Handige tips voor het gebruik en aanschaffen van kalkoenen
- Blog
- 2 jul 2019
- views

Het buitenseizoen is in volle gang en dat houdt ook in dat veel wedstrijden op gras verreden worden. Vaak een heel gedoe die stiften draaien, maar toch heeft het zo ook zijn charmes om op gras te rijden. Je leest hier handige tips om de juiste kalkoenen voor je paard te kiezen.
Het buitenseizoen is in volle gang en dat houdt ook in dat veel wedstrijden op gras verreden worden. Vaak een heel gedoe die stiften draaien, maar toch heeft het zo ook zijn charmes om op gras te rijden.
Waar moet je opletten bij het aanschaffen en bij het gebruik van kalkoenen?
1. Ervaring van je paard. Ongeacht de bodem is het eerst belangrijk om te weten of je paard al vaker met kalkoenen in heeft gelopen of niet. Kalkoenen hebben een afremmende werkingen en dat kan voor sommige paarden even wennen zijn. Probeer dus eerst thuis een keertje met kalkoenen te rijden (in het weiland bijvoorbeeld) om je paard te laten wennen en om te zien hoe hij reageert. Ik adviseer om de eerste keer met korte stompe kalkoenen te rijden (ook wel road studs), deze remmen het minst af. Daarna kan je wat andere kalkoenen uitproberen zodat je goed kan ervaren wat het effect is op de beweging van je paard.
8 soorten kalkoenen uit de collectie van springruiter Niels Brussen
2. Niveau en discipline. Voor dressuur heb je iets minder grip nodig dan voor bijvoorbeeld een springparcours of cross. Daarnaast speelt ook het niveau mee, voor een B parcours kan je andere kalkoenen gebruiken dan voor een 1.60 parcours. Als je twijfelt kies altijd voor de kleinste kalkoenen.
3. Ten slotte laat je uiteindelijk de keuze bepalen door de staat van de bodem. Voor een harde bodem heb je puntige (smalle) kalkoenen nodig zodat deze goed door de bodem heen komen en ook weer snel uit de bodem kunnen. Voor een losse of natte bodem is het beter om wat bredere en vierkante kalkoenen te gebruiken. Wanneer je twijfelt kies dan altijd voor de kleinste kalkoenen, je wilt niet dat je paard teveel grip heeft, dit veroorzaakt veel onnodige spanning op de benen en pezen.
4. In Nederland is de standaardmaat voor stiftgaten 3/8. In het buitenland wil deze maat nog wel eens afwijken. Alle kalkoenen welke wij verkopen hebben deze standaard maat.
Het verschil tussen zelfreinigende en standaard kalkoenen
Zelfreinigende kalkoenen hebben een sleuf waardoor het schroefdraad tijdens het indraaien gereinigd wordt. Deze kalkoenen zijn een stuk sneller in te draaien dan standaard kalkoenen. Zelfreinigende kalkoenen kan je direct indraaien met een bijpassende ratelsleutel. Echter voordat je standaard kalkoenen kan indraaien, draai je eerst een zelfreinigende tap in de schroefgaten om de schroefgaten te reinigen. Alle kalkoenen van Premiere en Vaillant op onze website zijn niet zelfreinigend, alle kalkoenen van Tacx en Busse zijn wel zelfreinigend.
Tot slot hebben we nog een aantal handige tips:
- Gebruik voor het springen of de cross aan de binnenzijde kleinere kalkoenen. Zo voorkom je beschadigingen aan het andere been. Tip van springruiter Niels Brussen.
- Wanneer je paard vaak uitglijdt in de bocht kan je enkel kalkoenen aan de buitenkant van de achter ijzers bevestigen (ook in de binnenbak), overleg dit wel even met je trainer.
- Maak de kalkoengaten de avond voor de wedstrijd al goed schoon en stop er een watje in met uierzalf (of ander vet) zo draai je de kalkoenen de volgende dag sneller in. Tip van springruiter Niels Brussen!
- Zorg dat je altijd 2 extra kalkoenen hebt van elk soort, zo kom je niet voor verassingen te staan. We hebben allemaal wel eens aan kalkoen verloren tijdens het indraaien ;)
- Gebruik een singel met een buikflap tijdens de cross of het springen, zo voorkom je dat je paard zijn buik verwond met de kalkoenen boven de sprong.
- Verwijder de kalkoenen direct na het rijden, zet je paard dus nooit met kalkoenen op de trailer!
- Maak je kalkoenen direct schoon, natte kalkoenen zijn sneller schoon te maken dan wanneer het zand eenmaal opgedroogd is.
- Bewaar je kalkoenen vervolgens in een licht geoliede doek.
- Bewaar je kalkoenen na gebruik in een bakje met rijst, door het rijst blijven de kalkoenen droog en roesten ze minder snel.