Vitamine E

Weergaven
Vitamine E

Wat is het?
Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Het wordt ook wel tocoferol genoemd.

Wat doet het?
Vitamine E is belangrijk bij het in stand houden van (spier-) weefsels. Ook draagt het bij bij de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast is het een antioxidant. Dit houdt in dat vitamine E het lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die vrij agressief van aard zijn, en worden aangemaakt bij verschillende processen in het lichaam. Wanneer er teveel vrije radicalen in het lichaam zijn kunnen zij schade veroorzaken aan (spier-) weefsel, met ziektes tot gevolg.

vitamine-e-wiki

Welke typen vitamine E bestaan er?
Vitamine E bestaat in twee soorten: natuurlijke en synthetische. In het geval van vitamine E is het zo dat de natuurlijke variant over het algemeen wat beter wordt opgenomen door het lichaam dan de synthetische variant. Dit komt doordat de synthetische variant chemisch gezien een andere vorm heeft van de natuurlijke variant. Daarom is het belangrijk dat bij keuze voor een synthetische variant te kijken naar de waarden per dosering, om ervoor te zorgen dat het paard wel voldoende binnen krijgt per dosering. De natuurlijke vorm heet d-alpha-tocoferol, de synthetische vorm heet dl-alpha-tocoferol. Bij de ingrediënten kun je hieraan de verschillende vormen van elkaar onderscheiden.

Waar is het voor?
Vitamine E draagt bij aan de algemene gezondheid van het paard. Het zorgt voor gezonde weefsels, waardoor de weerstand hoog kan blijven. Daarnaast zorgt het voor sneller herstel bij spieraandoeningen. Het helpt ook ernstige spieraandoeningen te voorkomen, die in geval van langdurig zuurstofgebrek zouden kunnen ontstaan (bijvoorbeeld spierdystrofie). Ook is vitamine E belangrijk voor de vruchtbaarheid bij paarden. Drachtige merries hebben hier extra van nodig.

Waarom bijvoeren?
Paarden zijn niet in staat zelf vitamine E aan te maken. Daarom is het van belang dat het paard dit voldoende binnen krijgt door het eten van gras, hooi, muesli of een aanvullend supplement. Vitamine E wordt opgeslagen in de lever van het paard. Hier heeft het paard voldoende voorraad voor 4 maanden. Als het paard zwaar in het werk staat, of kampt met gezondheidsproblemen heeft het paard extra vitamine E nodig.

Wanneer bijvoeren?
Het is aan te raden een paard aanvullend vitamine E te geven wanneer het zwaar in het werk staat. Het draagt namelijk bij aan het herstel van spierweefsel. In geval van spierpijn na een zware training of proef zal het paard dan sneller herstellen. Ook als het paard kampt met spierbeschadiging, bijvoorbeeld door tying-up, kan vitamine E bijdragen aan een sneller herstel. Vitamine E draagt tevens bij aan een goede weerstand. Paarden die verkouden zijn of hoesten kunnen daarom ook voordeel hebben aan extra vitamine E.

Hoe bijvoeren?
Vitamine E is een vitamine die oplosbaar is in olie. Als je vitamine E in vloeibare variant toedient, of bij het voeren een scheutje lijnzaadolie toevoegt, zal het beter worden opgenomen door het lichaam. Hierbij geldt ook dat een natuurlijke variant de voorkeur heeft boven een synthetische variant, omdat dit beter wordt opgenomen door het lichaam.

Wat doet Selenium in combinatie met vitamine E?
Selenium op zichzelf is een antioxidant. In combinatie met vitamine E versterkt het de werking van de vitamine E, en draagt het bij aan de bescherming tegen afvalstoffen die worden gevormd in het verbrandingsproces in de spieren. Selenium is echter niet geheel ongevaarlijk. Bij een overdosering kunnen de volgende symptomen ontstaan: aandoeningen aan het zenuwstelsel, brokkelhoeven, problemen met haar en vachtkleed.

Wat is L-Lysine en wat doet het voor de spieren?
Sommige Vitamine E supplementen hebben als extra toevoeging L-Lysine. L-Lysine is een aminozuur (bouwsteen voor eiwit) en draagt bij aan een gezond immuunsysteem. L-Lysine toegevoegd aan een vitamine E supplement draagt bij aan een sneller herstel omdat het de spieren voorziet van de nodige bouwstoffen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een vitamine E supplement?
Het belangrijkste waar op gelet moet worden is de vorm vitamine E die in het supplement zit. Is het de natuurlijke of de synthetische variant? De natuurlijke variant is beter op te nemen door het lichaam dan de synthetische vorm. Je zult van een synthetisch vitamine E supplement een hogere dosering moeten toedienen om toch aan de gewenste dosering te komen. Gevaar daarbij is dat het kan zorgen voor een overdosis Selenium. Het is dus belangrijk dit goed te berekenen voor je paard, voordat je het product toedient. We raden aan in geval van twijfel altijd contact op te nemen met een dierenarts.

Bekijk in onze shop de selectie met Vitamine E producten waarvan wij zeker weten dat deze een natuurlijk vorm Vitamine E bevatten en goed opneembaar zijn. Ga naar shop -->

 

© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.