Big Brother is watching you! Orscana Sensor

Weergaven
Big Brother is watching you! Orscana Sensor

Van sommige producten wist je nog niet dat je ze nodig had totdat ze ineens op de markt verschijnen. Zo'n product is de Orscana Sensor ook. Ik heb zelf nooit gedacht, was er maar een product op de markt waarmee ik precies de temperatuur van mijn paarden zou kunnen meten. Deze behoefte had ik niet totdat ik hoorde van de Orscana Sensor! Na het zien van het productfilmpje was ik direct geïnteresseerd en nu is de sensor een tool die ik moet hebben! Want wie wil nou niet precies weten wat zijn paard allemaal uitspookt? Ik wel!

orscana-sensor

Wat doet de sensor precies?

De sensor brengt een aantal gegevens van je paard in kaart in een overzichtelijke app. In deze app kan je dagelijks de volgende gegevens bekijken:

  • Temperatuur
  • Vochtigheid
  • Bewegingsanalyse (hoe vaak ligt je paard, hoeveel beweegt hij en hoelang staat hij stil)

In de eerste instantie is het vooral leuk om deze gegevens te kunnen bekijken want we willen allemaal graag weten wat onze paarden doen als wij er niet zijn! Ik begin al gelijk een hele vragenlijst in mijn hoofd samen te stellen, zo wil ik bijvoorbeeld wel eens weten hoeveel km mijn paarden lopen als ze een half uurtje in de molen staan, ik zou ook wel eens willen weten of mijn paarden meer liggen als ze zwaar gewerkt hebben en of ze het niet te koud of te warm hebben onder hun dekentjes.

Unboxing 

Ik kan dus niet wachten om als een soort "big brother is watching you" aan de slag te gaan! Een Orscana set bestaat uit de sensor (welke extreem licht is), 3 zakjes, plastic bevestigingssysteem en een uitgebreide gebruiksaanwijzing. Ik heb vaak niet het geduld om uitgebreid een gebruiksaanwijzing door te nemen en ben meer het type van de producten wijzen zichzelf wel. Helaas is er toch wel enige toelichting nodig om de sensor aan de praat te krijgen. Zo heb ik eerst 5 minuten op de grote zilveren knop lopen drukken totdat ik er achter kwam dat dit geen "aan" knop is maar dat de sensor aan de achterkant aangezet kan worden. De sensor geeft een groen lichtje, dit betekent dat hij aanstaat. Wanneer je de sensor uit wil schakelen druk je hem weer in en verschijnt er een rood lichtje. Ik heb de sensor inmiddels ingeschakeld en probeer via de App (te downloaden in de Appstore) de sensor te koppelen. Helaas krijg ik geen resultaat, na een tijdje kom ik erachter dat de sensor via Bluetooth werkt en deze stond nog uitgeschakeld. Inmiddels heb ik mijn Bluetooth ingeschakeld en kan ik heel gemakkelijk een paard toevoegen via de App.

orscana-set-1 orscana-set-2 orscana-set-3

Bevestigen

Voordat je je paard kan toevoegen in de App dient de sensor bevestigd te worden aan de deken. De sensor moet ter hoogte van het kuiltje bij de heup bevestigd worden omdat dit de beste plek is om de temperatuur te meten en je paard hier als eerst gaat zweten. De sensor moet aan de binnenkant van de deken bevestigd worden. Het bevestigen is heel gemakkelijk, er is een zakje meegeleverd waar de sensor in kan. Het zakje kan d.m.v. een pin door de deken geprikt worden, vervolgens zet je deze vast met het plastic bevestigingssysteem. Het systeem lijkt op zo'n alarmsysteem wat aan kleding zit. Het systeem is makkelijk los te maken door aan de zijkant de 2 blauwe knoppen in te drukken, zo ontkoppel je het zakje van het bevestigingssysteem.

Het systeem is makkelijk los te maken waardoor je de sensor snel op een andere deken zou kunnen plaatsen als je van deken wisselt. Enige nadeel is wel dat er nu een klein gaatje in je deken zit waardoor een waterdichte deken niet 100% waterdicht meer kan zijn. Wanneer je de sensor liever niet door je waterdichte deken heen prikt, kan je het zakje ook met naald en draad vastmaken aan de binnenvoering. Dit is tevens verstandig als je paard met speelse vriendjes op de wei staat, de sensor kan erg aantrekkelijk zijn voor vriendjes en je wilt natuurlijk niet dat hij van de deken afgetrokken wordt en je vervolgens in de blubber op zoek moet naar je sensor (hij kan helaas geen locatie deken ;))

