Van stal naar wei

Weergaven
Van stal naar wei

Nu het voorjaar weer zijn intrede doet krijgen de paarden die in de winter op stal moesten blijven weer de gelegenheid om van de wei te gaan genieten. Voor veel eigenaren een spannende tijd, want de eerste paar keer in de wei betekent vaak een flinke sprint met vreugdebokken. In deze blog lees je alles waar je op moet letten wanneer je paard weer naar de wei mag.

van-stal-naar-wei-grazen

 

Er zijn een aantal punten waar je aandacht aan moet besteden wanneer je paard na de winter weer voor het eerst de wei in gaat. Het is heel belangrijk dat je je paard niet meteen de hele dag vers gras laat eten om verstoringen in de darmflora te voorkomen. Je kunt daarom de weidegang het beste rustig opbouwen. Hoe je dat doet lees je hier.

De meeste paarden lijken het aan te voelen wanneer ze weer naar de wei mogen en kunnen dan erg enthousiast worden. In zulke gevallen kan het raadzaam zijn om een hengstenketting of een controller halster te gebruiken. Zo heb je meer controle over je paard en kun je hem veiliger naar de wei brengen. Je paard rijden voordat hij de wei in gaat kan ook helpen, dan is hij alvast wat energie kwijt en zijn de spieren en pezen vast opgewarmd. Zo voorkom je blessures. Het kan raadzaam zijn om hulp in te schakelen met het openen van hekken en poorten zodat je je handen vrij hebt om je paard onder controle te houden. Draai je paard eerst met het hoofd naar het hek voordat je hem losmaakt of het halster af doet. Het kan de eerste paar keer raadzaam zijn om het halster om te laten in de wei, dit maakt het gemakkelijker om hem weer te vangen na de eerste weidesessie. Als je paard zich wil lostrekken is het raadzaam om handschoenen te dragen. Zorg er ook voor dat je dichte schoenen draagt en breng je paard nooit op slippers naar de wei!

stal-naar-wei-vliegenmasker

De kans is groot dat je paard een flinke sprint zal trekken voordat hij begint te grazen. Veel paarden vinden het heerlijk om even flink de benen te strekken! Het is dan ook belangrijk de benen goed te beschermen met peesbeschermers.  Met springschoenen kun je de hoefballen van het paard beschermen tegen aantikken. Let op: springschoenen voorkomen niet per sé het aftrappen van een hoefijzer. Als je paard hoefijzers heeft kan het helpen om de hoeven in te tapen met tesatape. Je kunt ook als eerste laag (en ter bescherming van de hoefbal) een zelfklevende bandage om de hoef wikkelen, en deze vervolgens goed afplakken met tape. Zo voorkom je dat je paard met de achterhoef in het ijzer kan grijpen en deze los raakt.

Als je na de eerste weidesessie je paard weer op stal hebt, controleer hem dan op wondjes want het kan natuurlijk zijn dat je paard zich heeft aangetikt, of (wild) heeft gespeeld met een weidemaatje. Mocht je een wondje constateren, spoel het vuil dan met lauwwarm water van de wond en kijk of deze diep is en gehecht moet worden. In dat geval is het zaak zo snel mogelijk de dierenarts te bellen om het te laten hechten. Diepe wonden nooit behandelen met Betadine of jodium als deze gehecht moeten worden! Oppervlakkige schaafplekjes kunnen worden schoongemaakt met een desinfecterende shampoo en eventueel worden ingesmeerd met een wondzalf of –spray. Meer informatie over wondherstel vind je hier.

stal-naar-wei-vliegendeken

Als je paard na een aantal keer gewend is aan de weidegang kun je hem gerust wat langer laten staan. Naarmate het seizoen vordert komen er steeds meer vliegen. Je kunt je paard hiervoor beschermen door hem een vliegendeken op te doen. Dit kun je eventueel uitbreiden met een vliegenmasker om ook het hoofd en de ogen vliegvrij te houden. Als je geen voorstander bent van een vliegendeken kun je ook gebruik maken van een spray om de vliegen op afstand te houden.

