Gastblog VITALstyle: Hoe voorkom, herken en ondersteun je een gevoelige maag bij je paard?

Recente studies hebben aangetoond dat ongeveer de helft van alle paarden een gevoelige maag heeft. Bij renpaarden is dit aantal zelfs nog veel hoger; waarbij ongeveer 90% een gevoelige maag heeft. Een goed management rond het voeren van je paard is dus belangrijk! Weet jij hoe je een gevoelige maag herkent bij paarden? In deze blog lees je er meer over!

Recente studies hebben aangetoond dat ongeveer de helft van alle paarden een gevoelige maag heeft. Bij renpaarden is dit aantal zelfs nog veel hoger; waarbij ongeveer 90% een gevoelige maag heeft. Een goed management rond het voeren van je paard is dus belangrijk! Weet jij hoe je een gevoelige maag herkent bij paarden? In deze blog lees je er meer over!

Het ontstaan van een gevoelige maag
Een paardenmaag produceert constant maagzuur, zodat het verteren van voedsel optimaal wordt geholpen. Kauwen is de enige manier om speeksel aan te maken voor een paard. Speeksel neutraliseert het zure maagsap bij paarden. Als de maag lang leeg is of er weinig speeksel wordt aangemaakt, kan het maagzuur de maagwand aantasten. Dit is erg pijnlijk voor een paard. Stress heeft ook een (negatieve) invloed op een paardenmaag. Dit zorgt voor een verminderde bloedtoevoer naar de maagwand, hierdoor wordt de maagwand extra gevoelig voor maagzuur. Het is dus erg belangrijk om stress te voorkomen en dat paarden de hele dag door kleine beetjes kunnen eten, zodat voldoende speeksel wordt aangemaakt en maagzuur wordt geneutraliseerd.


Een gevoelige maag herkennen
Gedraagt je paard zich boos bij het poetsen en aansingelen en is hij onrustig en nukkig op stal? Dat zijn symptomen van een gevoelige maag. Ook minder werklust, luchtzuigen en kribbebijten kunnen de oorzaak van een gevoelige maag zijn.


De zuurgraad van een paardenmaag
Voedsel blijft maar kort in de maag, is het zuureffect bij een paard sterk en is de zuurgraad extreem zuur. Onderin de maag is de pH waarde van het zuur 2,0. Als je je hand erin zou steken, zou het resulteren in een brandwond. Daarom is het erg belangrijk dat je paard voldoende speeksel produceert, om het zuur te neutraliseren. Wanneer er voldoende speeksel én constant voedsel aanwezig is in de maag, wordt de zuurgraad gedempt en kun je een gevoelige maag voorkomen. Voldoende ruwvoer zorgt ervoor dat de maag altijd gevuld is én stimuleert de speekselproductie.


Eerst ruwvoer, dan krachtvoer
Voor een goede zuurgraad in de maag is het beter om je paard 's ochtends eerst ruwvoer te geven en daarna krachtvoer. Doordat een paard flink moet kauwen op ruwvoer, wordt veel speeksel aangemaakt. Dit heeft een positief effect op de spijsvertering, omdat speeksel maagzuur neutraliseert en de maag beschermt. Wanneer dit niet geval is, kan een gevoelige maag op de loer liggen. Als je krachtvoer geeft nadat je paard ruwvoer heeft gehad, kan de maag zich beter beschermen tegen de maagzuren die een paard aanmaakt. Flink kauwen op een portie ruwvoer is natuurlijk ook een fijne bezigheid voor je paard!


Complete bescherming voor een gezonde maag
GastroComplex is speciaal ontwikkeld voor paarden met een gevoelige maag. Het beschermt tegen de invloeden van stress, beschermt de maagwand en bevat buffers voor het behoud van een normale zuurgraad in de maag. Het complex aan bufferende en rustgevende ingrediënten zorgt voor het behoud van een goede zuurgraad in de maag. Ook wordt het maagslijmvlies beschermd en verzacht dankzij de kruidenextracten. VitalStyle GastroComplex is dé complete en natuurlijke ondersteuning voor paarden met een gevoelige maag.

Een kijkje in de keuken
GastroComplex bevat een effectieve combinatie ingrediënten, voor een optimale gezondheid van de maag. We zetten ze voor je op een rij en vertellen meer over de eigenschappen per ingrediënt.

 • Natriumbicarbonaat: Buffer voor een normale zuurgraad in de maag
 • Magnesiumoxide: Buffer voor een normale zuurgraad in de maag
 • Pectine: Stabiliseert het maagslijmvlies
 • Spirulina: Rijk aan antioxidanten en beschermt het maagslijmvlies
 • Calciumcarbonaat: Ondersteunt de ontspanning van de maag
 • Kamille: Ontspant de maag
 • Heemstwortel: Bevat slijmstoffen voor een gezond maagslijmvlies.
Gerelateerde berichten
 1. Update wintercollectie Rhino Update wintercollectie Rhino De nieuwe collectie winterdekens komt er weer aan en daarom de hoogste tijd om de Horseware Rhino dekens toe te lichten. Wat maakt deze dekens bijzonder en waarom moet je paard echt een Rhino deken op lees je in deze blog.
 2. Uitgelicht: Bucas Power Turnout Uitgelicht: Bucas Power Turnout
 3. Wat maakt de artificiële konijnenvacht voering van de Kentucky dekens zo bijzonder? Wat maakt de artificiële konijnenvacht voering van de Kentucky dekens zo bijzonder? In deze blog lees je alles over de warme binnenvoering van de Kentucky dekens. Wij hebben Thomas Tuytens, de man achter Kentucky, vragen gesteld over deze unieke binnenvoering waar wij erg enthousiast over zijn.
 4. Vernieuwde Horseware voorsluiting Vernieuwde Horseware voorsluiting De Disc voorsluiting is een nieuw design met als uitgangspunt de voordelen van de V voorsluiting. De disc sluiting is zeer licht in het gewicht en daarnaast ook buigzaam.
Gerelateerde producten

Zullen we je een bericht sturen wanneer we een actie hebben?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.

© 2022 DocHorse. All Rights Reserved.