Gastblog Equine America: Het kiezen van het juiste supplement

Weergaven
Gastblog Equine America: Het kiezen van het juiste supplement

Nieuw onderzoek heeft meer inzichten opgeleverd over de voedingsbehoeften van zowel paarden als pony’s. Anders gezegd ook wel; wat hebben paarden en pony’s nodig als het gaat om voer, om gelukkig en gezond te blijven?

Er zijn veel omstandigheden die deze behoeften kunnen veranderen, bijvoorbeeld een verhoogde werkdruk, reizen, wedstrijden, ouderdom en bepaalde gezondheidsproblemen waaronder gewrichts- en spierstijfheid, postviraal herstel, ademhalingsproblemen, hoeven van slechte kwaliteit of zelfs overprikkelbaarheid of nerveus gedrag. Door deze omstandigheden kan jouw paard baat hebben bij ondersteuning door verhoogde niveaus van belangrijke voedingsstoffen.  

Equine America

Met supplementen kun je het individuele paardendieet aanpassen. Supplementen kunnen we onderverdelen in twee brede categorieën:

Breedspectrumsupplementen, om te voldoen aan de dagelijkse basisvereisten.

Gerichte supplementen, om te voldoen aan verhoogde of aanvullende behoeften om een specifieke reden.

Breedspectrumsupplementen
Alle paarden en pony’s moeten op ruwvoer gebaseerd voer krijgen; of het nu gaat om weiland of geconserveerd voer. Sommigen hebben ook extra energie uit krachtvoer nodig om te voldoen aan de vereisten voor werk, groei, maar ook voor het fokken of om in goede conditie te blijven.

Hoewel de meeste krachtvoerproducten verrijkt zijn met mineralen en vitamies, voldoen sommige niveaus van belangrijke micronutriënten mogelijk niet aan de behoeften van het paard.

De Britse weides bijvoorbeeld, bevatten weinig belangrijke mineralen, waaronder selenium, koper en zink, en voldoen daardoor ook mogelijk niet aan de juiste waarden. Daarom is het voor mensen die geen, of weinig krachtvoer voor hun paard ter beschikking hebben, belangrijk om een mineralen- en vitaminesupplement toe te voegen. Op deze manier kan een uitgebalanceerd dieet gegarandeerd worden en wordt de gezondheid en het welzijn behouden.

De supplementen zijn verkrijgbaar in poeder, maar ook in vloeibare en gepelletiseerde vorm. Aan sommige supplementen zijn pre- en probiotica toegevoegd. Deze zijn ontworpen om het spijsverteringssysteem bij paarden te ondersteunen en om een gezond microbioom in de dikke darm te behouden.

Zout is nodig voor alle paarden en pony’s en kan worden verstrekt door middel van een liksteen. Paarden en pony’s die harder werken en veel zweten hebben mogelijk een elektrolyten supplement nodig om zouten die verloren gaan door het zweten weer te vervangen.

Gerichte supplementen
Hoewel er veel supplementen zijn die speciaal ontworpen zijn om aan bepaalde voedingsbehoeften te voldoen, zijn de meest gebruikte supplementen, de supplementen die de gezondheid van de gewrichten ondersteunen, maar ook ademhalingsproblemen door nerveus of prikkelbaar gedrag worden door middel van supplementen beheersbaar.

Supplementen ter ondersteuning van de gezondheid van het comfort van de gewrichten
Hardwerkende en oudere paarden en pony’s zullen in verschillende mate natuurlijke slijtage van hun gewrichten hebben. Het vermogen om comfortabel te bewegen kan hierdoor beïnvloed worden. Het verstrekken van belangrijke voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid van gewrichten, zoals bouwstenen voor kraakbeen herstel, zal paarden en pony’s helpen om comfortabel te kunnen bewegen.

Veel gewrichts supplementen bevatten ingrediënten zoals MSM, Kurkuma, Boswelia en Yucca. Deze zouden namelijk aanzienlijk antioxiderende eigenschappen hebben om zo het comfort van de gewrichten en spieren te ondersteunen.

Ademhalingssupplementen
Paarden en pony’s die veel op stal staan worden blootgesteld aan ademhalingsproblemen door schimmelsporen en stof, welke de ademhalingsfunctie kunnen beïnvloeden. Sommigen paarden kunnen worstelen met stuifmeel en ook dit kan de ademhaling en prestaties beïnvloeden. Ademhalingssupplementen bieden de voedingsondersteuning om de luchtstroom te maximaliseren. Vaak bevatten deze supplementen ingrediënten die bekend staan om hun antioxiderende eigesnchappen, en bieden zij daarnaast ook ondersteuning aan het immuunsysteem. Bij het kiezen van een ademhalings supplement is het belangrijk dat de supplementen ook eucalyptus, menthol, echinacea, knoflook en brandnetel bevatten.

Om angstig gedrag of overmatige prikkelbaarheid te beheersen
Paarden en pony’s zijn schrik- en vluchtdieren; ze kunnen reageren op nieuwe of uitdagende situaties. Soms kan een gebrek aan belangrijke voedingsstoffen zoals het mineraal magnesium, dit verergeren. Een magnesiumtekort kan zenuw- en neuromusculaire prikkelbaarheid veroorzaken, wat resulteert in een gestresst of angstig paard. Andere belangrijke voedingsstoffen die in veel kalmerende middelen worden aangetroffen zijn onder andere, calcium envitamine B1.

Belangrijk om mee naar huis te nemen
Controleer bij het kiezen van een supplement of de fabrikant over de nodige kwaliteitscertificaten beschikt, om zo te bevestigen dat het product gemaakt is volgens de hoogste kwaliteitsnormen op het gebied van voederveiligheid.

Zoek daarnaast altijd naar de labels waarop de ingrediënten afzonderlijk worden vermeld. U moet namelijk weten wat u voedt.

Supplementen zijn geen wondermiddelen, maar zij kunnen in bepaalde situaties wel ondersteuning bieden. Doe daarom onderzoek door jouw specifieke situatie te bespreken met de verkoper van het supplement. Niet alles werkt voor ieder paard.

© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.