Gastblog Sprenger by JRS: Welk effect bereik je met welke spoor?

Verfijnd communiceren met je paard? Er zijn meer dan 100 verschillende modellen sporen van verschillende soorten materialen op de markt in veel verschillende uitvoeringen. Maar welk effect bereik je met welke spoor?

gastblog-sprenger

De inwerking van een spoor is natuurlijk voor geen enkel paard of ruiter hetzelfde maar om ruiters op weg te helpen bij het vinden van de juiste sporen geven wij enkele richtlijnen over de sporen uit ons assortiment.

Stompe VS Rechte sporen
Een stompe spoor is een zachte, afgeronde spoor die ideaal is wanneer jouw paard goed reageert op enkel been maar je zelf meer verfijning wilt in jouw hulpen om een stillere beenligging te verkrijgen.
Een rechte spoor heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een recht uiteinde. Met deze sporen zul je een scherpere reactie krijgen dan met een stompe spoor. Deze spoor is ideaal wanneer jij jouw paard meer verfijning in de hulp wilt bieden maar jouw paard niet voldoende reactie geeft op een stompe spoor.

De meeste sporen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes zodat jij jouw spoor goed kan afstellen op jouw beenlengte en ligging ten opzichte van de buik van je paard.

Wielsporen
Sporen met wieltjes rollen over de huid in plaats van dat zij erin ‘prikken’. Hierdoor krijg je over een groter gebied, meerdere, kleine prikkelingen. Zo kun je dus door het geven van een kleinere hulp toch het gewenste effect verwachten. Deze sporen zijn er met een verticaal en horizontaal wiel voor bijvoorbeeld een ruiter met een wat onrustiger been of voor paarden met een gevoelige huid om schade aan de vacht te voorkomen.

Wielsporen kunnen er voor iemand die er niet bekend mee is grof uitzien, maar juist deze sporen zijn ontzettend vriendelijk doordat het wieltje weg draait wanneer de ruiter zijn been aanlegt.
Zorg er hierbij wel altijd voor dat je het wieltje goed schoon houdt zodat hij soepel blijft rollen. Overtollig huidvet of haren kunnen er namelijk voor zorgen dat het wieltje niet meer goed draait waardoor deze het effect van het rollen verliest en de huid kan beschadigen.

sprenger-gastblog-wielsporen

Buiten de verschillende lengtes heb je ook sporen met bijvoorbeeld extra grip zoals de ULTRA fit EXTRA GRIP van Sprenger. Alle Sprenger sporen worden gekenmerkt door het “Balkenhol systeem”. Hierbij is het bovenste gleufje voor je sporenbandje 45 graden naar voren gedraaid en komt het middenstuk iets naar buiten. Hierdoor blijft de spoor super stevig op zijn plek zonder te drukken op je voet of strak te zitten.

Gerelateerde berichten
  1. Springbitten toegelicht: Pelham Springbitten toegelicht: Pelham Het vinden van het juiste bit is voor iedereen verschillend. Per discipline, opleidingsniveau en type paard komen er andere aspecten kijken voor de mogelijkheden en wensen van een goed bit. Voor jonge paarden zijn er de basis- en opleidingsbitten, ma
  2. Springbitten toegelicht: Sprenger Duo-trens Springbitten toegelicht: Sprenger Duo-trens Het vinden van het juiste bit is voor iedereen verschillend. Per discipline, opleidingsniveau en type paard komen er andere aspecten kijken voor de mogelijkheden en wensen van een goed bit. Voor jonge paarden zijn er de basisbitten en opleidingsbitte
  3. Springbitten toegelicht: Sprenger Novocontact bitten Springbitten toegelicht: Sprenger Novocontact bitten Het vinden van het juiste bit is voor iedereen verschillend. Per discipline, opleidingsniveau en type paard komen er andere aspecten kijken voor de mogelijkheden en wensen van een goed bit. Voor jonge paarden zijn er de basisbitten en opleidingsbitte
  4. Sprengerbitten toegelicht: Pessoa & Multi Ring bitten Sprengerbitten toegelicht: Pessoa & Multi Ring bitten Er zijn zo veel bitten, dat het soms lastig is om tot een juiste bitkeuze te komen. Per type paard, opleidingsniveau en discipline zijn er andere wensen en ook je paard kan een voorkeur hebben. In deze blog zetten we verschillende bitten van Sprenger
Gerelateerde producten

Zullen we je een bericht sturen wanneer we een actie hebben?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.

© 2022 DocHorse. All Rights Reserved.