Alles wat je moet weten over verharen

Weergaven
Alles wat je moet weten over verharen

We kennen het allemaal wel, twee keer per jaar verharen onze paarden; wanneer het weer lichter wordt laten de winterharen los, wanneer de dagen weer korter worden, maakt het lichaam plaats voor het aanmaken van de wintervacht. We zijn nu op het punt gekomen dat de dagen weer langer worden en onze paarden hun wintervacht kwijt moeten raken. Toch is dit niet altijd even makkelijk als dat het klinkt, want zeker paarden die in een wat minder goede conditie verkeren kunnen nog wel eens moeite hebben met het verharen in deze periode. 

verharen

De hypofyse maakt dan hormonen aan waardoor het paard zijn wintervacht gaat afbreken. Het proces komt op gang en meestal duurt het wisselen ongeveer twee weken. We hebben wel al gemerkt dat paarden die in een mindere conditie verkeren hier vaak langer over doen. Er zijn dan ook verschillende factoren die van invloed zijn bij het wel of niet gemakkelijk verharen. Zo is het vanzelfsprekend belangrijk dat je paard de juiste voeding krijg om zo over de juiste voedingsstoffen te beschikken. Je kunt hierbij denken aan goede kwaliteit ruwvoer en krachtvoer. Daarnaast speelt de doorbloeding van de huid ook een belangrijke rol bij het verharen; deze kun je zowel van binnenuit als van buitenaf een handje helpen. 

We weten dat mineralen belangrijk zijn bij het verharen; deze mineralen haalt jouw paard (grotendeels) uit de voeding. We hebben het hier over onder andere koper, zink en mangaan. Wanneer je jouw paard alleen de beschikking geeft over ruwvoer kan het zijn dat dit proces langer duurt; dit doordat hij niet de juiste hoeveelheden mineralen binnenkrijgt. Wil je jouw paard graag ondersteunen bij het proces? Dan kun je het beste kiezen voor een lijnzaadolie; deze draagt bij aan een sneller verharingsproces.

De huisvesting van jouw paard heeft ook invloed op het gehele verharingsproces van jouw paard. Staat jouw paard de hele dag buiten of staat hij in een dichte stal en komt hij alleen buiten met een warme winterdeken? Daglicht helpt bij het verharingsproces, dus wanneer je jouw paard meer blootstelt aan het daglicht, wordt het verharingsproces getriggerd. Leeftijd en gezondheid zijn daarnaast ook belangrijk; vaak hebben oudere paarden meer moeite met het verharen, doordat zij vaak al onderliggende klachtenhebben, zoals een slechter gebit of een mindere darmfunctie of hormoonbalans. Je kunt jouw paard hierin ondersteunen door het bijvoeren van een supplement, zodat het verharen versneld wordt. 

Wanneer je jouw paard in de winter geschoren hebt, is er in veel gevallen geen sprake van een echte dikke wintervacht, je paard kan dan gemakkelijker overgaan naar de zomervacht. Hierbij is het wel belangrijk dat je op tijd stop met het scheren, zodat de haren ook de tijd krijgen om weer aan te groeien.

Tips voor het verharen

Wij zetten de belangrijkste tips voor het verharen voor jou op een rijtje.

Start met poetsen met een rosborstel

Een van de makkelijkste manieren om jouw paard te helpen bij het verharingsproces, is het poetsen met een rosborstel. Op deze manier kun je de losse haren eraf halen en wordt de huid ook doorbloed. We zien vaak dat paarden tijdens het verharen eerder last hebben van jeuk; extra fijn dus als jij jouw paard regelmatig even poetst. Je kunt hiervoor een rosborstel gebruiken, maar ook een speciale verhaarkam of de Excellent Horse Groomer. 

alles-wat-je-moet-weten-over-verharen  

Zorg voor een goede basis

Hiermee bedoelen we onder andere het voer. Zorg voor voer met de juiste vitaminen en mineralen. Zo is vitamine B bijvoorbeeld erg belangrijk; gaat de verharing moeizaam? Geef jouw paard dan een vitamineboost. Beweging is daarnaast ook belangrijk. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding, wat op zijn plaats weer bijdraagt aan het hele proces. 

We hebben de musthaves voor je paard tijdens de verhaarperiode op een rij gezet. Je bekijkt ze hier.

 

 

Gerelateerde berichten
Olie in het dieet van het paard: kies verstandig!
“Alle oliën zijn 100% vet, dus er is geen verschil in het aantal calorieën wat hierin zit,” zegt Catherine Whitehouse, M.S., voedingsadviseur voor het Kentucky Equine Research (KER). “Er bestaat veel variatie tussen de omega-3 en omega-6 waarden in de oliën die vaak aan paarden gevoerd worden. Deze vetzuren zijn bijzonder interessant voor ...
5 voordelen van lijnzaadolie voor je paard
Lijnzaad is een bekend begrip maar waarom geef je het eigenlijk aan je paard? In deze blog leggen we je uit waarom lijnzaad goed is voor je paard. Lijnzaad zijn de zaden van vlas. Dit wordt al heel lang gebruikt als grondstof voor het produceren van linnen maar ook bekend als stalbedekking voor je paard. Vroeger werd lijnzaad voornamelijk gebruikt...
Waarom lijnzaadolie voor je paard?
Er zijn vele verschillende soorten oliën die voor je paard geschikt zijn. Maar waarom is het dan toch verstandig om voor lijnzaadolie te kiezen? In deze blog leggen we het voor je uit...
Lijnzaadolie
Lijnzaadolie bevat een belangrijk essentieel vetzuur, ook wel bekend als alpha-linolenic, ALA. Dit vetzuur behoort tot de familie Omega 3 vetzuren. Lijnzaadolie is uniek op het gebied van oliën omdat deze olie meer Omega 3 dan 6 bevat, daarom is dit een fantastische olie om balans in het dieet te brengen tussen de verhoudingen Omega 3 en 6. Zeker ...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.