Het is per persoon afhankelijk of ze het halster in de wei om laten of af doen. Voor beide standpunten valt wat te zeggen. Mocht je het een prettig idee vinden als je paard een halster om heeft, maar het ook wel spannend vindt in het geval hij misschien vast komt te zitten zijn er speciale veiligheidshalsters beschikbaar. Deze halsters gaan los op het moment dat er teveel druk op komt te staan, zodat je paard nooit vast kan blijven zitten aan hekwerk o.i.d.

Als je een paard hebt wat snel dik wordt of erg gulzig eet kan een graasmasker uitkomst bieden. Met dit masker is het paard in staat om te eten, maar hiervoor moet hij wel meer moeite doen, waardoor hij minder snel kan eten. Drinken met een graasmasker is geen probleem. Het is wel het veiligst om water in een grote ton of badkuip aan te bieden in plaats van een automatische drinkbak zodat hij niet kan komen vast te zitten. Je kunt ook (indien de gelegenheid het toelaat) strookbegrazing toepassen. Hierbij zet je steeds een strook vers gras af zodat je paard niet teveel gras in een keer kan eten. Dit voorkomt ook overeten.

stal-naar-wei-grazen

Kortom: wees voorzichtig bij het brengen van je paard naar de wei. Neem de nodige maatregelen om je paard zo veilig mogelijk naar de wei te kunnen brengen. Schakel indien nodig hulp in. Om te voorkomen dat je paard last krijgt van de overgang van hooi naar gras is het belangrijk de overgang geleidelijk te introduceren. Voor paarden met ijzers kan het helpen de hoeven in te tapen om te voorkomen dat de ijzers worden afgetrapt. We raden gebruik van peesbeschermers aan. Controleer je paard altijd op wondjes als je hem uit de wei haalt. Als je paard last heeft van vliegen kun je hem een vliegendeken of –masker op doen, of gebruik maken van een spray. Mocht je het halster in de wei om willen laten kun je hiervoor een veiligheidshalster gebruiken die los gaat als er teveel druk op komt te staan. Zo kan je paard altijd uit een benarde situatie ontsnappen. Voor paarden die snel dik worden kan een graasmasker uitkomst bieden, zodat hij toch lekker in de wei kan staan zonder dat hij teveel eet.

Veel weideplezier!

Gerelateerde berichten
Update zomercollectie Bucas 2017
De nieuwe zomercollectie is inmiddels bij ons gearriveerd dus tijd voor een update! In deze post zal ik je snel bijpraten over alle nieuwigheden uit de Bucas collectie en een kijkje geven achter de schermen van de fotoshoot! Dit is het eerste seizoen dat wij producten hebben opgenomen in ons assortiment uit de Freedom collectie. Deze collectie van...
Update zomercollectie 2018
De dagen worden langer en de temperatuur begint langzaam te stijgen. Het voorjaar komt eraan! Hoog tijd om de garderobe van je paard weer te updaten. In deze blog lees je alles over de nieuwste collecties en de leukste kleuren voor dit seizoen...
5 tips voor bescherming tegen zonnebrand
De zomer is vaak het meest geliefde seizoen van vele paardeneigenaren. Helaas heeft het prachtige weer en de stralende zon ook een keerzijde, voor paarden met een lichte kleur is zonnebrand een veel voorkomend probleem. Net als bij mensen wordt bij paarden zonnebrand veroorzaakt door een langdurige blootstelling aan schadelijke UV straling...
Tips voor een vliegvrije zomer!
Met de zomer in aantocht, is het een goede tijd voor paardeneigenaren om voorbereidingen te treffen voor een vliegvrij verblijf in de zomer. Hoewel er geen manier is om de vliegen helemaal te verbannen van het terrein, een structurele aanpak ter voorkoming van overlast is zeker mogelijk. Het geheim is vroeg beginnen met het voorbereiden van de stal...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.