Gezondheidsproblemen bij paarden in de winter

Weergaven
Gezondheidsproblemen bij paarden in de winter

Paarden zijn winterharde dieren, vooral als het gaat om het doorstaan van de koudere maanden. Dit betekend echter niet dat ze geen verzorging nodig hebben. Er zijn zelfs enkele gezondheidsproblemen waar paarden tijdens de winter vatbaarder voor zijn. The Horse werkte samen met Ava Redig, DVM, van Stillwater Equine Veterinary Clinic, om zes veelvoorkomende koude weersomstandigheden te beschrijven waar eigenaren op moeten letten

gezondheidsproblemen-in-de-winter

Ademhalingsproblemen
Paarden die voor langere tijd in de schuur verblijven in de winter lopen het risico op het ontwikkelen van ademhalingsproblemen zoals deining of terugkerende luchtwegobstructie. Veel schuren hebben een slechte ventilatie, vooral wanneer ze gesloten zijn om in de winter warmte te besparen.

Zonder goede ventilatie verzadigt het vocht dat vrijkomt bij; het ademen, de mest en urine. De lucht condenseert op koude oppervlakken. Hierdoor ontstaat een vochtige omgeving, wat ademhalingsproblemen kan veroorzaken of kan verergeren.

Vochtigheid, ammoniak en stof in een afgesloten stal kunnen heel schadelijk zijn voor de gezondheid van de luchtwegen van het paard. ‘Als je paard gestalt is, probeer dan de ramen te openen voor luchtstroom, of houd hem bij een ingang waar de deuren soms kunnen worden geopend om frisse luchtstromen te vergroten’ stelt Redig voor.

Paarden kunnen het beste worden gehuisvest in een weiland met een open driezijdige schuur zonder strooisel. Geef ze een stofvrije korrel of een met water doordrenkt hooi-dieet. ‘Veel buitenpaarden kunnen ook deining krijgen als ze vatbaar zijn’ merkt Redig op. Paarden die risico lopen zijn onder meer; ‘paarden die ronde balen krijgen, simpelweg vanwege de manier waarop ze worden gegeten’.

Koliek
Paarden verbruiken in de winter minder water. Paarden die niet genoeg water drinken lopen het risico op het ontwikkelen van koliek. ‘Houd de wateropname zoveel mogelijk in de gaten’ stelt Redig voor. ‘Verwarmde en elektrische besproeings opties kunnen geweldig zijn, maar controleer ze regelmatig op temperatuur, en dat er geen schok is wanneer het paard drinkt. Paarden eten wel sneeuw, maar het is geen geschikte bron voor hydratatie. Een andere risicofactor voor koliek in verband met de winter is de blootstelling aan natte en koude omstandigheden. Paarden die doorweekte dekens dragen, kunnen bijvoorbeeld door onderkoeling koliek ontwikkelen. Ook hebben de spijsverteringssystemen van sommige paarden moeite om zich aan te passen aan winterse veranderingen in hooi, wat kan leiden tot impactkoliek.

Houd ongeacht de oorzaak, uw ogen open voor tekenen van gastro-intestinaal ongemak in de winter.

Dehydratatie
Paarden kunnen daarnaast ook uitgedroogd raken als de waterbron extreem koud, of bevroren is. Paarden moeten dagelijks 10 tot 12 liter water drinken om een goede hydratatie te behouden. Verwarm daarom emmers met goed geaarde verwarmingssystemen, of als dit geen optie is, regelmatig het ijs breken. Het helpt ook als buitentanks goed geïsoleerd zijn en beschermd zijn tegen de wind.

‘Door ervoor te zorgen dat het water… niet koud is, worden paarden aangemoedigd om te drinken’ herhaalt Redig. ‘Hpud ook het water bij de voedselbron zodat paarden niet ver hoeven te lopen om te drinken tijdens het eten. In de koude of diepe sneeuw zullen sommige paarden stijf zijn en niet naar de waterbron willen lopen’.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat paarden aanzienlijk meer water drinken in de winter als het lauw is, in plaats van ijskoud. Dus het toevoegen van warm water aan emmers, kan paarden aanmoedigen om te drinken. Je kunt ook hooi weken en ruwvoerbrokjes of bietenpulp serveren die in veel warm water is gedrenkt om de hydratatie te bevorderen.

Rotstraal
Gekenmerkt door zwart, dood materiaal in de straal van de hoef van het paard. Het kan zich ontwikkelen als gevolg van langdurig hoefcontact met vocht – wat het gevolg kan zijn van paarden die in weides staan die nat en modderig zijn door gesmolten sneeuw of van eigenaren die minder ijverig zijn in het mesten van de stallen.

Maak de voeten van het paard minstens dagelijks schoon om de ontwikkeling van rotstraal te voorkomen, zegt Redig. Dit heeft betrekking op paarden in de stallen, weilanden of paddocks. Lichaamsbeweging helpt de voet op natuurlijke wijze te reinigen en kan ook helpen bij het voorkomen of elimineren van rotstraal.

Gewichtsverlies
Het verhogen van het hooi helpt om de lichaamstemperaturen van de paarden stabieler te houden. Dit gezegd hebbende, het verhogen van de calorie-inname door een gepelletiseerde voerbron is buitengewoon gunstig voor het handhaven van de conditie van het lichaam. Dit geldt vooral voor oudere paarden die extra vet nodig hebben voor het op temperatuur houden van het lichaam. Helaas kunnen dikke dekens het gewichtsverlies of de slechte conditie van het paard verbergen. Controleer daarom regelmatig het lichaamsgewicht en de conditie van uw paard met behulp van een gewichtstape en een praktische evaluatie. Bekijk ook de reactie van het paard wanneer er gevoerd wordt in de kudde, om zo ervoor te zorgen dat elk dier zijn deel van het voer krijgt. Let vooral op de oudere paarden.

Om de temperatuur van jouw paard op peil te houden verhoog je de hoeveelheid hooi die het paard krijgt tot ten minste 3% van het lichaamsgewicht per dag.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde berichten
Product uitgelicht: Colosan
In deze blog lichten wij het product Colosan uit. Wanneer een verstoring in de darmen ontstaat kan koliek tot gevolg hebben. Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn, en kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn verstopping, kramp en gas. Als je denkt dat je paard koliek heeft is het belangrijk eerst de dierenarts te ...
Geef je paard Colosan bij koliek
Wanneer een verstoring in de darmen ontstaat kan koliek tot gevolg hebben. Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn, en kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn verstopping, kramp en gas. Als je denkt dat je paard koliek heeft is het belangrijk eerst de dierenarts te bellen, in afwachting tot de dierenarts er is kun je ...
Absorbine Frog & Sole in de spotlight
Waarom zou je Absorbine Frog & Sole moeten gebruiken + informatie over rotstraal Wat is die vieze lucht? Rotstraal is een aandoening aan de hoef van het paard die veel paardeneigenaren en –verzorgers wel eens tegen zullen komen. Het wordt beschreven als een infectie aan het zachte driehoekige gedeelte van de hoef, de straal. Met name de ...
Gastblog VITALStyle: Colosan: eerste hulp bij koliek!
Koliek is een van de nachtmerries van een paardeneigenaar. Een product dat niet mag niet ontbreken in je EHBO-kist is Colosan. Dit geeft direct verlichting bij koliek en werkt bovendien krampstillend. We vertellen je graag meer over de natuurlijke kracht van Colosan bij koliek...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.