Exclusief kijkje achter de schermen bij de productie van artificieel bont van Kentucky!

Weergaven
Exclusief kijkje achter de schermen bij de productie van artificieel bont van Kentucky!

Persoonlijk ben ik een grote fan van de Kentucky producten. De producten worden dagelijks voor meerdere paarden gebruikt en de kwaliteit blijft mooi! Alle bont artikelen kunnen gewassen worden en komen als nieuw uit de machine. Toen ik bij de laatste wasbeurt de Kentucky lederen peesbeschermers met bont uit de machine haalde vroeg ik me dan ook af hoe kan het toch kan dat dit bont nog zachter is dan echt schapenvacht en dat de kwaliteit zo mooi blijft, ook na wekelijks wassen!

Persoonlijk ben ik een grote fan van de Kentucky producten. De producten worden dagelijks voor meerdere paarden gebruikt en de kwaliteit blijft mooi! Alle bont artikelen kunnen gewassen worden en komen als nieuw uit de machine. Toen ik bij de laatste wasbeurt de Kentucky lederen peesbeschermers met bont uit de machine haalde vroeg ik me dan ook af hoe kan het toch kan dat dit bont nog zachter is dan echt schapenvacht en dat de kwaliteit zo mooi blijft, ook na wekelijks wassen!

Tijd om Thomas Tuytens, de man achter Kentucky Horsewear, eens te bellen voor een diepte interview over het imitatie schapenvacht materiaal wat gebruikt wordt!

Waarom heeft Kentucky voor synthetisch bont gekozen i.p.v. schapenvacht? 

Het heeft verschillende redenen waarom wij voor artificieel bont gekozen hebben i.p.v. echt schapenvacht.

Aangezien mijn familiale achtergrond uit de synthetische textielsector komt heb ik het geluk aan de basis te zitten van allernieuwste technologieën. Concordia Textiles (het familiebedrijf) is de nr 1 in Europa in de productie van hoogwaardige synthetische stoffen die gebruikt worden in de medische sector en voor militaire toepassingen. Als geen ander weet ik dat wij met synthetische vezels en machines veel betere materialen kunnen ontwikkelen dan bijvoorbeeld natuurlijke of dierlijke producten.

Ten tweede aangezien Kentucky beschermende producten maakt voor het welzijn van het paard vond ik het niet meer dan normaal dat wij geen dierlijke producten gebruiken om paarden te gaan beschermen. Dit zou ingaan tegen de principes en filosofie van ons bedrijf.

Ten derde wil ik dat de kwaliteit van ieder product constant is en niet afwijkt van onze standaarden. Indien we gebruik zouden maken van echt schapenvacht is dit onmogelijk aangezien we te maken hebben met een dierlijk product en ieder schaap is anders dus de kwaliteit kan erg wisselend zijn.

Wat zijn de voordelen van imitatie bont t.o.v. echt schapenvacht?

Laat mij beginnen met de voornaamste nadelen van echt schapenvacht. Echt schapenvacht is enorm delicaat tijdens het wassen. Zodra je echt schapenvacht op een verkeerd programma wast gaat de lederen huid verharden en op termijn scheuren. Een ander nadeel is dat de vacht los komt van de lederen huid en dan kaal gaat worden. Het artificiële schapenvacht dat wij ontwikkelden bestaat uit twee lagen namelijk uit de vacht gelamineerd met een suede stof die aanvoelt als echt leder maar die weerstaat aan veelvuldig wassen.

Alle bont producten van Kentucky Horsewear mag je in de wasmachine wassen op 30 graden en in de droger stoppen.  Ze zien er weer zo goed als nieuw uit na iedere wasbeurt.

Hoe wordt imitatie bont gemaakt ?

Hoe het juist gemaakt is wil ik niet echt prijs geven daar we heel lang ontwikkeld hebben om te staan waar we vandaag staan.

   

Zit er verschil in ademend vermogen en temperatuur van imitatie bont t.o.v. echt schapenvacht?

Wat veel mensen niet weten is dat je twee aspecten hebt en dit is het ademend vermogen en de luchtdoorlaatbaarheid. Dit zijn twee totaal verschillende waarden en testen die wij beide in ons eigen labo kunnen testen.

Het ademend vermogen gaan we uitdrukken in een RET-index (resistance evaporative transfert) en dat komt overeen met het vermogen wat de schapenvacht heeft om waterdamp (transpiratie) die wordt geproduceerd door het paard af te voeren. Bij luchtdoorlaatbaarheid meten wij hoeveel lucht door de schapenvacht heen kan. Dit kan je vergelijken met een soort blaastest in het laboratorium meten wij hoeveel lucht door het imitatie bont geblazen kan worden.

Er zit een heel groot verschil in het ademende vermogen en de luchtdoorlaatbaarheid bij artificieel schapenvacht en echt bont. Echt bont heeft zoals eerder vermeld een lederen huid die een zeer beperkte ademend vermogen heeft maar vooral de warmte gaat insluiten. Met andere woorden bij echt bont kan de warmte niet gemakkelijk weg waardoor je snel oververhitting zal krijgen.

Ons artificieel bont is gemaakt op gebreide basis die heel luchtdoorlatend en ademend is en daarna gelamineerd op een suede stof die ook ademend en luchtdoorlatend is.

Zijn er verschillen in synthetisch bont, bijvoorbeeld kwalitatief slecht materiaal en goed materiaal?  En waar herken je dit aan?

Er zijn heel veel verschillen in synthetisch bont, je hebt materiaal van hele slechte kwaliteit maar ook van hele goede kwaliteit. Je kan dit vooral zien en zelf voelen. Wij krijgen vaak de vraag van eindconsumenten op beurzen of het echt bont is wat wij gebruiken. Dit wil zeggen dat de mensen het verschil bij Kentucky niet zien en dat was ook de bedoeling. Laat je niet gauw verleiden door de prijs want helaas is ons artificieel bont in de productie zelfs duurder dan als we echt bont zouden gebruiken.

Hier bekijk je al onze Kentucky dekens.

Gerelateerde berichten
Wat maakt de artificiële konijnenvacht voering van de Kentucky dekens zo bijzonder?
In deze blog lees je alles over de warme binnenvoering van de Kentucky dekens. Wij hebben Thomas Tuytens, de man achter Kentucky, vragen gesteld over deze unieke binnenvoering waar wij erg enthousiast over zijn...
Product uitgelicht: Kentucky Outdoordekens
In deze blog lees je alles over de nieuwe Kentucky outdoordekens. Wij hebben Thomas Tuytens, de man achter Kentucky, vragen gesteld over deze unieke dekens en wat deze zo anders maakt dan de andere outdoordekens...
Een passend halster voor jouw paard
Iedereen heeft er wel een, vaak meerdere, in zijn assortiment; een halster. We gebruiken het halster dagelijks voor ons paard, misschien om hem uit de wei te halen, of gewoon op stal, tijdens transport of op de poetsplaats. Het feit dat wij het halster dagelijks veel gebruiken, maakt het nog belangrijker om een passend en geschikt halster voor jouw...
Waarom wel of geen oornetje?
Het is inmiddels een bekend ‘mode’ item, maar naast dat het je look helemaal afmaakt, heeft het oornetje ook wel degelijk een belangrijke functie. In deze blog lees je meer over het nut van oornetjes...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.