimuleert de bloedsomloop.
5. Voorkom pijn en stress
We herkennen dit ook wel bij mensen; wanneer je veel stress of pijn ervaart gaat je gezondheid ook achteruit. Dit is bij paarden ook zo; zorg er daarom voor dat je paard zo min mogelijk stress ervaart en zo pijnvrij mogelijk is. Kijk hierbij goed naar de huisvesting; paarden zijn kuddedieren, probeer dus je paard zoveel mogelijk buiten te zetten met zijn soortgenootjes. Zorg daarnaast op stal dat hij ook sociaal contact heeft en hang bijvoorbeeld ook een paardenspeeltje op ter bezigheid. Voldoende ruwvoer is zoals eerder benoemd hierbij ook essentieel.