Tips voor het aanschaffen van een scheermachine

Weergaven
Tips voor het aanschaffen van een scheermachine

Wij krijgen regelmatig vragen van onze klanten over de verschillen tussen scheermachines en welke scheermachine het beste is. Waar moet je opletten bij de aanschaf en wat houden alle specificaties nou precies in.

Welke scheermachine of tondeuse voor mijn paard?

Wij krijgen regelmatig vragen van onze klanten over de verschillen tussen scheermachines en welke scheermachine het beste is. Waar moet je opletten bij de aanschaf en wat houden alle specificaties nou precies in. Benieuwd naar al onze scheermachines? Het volledige assortiment bekijk je hier.

Tondeuse of scheermachine?

Om te beginnen is er een groot verschil tussen een tondeuse en een veerscheermachine. Een tondeuse wordt voornamelijk gebruikt voor toiletteerwerk, deze opscheermachines zijn zowel met als zonder snoer te verkrijgen en hebben een afneembare scheerkop waar het ondermes en het bovenmes op bevestigd zitten. Deze scheerkop is vaak instelbaar op verschillende scheerlengtes variërend tussen de 0.9 mm en de 3 mm. Tondeuses zijn licht van gewicht en maken weinig geluid waardoor ze ideaal zijn voor het scheren van het hoofd.

Veerscheermachines zijn geschikt voor het scheren van het hele paard. Deze scheermachines hebben geen afneembare scheerkop maar de messen zijn bevestigd op het scheerapparaat zelf. Wanneer je met de scheermachine door de vacht van je paard glijdt functioneert het ondermes als een kam zodat de haren in de juiste richting staan om geschoren te worden door het bovenmes. Het bovenmes maakt de snijdende beweging, de scheersnelheid wordt bepaald door de dubbele snijbewegingen van het bovenmes, dit is zeer bepalend voor de scheersnelheid van de scheermachine en niet het aantal Watt zoals veel gedacht wordt.

Tegenwoordig zijn er ook tondeuses verkrijgbaar met een bredere scheerkop zodat je hiermee ook het hele paard kan scheren, deze scheermachines/tondeuses zijn licht van gewicht. Let wel op dat deze machines veel minder vermogen hebben dan een veerscheermachine waardoor ze niet geschikt zijn voor veelvuldig en professioneel gebruik. Je scheert dan op half vermogen waardoor je ook een stuk langer bezig bent. Een goede tondeuse met een bredere scheerkop is de Heiniger Progress.

Het aantal Watt van een scheermachine

Het aantal Watt geeft het vermogen van de scheermachine / tondeuse aan maar zegt niks over de scheersnelheid en kwaliteit. Het staat in verhouding met het gewicht van de machine, een zware machine heeft meer Watt (vermogen) nodig dan een lichte machine. Een lichte machine met minder Watt kan dus beter scheren dan een hele zware machine met veel vermogen. Je kan beter naar de scheersnelheid van een apparaat kijken om te beoordelen of het een goede machine is.

Scheerkoppen en messensets

Op een tondeuse zit een afneembare scheerkop bevestigd waar het onder- en bovenmes op gemonteerd zijn. De scheerlengte van deze koppen zijn vaak in te stellen op 4 standen variërend tussen de 0.9 en 3 mm. Een afneembare scheerkop is makkelijk te onderhouden en schoon te maken. Op een veerscheermachine zijn 2 scheermessen bevestigd, een onder- en bovenmes. Het ondermes functioneert als een kam zodat het bovenmes de haren netjes kan “snijden”. Het ondermes bevat meestal 23 tanden en het bovenmes 31  tanden. De scheerlengte is meestal 3 mm. Voor een super strak en glad scheerresultaat adviseren wij een messenset met een ondermes met 31 tanden en een bovenmes met 15 tanden, dit veranderd niks aan de scheerhoogte/haarlengte. Voor vele scheermachines zijn verschillende messensets te verkrijgen zodat je ook op een kortere lengte kan scheren, deze messensets zijn los te bestellen in onze webshop. De messensets voor paardenscheermachines scheren zonder strepen voor strak resultaat. Koeien en schapen scheermachines hebben minder tanden waardoor je sneller kan scheren maar niet nauwkeurig, deze zijn dus niet geschikt om een paard mee te scheren! Over het algemeen geld hoe meer tanden het ondermes heeft hoe gladder het resultaat. Standaard voor een ondermes is 23 tanden maar met een ondermes met 31 tanden scheer je een stuk strakker, deze zijn los bij te bestellen. Let er ook altijd op dat je de originele messen besteld die op de machine horen!

