Artrose

Bezig met laden...

Artrose & Artritis

Artrose is een vorm van slijtage van de gewrichten.
Gewrichtskraakbeen in de gewrichten kan afnemen of zelfs verdwijnen.
Het gewrichtskraakbeen ligt over de kop van het gewricht als een beschermlaag, tussen de beide koppen van een gewricht bevindt zich de gewrichtsvloeistof, synovium genaamd. Dit is het smeermiddel van het gewricht.
Samen met het kraakbeen vormt dit de schokbreker van het gewricht.
Een goede aanmaak van kraakbeen en synovium is van essentieel belang voor het bewegen, presteren en langdurige gezondheid van het paard.

Artrose kan ontstaan door de onderstaande factoren:

* Zware kneuzing
* Verdraaiing van het gewricht
* Overbelasting door te zware training
* Ongelijke of slechte kwaliteit van de rijbaan
* Stand van de hoeven
* Standsafwijking van de hoeven / benen
* Veroudering
* Erfelijk bepaalde gevoeligheid

Wanneer uw paard eenmaal artrose heeft is goed management van dit probleem een noodzaak.
Doordat het gewrichtskraakbeen binnen de gewrichten afneemt raakt het gewricht geïrriteerd waardoor een ontstekingsreactie binnen het gewricht kan ontstaan. Door deze ontsteking ontstaat nog meer schade aan het kraakbeen, maar ook aan de synovia – de gewrichtsvloeistof – en het kapsel. Zo raakt het gewricht in een vicieuze cirkel. Deze problemen in het gewricht geven een belemmering in de beweging van het gewricht en kan vaak ook leiden tot pijnlijkheid en onregelmatige gangen. De ontsteking kunt u in sommige gevallen herkennen aan vochtophopingen rond de gewrichten.
Indien er sprake is van een ontstekingreactie binnen de gewrichten spreken we van Artritis.

Doordat bij Artrose sprake is van aantasting van het kraakbeen is Artrose niet volledig te genezen, functioneel herstel van het kraakbeen is wel mogelijk.
Het is dus van groot belang voor uw paard om Artrose zien te voorkomen.

Voorkomen van Artrose begint al bij opgroeiende veulens, dit is de belangrijkste periode voor botontwikkeling. Ter ondersteuning van uw opgroeiende veulen kunt uw Twydil PMC supplementeren.

Een goede doorbloeding van uw paard is noodzakelijk om uw paard in optimale conditie te houden.
Voor extra doorbloeding van de benen en gewrichten kunt u een liniment aanbrengen.
De Vetrolin Liniment kan hier goed bij helpen, dit product biedt tevens verlichting bij ontstekingen.

Artrose kan tevens voortkomen uit ongelijke spierspanning in het lichaam van uw paard
Het is van belang dat uw paard volledig in balans wordt getraind. Om eventuele spierspanningen weg te nemen kunt u Neutradex supplementeren. Hierdoor ontstaan ontspannen spieren die de ruimte hebben om te groeien en gewrichten te ontlasten.

Wanneer uw paard reeds Artrose heeft ontwikkeld is het van belang om een behandelmethode samen te stellen welke gericht is op het functioneel herstel van het kraakbeen.

Allereerst moet de vicieuze cirkel, die de ontsteking in het gewricht in stand houdt, doorbroken worden. Daarvoor moet de ontsteking weggenomen worden.
De Buteless van Equine America is een natuurlijk alternatief voor “Bute” en Corticosteroïden, welke een zeer sterke ontstekingsremmende werking heeft en tevens pijnstillend werkt.

Tegen de tijd dat de ontsteking verminderd, door toediening van bijvoorbeeld medicatie, is er ruimte voor herstel van het kraakbeen. Zeker de combinatie van een medische behandeling met het voeren van supplementen die de ontsteking helpen onderdrukken en bouwstoffen voor kraakbeen en gewrichtsvloeistof bevatten kunnen een grote bijdrage leveren aan het herstel van het kraakbeen.

De onderstaande supplementen hebben een zeer positieve bijdrage bij het herstel van kraakbeen:

* TRM Stride
* Equine America Cortaflex
* Synovium Motion JMT

Zullen we je een bericht sturen wanneer we een actie hebben?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.

© 2021 DocHorse. All Rights Reserved.