Vergeet de ondersteuning van de lever niet!

Weergaven
Vergeet de ondersteuning van de lever niet!

Wist je dat de lever een van de belangrijkste organen is van het lichaam van je paard? De lever maakt namelijk deel uit van het spijsverteringsstelsel van je paard en is een van de meest metabolisch actieve organen.

De lever heeft verschillende functies:

1) Voor de voedingsstoffen die de lever binnenkomen speelt het een grote rol in het regelen van hun metabolisme, opslag en distributie ervan in het lichaam.

2) Het is een van de belangrijkste opslagplaatsen van glycogeen, de zogenaamde "dierlijke versie van zetmeel", dat een van de manieren is waarop het lichaam energie opslaat.

3) Het is een belangrijke opslagplaats voor een groot aantal voedingsstoffen zoals vetten, eiwitten en sommige vitaminen.

4) Het filtert in wezen het bloed dat uit het darmkanaal komt op weg naar het hart.

5) Het verteert medicijnen en toxines, zodat ze niet zo schadelijk zijn voor het paard.

6) Het is cruciaal in zijn rol voor de vet vertering, door de productie van gal.

7)  Het produceert essentiële componenten die belangrijk zijn in het natuurlijke vermogen van het paard om bloed te laten stollen.

 

Waar moet ik op letten?

Een gezonde lever is dus heel belangrijk, maar waar kun je eventuele leverproblemen aan herkennen? De symptomen kunnen best uiteenlopend zijn, maar er zijn zeker wel een aantal dingen waar je op kan letten. Heeft je paard symptomen als verlies van eetlust, gewichtsverlies, diarree, koorts, zwelling rond de borst en buik, een gele tint op het tandvlees en de ogen? Dan kan het goed zijn dat de lever niet helemaal in orde is. In ernstige gevallen is zelf wankelen, ernstige zwakte of blindheid mogelijk.

Oorzaken van een slecht functionerende lever

De meest voorkomende oorzaken van leverziekte zijn gerelateerd aan de voeding van je paard. De inname van bepaalde gifstoffen kan bijvoorbeeld de lever ernstig aantasten. Er lijkt bij sommige paarden ook een verband te zijn met blootstelling aan mycotoxinen.

Hoe kan ik de lever van mijn paard het beste ondersteunen?

Het is natuurlijk belangrijk om ernstige problemen met de lever eerst uit te sluiten. Je kunt wel preventief je paard ondersteunen met een supplement, of een supplement bijvoeren als hij gevoelig is voor problemen met de lever.  Zo is de TRM Hepatrition een supplement dat ontwikkeld is speciaal voor paarden die ondersteuning nodig hebben bij een normale leverfunctie.

TRM Hepatrition bevat onder andere verschillende belangrijke ingrediënten:

Cysteine, Glutathion (GSH) is de belangrijkste in water oplosbare antioxidant in het lichaam van het paard, en verminderde niveaus in het lichaamsweefsel komen voor in talrijke ziektes en andere pathologische omstandigheden. Toediening van L-Cysteïne hydrochloride mono hydraat en cysteïnederivaat herstelt en onderhoudt optimale intracellulaire GSH niveaus.

Taurine heeft een onbetwiste kern rol in productie en functie van galzouten, zoals taurogalzuur die essentieel zijn voor vet spijsvertering. Taurine heeft ook aangetoond om te functioneren als significante antioxidant in de lever, waar het krachtige antioxiderende eigenschappen heeft.

Mariadistel, ook wel silymarine genoemd, zou een beschermende werking hebben op de lever om de werking ervan te verbeteren. Hepatrition bevat 80% silymarine.

Alfa-liponzuur, natuurlijk voorkomende thiolverbindingen staan centraal in de goede werking van talrijke biochemische reacties, omdat zij gemakkelijk geoxideerd maar snel geregenereerd kunnen worden (antioxidantcapaciteit). Alfa-Liponzuur (ALA) is nauw betrokken bij ontgiftingsprocessen in de lever.

Arginine, voldoende voorraden van arginine in de lever zijn nodig voor het behoud van uitgebreide leverfunctie. Optimale niveaus van arginine in de lever zijn nodig om overtollig ammoniak in het lichaam wat vrijkomt als gevolg van een hoge eiwitinname (vooral bij renpaarden) en als metabolisch eindproduct van intensieve training af te kunnen voeren. Een adequaat argininegehalte is ook noodzakelijk voor het onderhoud van de creatine biosynthese die gedeeltelijk in de lever plaatsvindt, maar voornamelijk in de skeletspieren wordt opgeslagen.

Methionine en cysteine, Methionine is samen met cysteine is een zwavelhoudend zuur. Methionine kan worden omgezet in cysteïne via S-adenosylmethionine. Cysteïne kan dan worden omgezet in glutathionine, een belangrijke in wateroplosbaar antioxidant is.  Zowel cysteïne en methionine worden beschouwd als beperkende aminozuren voor glutathion synthese.

Kortom, TRM Hepatrition is heel geschikt als supplement ter ondersteuning van de lever. Het bevat namelijk de juiste ingredienten die nodig zijn voor een normale en gezonde leverfunctie. 

Gerelateerde berichten
Supplementen voor de hoeven
Voedingssupplementen voor de hoeven bevatten 1 of meer ingrediënten welke als aanvulling op het normale rantsoen gegeven kunnen worden. Dit kunnen onder andere kruiden, vitaminen, mineralen, aminozuren of enzymen zijn. Onder het grote aanbod van supplementen zijn supplementen voor de hoeven het meest populair. Supplementen voor de hoeven zijn ...
Wat maakt TRM Electrolyte Gold zo bijzonder?
Wat maakt de TRM Electrolyte Gold bijzonder? Wanneer je paard een hoge inspanning levert of wanneer het erg warm is verliest je paard veel vocht en elektrolyten door te zweten. Elektrolyten bestaan uit natrium, chloride en kalium, daarnaast verliest je paard via het zweet ook de mineralen magnesium en calcium. Elektrolyten komen in het ...
Wat maakt de TRM IronXcell zo bijzonder?
In deze nieuwe blog lichten wij een nieuw product uit namelijk: TRM IronXCell...
TRM Stride - Het wetenschappelijke bewijs
In deze blog lees je alles over de TRM Stride. Welke ingrediënten zitten erin en hoe is het product ontstaan...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.