Een veerscheermachine met of zonder accu?

Tegenwoordig zijn er veel scheermachines verkrijgbaar met een accu. Ideaal zou je denken, je hebt geen stroom meer nodig, je bent een stuk vrijer in de bewegingen en eigenlijk is het ook een stuk veiliger, je paard kan niet op het stroomdraad gaan staan of verwikkeld raken in het snoer. Het nadeel van een accu scheermachine kan zijn dat je halverwege met een lege accu staat en een half geschoren paard en nee dan wil je niet 2 uur wachten om weer verder te kunnen met scheren. Voor professioneel gebruik adviseren wij dan ook altijd een scheermachine met snoer zodat je altijd op volle toeren meerdere paarden achter elkaar kan scheren.

Toch liever een scheermachine met accu?

Er zijn een aantal modellen op de markt waarmee je tot 2 uur kan scheren. De Heiniger Xplorer bijvoorbeeld, met deze machine worden 2 accu’s geleverd welke in 70 minuten weer vol zijn, met deze machine kan je dus altijd blijven doorscheren en sta je niet halverwege te kijken naar een half geschoren paard. Let er wel op dat je zorgvuldig met de accu’s omgaat, een accu moet je een paar keer per jaar helemaal leegtrekken en weer volledig opladen om de volledige capaciteit te behouden. Nou kunnen wij ons voorstellen dat in de zomermaanden hier je hoofd niet echt naar staat. Op ten duur loopt de capaciteit van een accu altijd terug, hou er dus rekening mee dat je vroeg of laat een nieuwe accu moet aanschaffen. De keuze voor een scheermachine met accu of stroomdraad is dus heel persoonlijk. Beide opties hebben voor-en nadelen, het is aan jou waar je de meeste waarde aanhecht.

Tip! De Lister Liberty kan snoerloos gebruikt worden met een batterij i.p.v. een accu. Het voordeel van een batterij is dat deze niet zoveel keer per jaar leeg getrokken en volgeladen moet worden om geen capaciteit te verliezen. De capaciteit blijft behouden. Daarnaast kan deze scheermachine bij een lege batterij overschakelen op netstroom door een stroomkabel in te pluggen!

Geluid van een scheermachine

Ook een puntje van aandacht bij het aanschaffen van een paardenscheermachine is het aantal decibel. Hoe lager het aantal decibel hoe stiller de machine is, je kan ervanuit gaan dat een machine boven de 75 dB flink wat herrie maakt. Zowel voor je paard als voor jezelf niet erg prettig.

Model Messen Scheerlengte Gewicht Watt Motor Scheersnelheid Snoer Geluid Breedte scheerkop
Heiniger Xperience 15/31 3 mm 1250 250   2500 Ja 70 dB 80 mm
Heiniger Xplorer 23/31 3 mm 990 - 10.8 V lithium-ion 2450 Nee 65 dB 80 mm
Heiniger Handy 23/31 3 mm 1250 120   3200 Ja 75 dB 80 mm
Heiniger Progress 2,0 23/31 3 mm 930 80 Magneet motor 2200 Ja 70 dB 80 mm
Lister Laser 2 17/35 1.4 mm 1200 180 12 V 2500 Ja   74 mm
Lister Legend 17/35 1.4 mm 998 150     Ja   74 mm
Lister Liberty 17/35 1.4 mm 800   12 V 2500 Ja/Nee   74 mm
Lister Star 17/35 1.4 mm 760 45 Magneet motor 2800 Ja   74 mm
Sectolin Se-600 15/31 3 mm 1280 120   3000 Ja 80.1 dB  
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.