Sprengerbitten toegelicht: Pessoa & Multi Ring bitten

Weergaven
Sprengerbitten toegelicht: Pessoa & Multi Ring bitten

Er zijn zo veel bitten, dat het soms lastig is om tot een juiste bitkeuze te komen. Per type paard, opleidingsniveau en discipline zijn er andere wensen en ook je paard kan een voorkeur hebben. In deze blog zetten we verschillende bitten van Sprenger op een rijtje om je te helpen bij je keuze.

sprenger-bitten-toegelicht

Het bit is een communicatiemiddel  tussen jou en je paard. Als je bit niet juist is, wordt de communicatie lastig. Uitgangspunt voor de juiste bitkeuze is uiteraard altijd een gezond en goed getraind paard. Tevens moet het niveau van zowel de ruiter als het paard meegenomen worden.

Enkel- of dubbelgebroken?
Er zijn verschillende soorten mondstukken mogelijk, maar de meest gebruikte zijn enkel- of dubbelgebroken. Enkelgebroken bitten werken in op de randen van de tong en de onderkaak. Bij druk vormt het bit een V-vorm en wordt de druk aan de zijkant van de tong en de kaak groter. Een traditioneel enkelgebroken bit kan zorgen voor een notenkrakereffect met een mogelijk onprettige inwerking op het gehemelte.

Een andere optie is een dubbelgebroken mondstuk. Deze heeft twee scharnierpunten in het midden. Als je een hulp geeft wordt de druk gelijkmatig verdeeld over de tong en de kaken van je paard en werkt het meer in op de tong en op de lagen.

sprenger-bit

Pessoa
Pessoa bitten zoals de Sprenger Dynamic Universal staan ook wel bekend als 3-Ring bit. De zijkanten bestaan uit drie ringen: een grote bitring met aan de boven- en onderzijde een extra ring. Hierdoor heb je verschillende mogelijkheden om het bit te gebruiken:

  1. Maak het bakstuk vast aan de bovenste ring en de teugel aan de grote ring. Het bit werkt nu als een normale watertrens.
  2. Maak het bakstuk vast aan de bovenste ring en de teugel aan de onderste ring. Er ontstaat een hefboomwerking met meer druk achter de oren.
  3. Maak het bakstuk vast aan de bovenste ring en de teugel aan een verbindingsstuk dat vastzit aan de middelste en onderste ring. De hefboomwerking die ontstaat is iets minder groot dan bij de tweede optie.
  4. Maak het bakstuk vast aan de bovenste ring en gebruikt twee teugels. Eén aan de grote ring en één aan de onderste ring. Er is wederom een hefboomwerking maar als ruiter heb je meer controle over de hoeveelheid druk die je wilt geven.

Speciaal aan de Dynamic Universal is dat de bovenste ring iets naar achteren is geplaatst. Hierdoor treedt de hefboomwerking trager in dan bij een ‘gewoon’ Pessoa bit. We raden de Dynamic Universal aan bij paarden die sterk worden.

Multi Ring
Een andere optie is de Multi Ring van Sprenger, zoals de Max Control 3-TYPE. Dit bit heeft twee halve ringen in de grote ring waardoor je ook hier de werking van het bit kan veranderen door het bit op een andere manier aan je hoofdstel vast te maken:

  1. Maak het bakstuk vast aan de bovenste ring en de teugel aan de grote ring van het bit. Het bit werkt nu als een normale watertrens.
  2. Maak het bakstuk vast aan de bovenste ring en de teugels aan de onderste ring. Er ontstaat een hefboomwerking waardoor er een grotere druk achter de oren komt.
  3. Maak het bakstuk vast aan de grote ring en de teugel aan de onderste kleine ring. Door dit te doen komt er meer druk op de tong en onderkaak.

Het mondstuk van de Max Control lijkt op een standaard dubbelgebroken mondstuk en ligt bij normaal gebruik stil in de mond. Net als bij een traditioneel dubbelgebroken bit. Als er een bepaalde druk op komt te staan, verandert hij echter in een ongebroken trens waardoor hij de werking heeft van een trainings- of correctiebit. Dit is fijn voor paarden die soms sterk worden of tegen de hand in gaan, maar het basisbit wel goed aannemen. Liever geen Max Control? De Multi Ring zijdelen zijn ook verkrijgbaar met een enkel- en dubbelgebroken mondstuk.

sprenger-bitten

 

Gerelateerde berichten
Merk uitgelicht: Trust
In deze nieuwe blog lees je alles over het populaire bittenmerk: Trust Equestrian...
Springbitten toegelicht: Pelham
Het vinden van het juiste bit is voor iedereen verschillend. Per discipline, opleidingsniveau en type paard komen er andere aspecten kijken voor de mogelijkheden en wensen van een goed bit. Voor jonge paarden zijn er de basis- en opleidingsbitten, maar naarmate je verder komt kan het fijn zijn wanneer een bit jou en je paard extra ondersteunt. In ...
Springbitten toegelicht: Sprenger Duo-trens
Het vinden van het juiste bit is voor iedereen verschillend. Per discipline, opleidingsniveau en type paard komen er andere aspecten kijken voor de mogelijkheden en wensen van een goed bit. Voor jonge paarden zijn er de basisbitten en opleidingsbitten, maar naarmate je verder komt kan het fijn zijn wanneer een bit jou en je paard extra ondersteunt...
Springbitten toegelicht: Sprenger Novocontact bitten
Het vinden van het juiste bit is voor iedereen verschillend. Per discipline, opleidingsniveau en type paard komen er andere aspecten kijken voor de mogelijkheden en wensen van een goed bit. Voor jonge paarden zijn er de basisbitten en opleidingsbitten, maar naarmate je verder komt kan het fijn zijn wanneer een bit jou en je paard extra ondersteunt...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.