Elektrolyten voor de winter voor jouw paard

Weergaven
Elektrolyten voor de winter voor jouw paard

Nu we de winter in gaan, is het makkelijk om te denken dat het voeren van elektrolyten voor zweetverlies iets is dat we alleen nodig hebben voor de warmere zomermaanden - maar is dat waar? Absoluut niet! Paarden gebruiken zweet als hun belangrijkste manier om warmte af te voeren, wat niet altijd zichtbaar is omdat het snel verdampt.

elektrolyten in de winter

Tips voor hydratatie in de winter

Als het weer kouder wordt en we de winter in gaan, is het makkelijk om te denken dat het voeren van elektrolyten om zweetverlies te compenseren iets is waar we alleen tijdens de warmere zomermaanden rekening mee hoeven te houden - maar is dat waar? Absoluut niet - als paarden nog steeds worden gereden, dan is het belangrijk om rekening te houden met hun hydratatiestatus en het zweetverlies te compenseren.

Omdat paarden relatief grote dieren zijn, hebben ze een lage oppervlakte in verhouding tot hun lichaamsmassa, wat betekent dat ze mogelijk veel meer warmte kunnen vasthouden dan verliezen. Dit opwarmingseffect zou kunnen resulteren in oververhitting tijdens het rijden. Paarden zijn echter zo ontwikkeld, dat zij dit probleem kunnen omzeilen door veel te zweten. Zweet verdampt gemakkelijk van het huidoppervlak, en vooral als de lucht droog is - zoals bijvoorbeeld in een manege - is het gemakkelijk dat zweetverlies onopgemerkt blijft. Het feit dat een paard tijdens zijn werk niet duidelijk zweet, betekent dus niet dat er geen zweetverlies optreedt.

Water gaat verloren door zweet, en daardoor is het essentieel dat we dit tekort aanvullen. Niet alleen het water, maar ook de essentiële lichaamszouten, of elektrolyten, die van nature in zweet aanwezig zijn moeten aangevuld worden.

Geef na de training een elektrolyt met een breed spectrum om alle essentiële lichaamszouten aan te vullen, d.w.z. natrium, calcium, kalium, magnesium en chloride. Als deze lichaamszouten niet worden aangevuld, kan het dorstmechanisme worden beïnvloed doordat het verloren water niet wordt aangevuld, waardoor het paard uitgedroogd raakt. Zorg ervoor dat je altijd elektrolyten voert met schoon, vers, water ernaast om drinken aan te moedigen. Zorg er tevens voor dat zowel water als zouten worden vervangen.

Het is belangrijk dat we de juiste methoden gebruiken voor het toedienen van elektrolyten. Voor rijpaarden kies je NAF Liquid Electro. Deze kunnen gemakkelijk aan een emmer water worden toegevoegd, of NAF ElectroSalts voor paarden die hun elektrolyten liever in een beetje goed doordrenkt voer hebben. Het is ook gebleken dat elektrolyten die in een zeer geconcentreerde vorm worden toegediend (d.w.z. een pasta of geconcentreerde vloeistof) een risicofactor zijn gebleken voor maagzweren, vandaar ons advies om ze aan het voer toe te voegen of met veel water te mengen.

Tips voor in de winter

- Verleng de opwarming, met veel stap voor de draf, om de spieren geleidelijk op de juiste temperatuur te laten komen.

- Paarden drinken niet graag koud water. Bied indien mogelijk lichtjes warm water (15-20oC) aan om uitdroging te voorkomen.

Gerelateerde berichten
Een schoon en fris paard in enkele minuten
Je paard wassen tijdens de koude winterdagen is geen pretje. Het water is koud en voordat je paard droog is duurt ook langer dan in de zomer. NAF heeft een nieuw product ontwikkeld waarmee je paard supersnel schoon wordt. De NAF Warming Wash en de NAF Lavender Wash zijn twee shampoo’s die je kunt gebruiken om je paard te voorzien van een heerlijk...
Wat maakt TRM Electrolyte Gold zo bijzonder?
Wat maakt de TRM Electrolyte Gold bijzonder? Wanneer je paard een hoge inspanning levert of wanneer het erg warm is verliest je paard veel vocht en elektrolyten door te zweten. Elektrolyten bestaan uit natrium, chloride en kalium, daarnaast verliest je paard via het zweet ook de mineralen magnesium en calcium. Elektrolyten komen in het ...
Update wintercollectie Rhino
De nieuwe collectie winterdekens komt er weer aan en daarom de hoogste tijd om de Horseware Rhino dekens toe te lichten. Wat maakt deze dekens bijzonder en waarom moet je paard echt een Rhino deken op lees je in deze blog...
De 5 musthaves van Floor van Kempen
In deze nieuwe blog lees je de top 5 favoriete producten van DocHorse amazone Floor van Kempen. Deze producten gebruikt Floor dagelijks...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.