Gastblog NML Health: Spierpijn bij paarden
- Charlotte van der Pouw
- Blog
- 3 nov 2020
- 373views

Spierpijn: we kennen het allemaal. Een keer fanatiek trainen op de sportschool, een extra lange buitenrit met je paard, of een nieuwe trainer die andere dingen aan je vraagt. Hetzelfde geldt ook voor jouw paard. Bij overbelasting of een ander bewegingspatroon kan spierpijn ontstaan. Spieren zijn verantwoordelijk voor de beweeglijkheid van het skelet.
Hoe ontstaat spierpijn?
Beweging ontstaat door afwisselend samentrekken en ontspannen van de spieren. Als er bewegingen worden gedaan die anders zijn dan gebruikelijk kan dit leiden tot spierpijn. Dat komt doordat er andere spiergroepen worden belast dan normaal. Jonge paarden die beleerd worden zullen zeker in het begin spierpijn ervaren, omdat er hierbij spieren worden die belast die dat eerder niet werden. Maar ook een andere trainer/ training, ruiter of andere discipline kan spierpijn veroorzaken bij jouw paard. Stijve en gespannen spieren worden minder goed doorbloed hierdoor kunnen afvalstoffen minder goed afgevoerd worden en ontstaat verzuring. Stijve en stramme spieren kun je ook voelen, net als bij jezelf. Een spier hoort mooi los en soepel aan te voelen en niet keihard. Bij het borstelen van je paard kan je dat al merken. Als je de rug borstelt en je paard reageert hier op door de spieren aan te spannen, boos te worden of de rug weg te drukken dan is dit een teken dat de spieren aandacht nodig hebben.
Opbouw training
Het verbeteren van die doorbloeding is dus erg belangrijk. Door massage kun je dit stimuleren en helpen afvalstoffen af te voeren. Uiteraard is een gedegen opbouw van de training het allerbelangrijkste. Zorg voor een goede warming up en cooling down. Het stilzetten van een paard met spierpijn is funest, net als wij dat ook niet moeten doen als wij spierpijn hebben.
Zorg dat jouw paard blijft bewegen. Las wel rustdagen in voor jouw paard, maar zet hem of haar zeker niet stil. Laat ze lekker buiten op de wei of paddock lopen, maak een buitenrit of lange wandeling met jouw paard. Juist door de spieren wel beweging te geven, stimuleer je de doorbloeding en kunnen afvalstoffen worden afgevoerd. Op deze manier kan de zuurstof die nodig is voor herstel beter de aangedane plekken bereiken. er daarom voor dat je paard niet teveel afkoelt als de temperaturen laag zijn. Als jouw paard het koud heeft, zal hij nog meer verkrampen. Daarnaast is voldoende vers drinkwater belangrijk om afvalstoffen af te voeren.
Begin je een nieuw trainingsprogramma met jouw paard, of heb je een zware wedstrijd voor de boeg? Ondersteun de spieren dan met een product met deze ingrediënten: Equisetum arvense (Heermoes), Harpagophytum procumbens (Duivelsklauw), Passiflora incarnata (Passiebloem), Ribes nigrum (Zwarte bes) en Tussilago petasites (Groot hoefblad). Je zult merken dat de spieren de opbouw hierdoor beter aankunnen. Ook is het een goed idee om je paard te ondersteunen met wat extra magnesium. Dit zorgt ervoor dat de spieren beter kunnen ontspannen na de training.