6 tips voor de overgang van wei naar stal

Weergaven
6 tips voor de overgang van wei naar stal

De herfst is al een aantal weken in aantocht. Het wordt eerder donker en het weer begint om te slaan. Dat betekent voor veel paarden dat ze minder lang buiten in de wei lopen, en meer uurtjes op stal doorbrengen. In deze blog lees je alles over de gevolgen en wat je kunt doen om je paard zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens deze verandering.

6-tips-voor-de-overgang-van-wei-naar-stal

Tip 1: Geleidelijke overgang realiseren

Bij de overgang van wei naar stal is het belangrijk om de wisseling van ruwvoer rustig aan te introduceren. Net als bij de overgang van stal naar wei in het voorjaar is het belangrijk dat het maag darmstelsel van je paard de kans krijgt om te wennen aan de voerverandering. Plotselinge overgangen van voer kan namelijk als gevolg hebben dat je paard koliek of diarree kan krijgen. Ook als je paard tijdens de zomermaanden geen krachtvoer heeft gekregen, is het belangrijk dit geleidelijk op te bouwen.

Tip 2: Contact met soortgenoten

Veel paarden hebben in de wei contact met soortgenoten; ze grazen in kuddeverband, en er kunnen groepjes ontstaan van paarden die het goed met elkaar kunnen vinden. Bij meerdere uren op stal is het belangrijk het contact met soortgenoten te onderhouden. Dit kan je bijvoorbeeld doen door bevriende paarden bij elkaar (of naast elkaar) in een paddock te zetten zodat ze kunnen kroelen en eventueel spelen. Als je paard de mogelijkheid heeft vrij te kunnen bewegen en met soortgenoten contact kan hebben zal dit de mentale gezondheid zeker ten goede komen!

contact-met-soortgenoten

Tip 3: Het bijvoeren van pre- en probiotica

Tijdens de overgang van wei naar stal kan het bijvoeren van een prebiotica (mogelijk in combinatie met probiotica, zoals SynBioVit van TRM of Vitaflor 369 van Cavalor) zorgen voor een betere darmgezondheid. De prebiotica zorgen voor een betere vertering van het voer in de dikke darm. Hierdoor kunnen voedingsstoffen beter worden opgenomen. Het is daarom ook aan te bevelen bij paarden die een antibiotica kuur hebben gehad, last hebben van stress, gespannen zijn of lang op transport zijn geweest. Al deze oorzaken kunnen namelijk negatieve invloed hebben op de bacteriën in de darm (darmflora). Deze sterven af, waardoor endotoxinen vrijkomen. Deze endotoxinen maken gifstoffen aan die in de bloedsomloop komen en hierdoor nemen de slechte bacteriën (die altijd al in de darmen te vinden zijn) in aantal toe. Deze slechte bacteriën maken onder andere melkzuur aan en dit kan een onbalans in de darm veroorzaken.

Een goede darmflora is ook van groot belang voor de weerstand van je paard. Zeker in de periodes met wisselende temperaturen kunnen virussen en infecties goed gedijen. Als je paard in deze periode een verminderde weerstand heeft is hij vatbaarder voor een virus, wat verkoudheid (of andere infectie) als gevolg kan hebben.

Prebiotica hebben voedingsstoffen nodig. Dit worden de probiotica genoemd. Een meer uitgebreide toelichting op pre- en probiotica kun je hier lezen.

Tip 4: Gebruik een slowfeeder

In de wei is je paard vrijwel constant aan het grazen, dit zorgt ervoor dat de speekselaanmaak constant wordt gestimuleerd. Speeksel neutraliseert maagzuur, en is mede daardoor erg belangrijk voor een goede spijsvertering. Als je paard van de wei op stal komt, zal het na het opeten van de porties ruwvoer minder gestimuleerd worden om te kauwen. Het is daarom belangrijk dat je paard zo lang mogelijk kan doen met het ruwvoer, wanneer dit niet onbeperkt kan worden aangeboden. Het kan al een uitkomst zijn om de voerbeurten te verdelen over meerdere momenten op de dag.

Ruwvoer kan worden aangeboden in een slowfeeder, het voordeel hiervan is dat je paard langer doet over het opeten van de portie ruwvoer. Ook zijn er speciale voerballen verkrijgbaar die kunnen worden ingezet om de opname van krachtvoer te vertragen en je paard te stimuleren een beetje moeite te doen voor zijn voer.

gebruik-een-slowfeeder

Tip 5: Beweging

Beweging is ook van groot belang voor een goede darmgezondheid. Beweging stimuleert namelijk de darmactiviteit van je paard. Bij de overgang van wei naar stal zal de beweging logischerwijs ook minder worden. In de wei is je paard constant in beweging. In de periode dat je paard weinig tot geen weidegang heeft is het erg belangrijk je paard voldoende beweging te geven. Dit kan door middel van beweging in een stap- of trainingsmolen, stappen aan de hand of vrije beweging in de paddock. Beweging is niet alleen goed voor de darmgezondheid van je paard. Het voorkomt stalbenen en voor veel paarden ook stal verveling.

Tip 6: Verveling voorkomen

Als je paard zich (ondanks regelmatige beweging en het gebruik van een slowfeeder) toch gaat vervelen zijn er speeltjes verkrijgbaar. Je paard hoeft zich niet per se te vervelen om toch lol te hebben aan bijvoorbeeld een liksteen, hanging ball of jolly ball.

Daarnaast kan het ook helpen een gevarieerde training aan te bieden. Naast de dagelijkse training kan het een goede afwisseling zijn om te longeren, een buitenrit te maken of een andere discipline uit te proberen.

voorkom-verveling

Gerelateerde berichten
Reisverslag Cavalor meeting in Aachen!
Wauw wat hebben wij super leuke dagen gehad tijdens de Cavalor meeting in Aachen! Cavalor heeft ons uitgenodigd om met een selectief gezelschap naar Aachen te reizen om daar gezamenlijk het concours te bezoeken + overnachting en meeting met andere dealers uit Europa. Wij voelen ons heel erg vereerd om deel te mogen nemen aan dit selectieve ...
Nieuw: Cavalor Care producten
Cavalor heeft recent de Care producten vernieuwd en deze zijn nu nog fijner in gebruik voor jou en je paard. In deze blog lees je alles over de vernieuwde producten...
Op bezoek bij Cavalor
Afgelopen maand zijn wij op bezoek geweest bij Cavalor in Drongen(België). Een dag met presentaties en leerzame gesprekken en een bezoek aan de fabriek waar het voer en supplementen worden geproduceerd...
Terwijl wij in het nieuwe jaar weer vol frisse moet aan onze goede voornemens beginnen, is het voor je paard ook een perfect moment om aan zichzelf te werken. Nu moet jij hier hem natuurlijk een handje bij helpen, maar na een lang wedstrijdseizoen of een topprestatie moet ook het paardenlichaam weer terug in balans komen. Door hier af en toe op te ...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.