Gastblog Cavalor: Help mijn paard zweet veel!

Weergaven
Gastblog Cavalor: Help mijn paard zweet veel!

Vooral met warmere dagen zal je paard meer gaan zweten. Dat is niet erg, want zweten is essentieel om oververhitting te voorkomen. Als een paard zweet moet je wel met een aantal dingen rekening houden in je stalmanagement. Het paard verliest door het zweten namelijk veel vocht en belangrijke mineralen. Graag geven we je vijf tips voor het beste herstel na het zweten.

Je paard vs jezelf

Wist je dat een paard een hele andere beleving van temperatuur heeft dan wij mensen? Waar wij ons rond de 20°C prettig voelen, ligt dit voor paarden een stuk lager. Een paard voelt zich op zijn gemak bij een temperatuur tussen de -5°C en 15°C.

Ook onze lichaamsmassa ligt lager, maar in verhouding hebben wij veel huidoppervlakte om onze warmte kwijt te kunnen. De spier- en vetmassa van je paard is aanzienlijk groter en in verhouding is zijn huidoppervlakte eigenlijk te klein om alle warmte snel kwijt te kunnen. In de winter is dit ideaal, maar ’s zomers een belangrijk punt van aandacht. Een uitgebreide cooling-down daarom van groot belang.

Het beste herstel

Een cooling-down zorgt ervoor dat je paard voldoende tijd krijgt om zijn warmte kwijt te raken. Maar wist je dat het er tegelijk voor zorgt dat de afvalstoffen die in de spieren zitten afgevoerd worden? Tijdens een intensieve training verbranden de spieren veel koolhydraten, die worden omgezet in melkzuur. Als deze afvalstoffen niet voldoende worden afgevoerd, dan zorgt dit voor verzuurde spieren. Graag geven we je vijf tips om dit te voorkomen:

1. Je paard herstelt het best bij een hartslag van 100 slagen per minuut. Dit aantal slagen haal je het best wanneer je een actieve stap aanhoudt. Zorg daarom voor beweging tijdens de cooling-down.
2. Doe niet gelijk een deken op. Een deken zorgt ervoor dat de huid zijn warmteregulerende werking verliest, dit wil je voorkomen.
3. Spuit je paard af met koud/lauw water. Doe dit niet te lang en haal het water er met een zweetmes direct weer vanaf. Zet je paard niet direct op stal, maar houd hem nog even in beweging.
4. Is het erg warm buiten of merk je een hoge luchtvochtigheid? Houd je training dan iets korter: minder lang en minder intensief.
5. Met het zweten verliest je paard veel zouten, met elektrolyten vul je dit in de periode na intensieve arbeid weer aan, bijvoorbeeld met Cavalor Electroliq Balance.

Wat zijn elektrolyten?

Wanneer een paard zweet, verliest deze lichaamszouten. Deze lichaamszouten worden ook wel elektrolyten genoemd. Elektrolyten zijn de drijfveer voor watertransport in het lichaam van een paard. Door water te drinken wordt dit vocht weer aangevuld, maar hoe zit dit met elektrolyten en wat zijn elektrolyten precies?
Elektrolyten bestaan niet alleen uit zout maar ook uit Natrium, Kalium, Chloor, Calcium en Magnesium. Hierdoor is het erg belangrijk om meer dan alleen zout bij te voeren.
Inname van elektrolyten vullen de lichaamseigen elektrolytenpool aan. Deze Elektrolytenpool is een systeem met weinig opslag en flexibiliteit. Hierdoor kan dit dus slecht tot nauwelijks opgeslagen worden en is het uiterst belangrijk elektrolyten op de juiste momenten te geven. Het is het beste om ze net vóór of ná het werk te geven. Ook is het belangrijk dat je paard over onbeperkt vers water beschikt.

Een tekort aan water of elektrolyten kan zorgen voor:
• Vermindering bloedcirculatie: dit zorgt voor minder zuurstof in het bloed waardoor er sneller vermoeidheid optreedt.
• Afname van spierfunctie: hierdoor zal een paard sneller verzuren en zullen de prestaties afnemen.
• Aanvoer van nutriënten vermindert: dit zorgt ervoor dat het paard minder kan presteren en slechter hersteld na inspanning.
• Afvoer van afvalstoffen gaat slechter: paard herstelt trager, verzuurt sneller na training en komt zeer traag van spierpijn af.

De elasticiteit van de huid neemt ook af waardoor de huid niet meer direct terug veert.

Moet jouw paard een korte, krachtige prestatie leveren?

Cavalor An Energy Boost spuit is een mengsel van elektrolyten, vitamines, aminozuren, suikers en zouten. Dit supplement is gemakkelijk opneembaar en geeft een acute energiestoot aan jouw paard. Ook is An Energy Boost handig om op concours te geven wanneer je niet over water of brok beschikt maar wel elektrolyten wilt toedienen.

Gerelateerde berichten
Hoe vaak was jij je paard?
Hoe vaak was jij je paard? Doe je dit regelmatig, of hou je het bij afspoelen met water na de training? Of spoel je je paard niet af, en hou je het bij goed poetsen met een rosborstel om het vuil uit de vacht van je viervoeter te krijgen...
Reisverslag Cavalor meeting in Aachen!
Wauw wat hebben wij super leuke dagen gehad tijdens de Cavalor meeting in Aachen! Cavalor heeft ons uitgenodigd om met een selectief gezelschap naar Aachen te reizen om daar gezamenlijk het concours te bezoeken + overnachting en meeting met andere dealers uit Europa. Wij voelen ons heel erg vereerd om deel te mogen nemen aan dit selectieve ...
Merk uitgelicht: Cal Rei
In deze nieuwe serie lichten wij iedere keer een merk uit wat in ons assortiment zit. We beginnen met Cal Rei, de innovatieve zadeldekjes...
Wat maakt TRM Electrolyte Gold zo bijzonder?
Wat maakt de TRM Electrolyte Gold bijzonder? Wanneer je paard een hoge inspanning levert of wanneer het erg warm is verliest je paard veel vocht en elektrolyten door te zweten. Elektrolyten bestaan uit natrium, chloride en kalium, daarnaast verliest je paard via het zweet ook de mineralen magnesium en calcium. Elektrolyten komen in het ...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.