5 tips bij extreem warm weer
- Charlotte van der Pouw
- Blog
- 17 jun 2022
- views

5 tips voor je paard bij extreem warm weer. Hier lees je hoe je hebt beste verkoeling kan bieden en of je beter wel of niet kan koelen met water.
We verwachten dit weekend weer echte zomerse temperaturen, maar wat betekent dat voor onze viervoeters? Die vinden dit weer vaak iets minder prettig. Het onze taak om het ze zo comfortabel mogelijk te maken tijdens deze warme periode.
1. Pas je training aan
Het is belangrijk om tijdens deze hoge temperaturen rekening te houden met de training. Verwacht niet dat jouw paard op het zelfde niveau presteert in deze extreme hitte. Wist je dat je wanneer je op het heetste moment van de dag bijvoorbeeld wedstrijd moet rijden, je volgens de bekende Dr. David Marlin, twee weken lang in hetzelfde klimaat moet trainen, zodat jouw paard kan acclimatiseren? Pas dus ook het management aan wanneer je op wedstrijd moet, zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw paard altijd genoeg water tot zijn beschikking heeft.
2. Afspuiten zorgt voor verkoeling
Wij willen het liefst bij hele hoge temperaturen afkoelen in water. Ditzelfde geldt voor paarden, bij hoge temperaturen is het van groot belang dat je ervoor zorgt dat jouw paard goed kan afkoelen. Koel je paard na de training voldoende af. Veel mensen denken dat het paard na het afspuiten juist weer opwarmt, maar niets is minder waar; wanneer er twee “lichamen” in direct contact zijn, in dit geval het paard en het water, zal de warmte van het warmere lichaam naar het koelere gaan totdat ze dezelfde temperatuur hebben, volgens onderzoeker Dr. David Martin. Het paard verliest warmte aan het water; dat is dus alleen maar goed nieuws!
3. Vul het elektrolyten tekort aan!
Tijdens de warmere dagen zweten paarden over het algemeen meer, waardoor het extra belangrijk is om de elektrolyten die verloren gaan aan te vullen. Bij een groot verlies aan elektrolyten heeft je paard 2 tot 3 dagen nodig om de elektrolyten huishouding weer op pijl te krijgen.
Wanneer je doortraint tijdens de recuperatie periode bereik je het tegenovergestelde effect van je training, de bespiering gaat dan achteruit door het tekort aan elektrolyten. Daarom is het belangrijk om na een intensieve training of bij extreme hitte direct elektrolyten aan te vullen.
4. Pas op voor zonnebrand
Net als bij mensen is het ene paard gevoeliger voor zonnebrand dan het andere paard. Paarden die een lichtere kleur hebben, en daarmee minder pigment, zijn vaak gevoeliger voor verbranding dan donkere paarden. Wanneer jouw paard veel blootgesteld wordt aan zonlicht en gevoelig is voor zonnebrand, is het belangrijk om hem regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème.
5. Gebruik een vliegendeken
Zeker wanneer het extra warm is komen er veel insecten op onze paarden af. Belangrijk is om jouw paard voldoende te beschermen tegen de vliegen en andere insecten door middel van vliegenspray, een vliegendeken en een vliegenmasker. Wist je dat onder andere verschillende vliegendekens van Horseware zelfs 65% UV-werend zijn? Zeker bij donkere paarden is het fijn om een lichte, UV-werende vliegendeken op te doen, om zo oververhitting tegen te gaan.
Related Posts




