Gewrichtssupplementen - de toegevoegde waarde van glucosamine
Gewrichtssupplementen voor paarden: de toegevoegde waarde van glucosamine
De meningen over het nut en de effectiviteit van gewrichtssupplementen voor paarden, en dan met name de rol van glucosamine zijn lang verdeeld geweest. Een onderzoek uitgevoerd door de onderzoekers van de Universiteit van Texas heeft hier meer duidelijkheid over gegeven.
In dit onderzoek zijn 14 jaarlingen gebruikt, die allemaal een strikt dieet gevoerd kregen. De helft hiervan kreeg hetzelfde dieet, maar dan met als toevoeging 30mg glucosamine per kg lichaamsgewicht, tweemaal daags gedurende 84 dagen. Dit komt neer op ongeveer 10 000mg per paard. Na de 84 dagen werd bij de paarden een ontsteking gecreëerd om een blessure na te bootsen. De paarden die geen glucosamine toegediend hadden gekregen, kregen als controlebehandeling een injectie met Ringer lactaat. De paarden kregen deze behandeling gedurende 14 dagen. Tijdens deze studie werden verschillende monsters van het bloed en synoviaal vocht onderzocht.
De onderzoekers namen de volgende punten waar:
• De glucosamine niveaus in de bloed- en synoviaal vocht monsters stegen na verloop van tijd. Deze glucosamine niveaus waren bij de gesupplementeerde paarden hoger dan bij de paarden uit de controlegroep;
• Het niveau Prostaglandine E2 (PGE2, een indicator van ontstekingen) in het synoviaal vocht van de controlegroep waren hoger dan de niveaus van de paarden die glucosamine toegediend hadden gekregen. Daarbij namen de waarden PGE2 naar loop van tijd af bij de paarden die glucosamine hadden gekregen, de controlegroep bleef langer hogere waarden houden;
• De kraakbeen metabolieten werden ook beïnvloed door de extra toediening van glucosamine. Een enzym wat in verband wordt gebracht met de afbraak van kraakbeen, C2C, nam af in de behandelde groep. Daarnaast nam ook het kraakbeen opbouwende metaboliet CPII toe in het synoviaal vocht van de behandelde paarden.
Als conclusie kun je dus zeggen dat extra toevoeging van glucosamine aan het voer zorgde voor afname van een ontstekingsreactie in het gewricht, terwijl de aanmaak van nieuw kraakbeen werd gestimuleerd. Deze conclusie werd getrokken bij een gewrichtsontsteking bij jonge, opgroeiende paarden die in de 84 dagen voor de ontsteking glucosamine toegediend hadden gekregen. Deze uitkomst bij het preventief geven van een gewrichtssupplement voor een blessure is veelbelovend. Eigenaren wordt aangeraden om bij het kiezen van een gewrichtssupplement te kiezen voor een producent die een goede reputatie hebben, en af te zien van supplementen met ingrediënten van een lage kwaliteit. Bij deze supplementen is het namelijk mogelijk dat de waarden op het label niet overeen komen met de daadwerkelijke waarden in het product. Wees je daarnaast ook bewust van het feit dat de hoeveelheid glucosamine die in dit onderzoek is toegediend ongeveer 10 000 mg, tweemaal daags is geweest voor een paard van ongeveer 400 kg.
Het is volgens bovenstaand onderzoek dus aan te bevelen om ook jonge, opgroeiende paarden te ondersteunen met een supplement voor de gewrichten, en dit niet alleen te geven aan oudere paarden die al slijtageklachten hebben. Zo kun je jonge paarden, en paarden die dagelijks getraind of gereden worden helpen om de gewrichten te beschermen tegen blessures en normale slijtage.
Kies bij een supplement voor de gewrichten voor een supplement dat zo compleet mogelijk is, omdat sommige ingrediënten elkaars werking kunnen versterken. De meest samen gebruikte ingrediënten in gewrichtssupplementen zijn glucosamine, chondroitine en hyaluronzuur. Chondroitine stimuleert de aanmaak van nieuw kraakbeen, en werkt hierin samen met glucosamine. Hyaluronzuur wordt gevonden in het kraakbeen en in het synoviaalvocht, en is daarom erg belangrijk voor de gezondheid van een gewricht.