Omdat ik niet zo handig ben met naald en draad heb ik de sensor wel direct aan mijn waterdichte deken bevestigd. Ik heb zelf de Rambo Supreme regendekens voor mijn paarden en werk met onderdekens (liner systeem). Dit is ideaal want wanneer ik een liner gebruik kan de sensor aan mijn liner vastmaken en is hij niet zichtbaar aan de buitenkant van de deken.

orscana-pinnetje orscana-bevestiging orscana-bevestiging-voorbeeld

De App

Oké alles is bevestigd, ik ben er helemaal klaar voor om alle informatie te ontvangen! Het toevoegen van je paard is heel gemakkelijk via de App (zorg dus wel dat je Bluetooth aanstaat). Hou de "aan" knop wat langer ingedrukt, nu gaat zowel het groene als rode lichtje branden. Klik in de App op paard toevoegen en vervolgens op scan. Nu wordt er een scan van je paard gemaakt en kan je informatie toevoegen in de App over je paard. Dit wijst zich allemaal van zelf. Vervolgens wordt alle informatie super overzichtelijk weergegeven in je App. Het is ook makkelijk om meerdere paarden toe te voegen.

app-orscana-overzicht app-orscana-details app-orscana-details

In de bovenstaande foto's wordt de informatie van mijn paard Nibali weergegeven. Ik kan zien dat hij het de afgelopen 24 uur best warm heeft gehad en besluit daarom toch maar geen liner onder zijn regendeken te doen. De informatie over de afgelopen 24 uur wordt in de grafiek weergegeven. Er wordt een comfortzone bepaald op basis van de ingevoerde gegevens. De gele verticale lijn is te verplaatsen zodat je per uur de informatie kan terug halen. Op de onderstaande foto wordt de informatie weergegeven rond 4 uur 's nachts.

De witte lijn geeft de temperatuur aan, je kan dus zien dat hij vrij tegen de bovengrens aanzit. Tussen 5 uur 's nachts en 9 uur 's ochtends daalt zijn temperatuur iets maar niks om mij zorgen over te maken. Rond 4 uur 's nachts is de temperatuur onder zijn deken nog steeds 26 graden.

De blauwe lijn geeft de vochtigheid weer, ook dit ziet er goed uit. Hij heeft dus niet staan zweten.

De grijze balken geven de activiteit weer, ook dit lijkt te kloppen. Nibali gaat 's ochtends rond 8 uur op de wei en wordt om 17:00 weer binnengehaald.

In de diagram kan ik zien dat hij 6% van de tijd heeft gelegen vannacht en dat hij verder rustig is geweest.

Is de sensor echt nuttig of is het gewoon een gadget?

Onder het mom van "meten in weten" denk ik wel dat deze sensor voor iedereen nuttig kan zijn voor het bepalen van de warmte van je deken. Ik denk zelf dat we allemaal geneigd zijn om onze paarden te snel een te warme deken op te leggen. Gevoelsmatig pak ik mijn paarden ook liever lekker warm in dan dat ik naar huis rij en bang ben dat ze staan te rillen onder hun dekentje. Toch kunnen paarden zich makkelijker aanpassen wanneer het iets kouder is en is het veel vervelender voor ze wanneer ze staan te zweten onder hun deken. Ik ben meestal in de avond pas op stal en voel dan altijd onder de deken, maar dit kan ik overdag niet doen!  Voor mijn eigen gemoedsrust is deze sensor dus perfect. Zo weet ik zeker dat ze het niet te koud en niet te warm hebben. Enige nadeel is wel dat de App alleen informatie kan uitlezen binnen een straal van 30 meter, wanneer ik dus naar huis rij kan ik thuis niet realtime de gegevens ophalen. Ach, ergens is dit ook maar goed anders zou ik 's avonds nog terug rijden naar stal om dekens te wisselen als ik zie dat mijn paarden het te warm hebben.

 

 

Gerelateerde berichten
Voorkom een tekort aan elektrolyten
Elektrolyten zijn zouten en mineralen die elektrisch geladen impulsen in het lichaam van je paard kunnen doorgeven. Ze spelen dus een grote rol bij zenuwimpulsen en spiercontracties maar zijn nog belangrijker voor de het controleren van de vochtbalans...
Gastblog Cavalor: Help mijn paard zweet veel!
Vooral met warmere dagen zal je paard meer gaan zweten. Dat is niet erg, want zweten is essentieel om oververhitting te voorkomen. Als een paard zweet moet je wel met een aantal dingen rekening houden in je stalmanagement. Het paard verliest door het zweten namelijk veel vocht en belangrijke mineralen. Graag geven we je vijf tips voor het beste ...
Dé sneeuwtips voor jouw paard
Het klinkt altijd erg leuk, en dat is het ook zeker, maar voor onze paarden is het niet altijd even praktisch; sneeuw. Wij geven jouw vijf tips voor wanneer er veel sneeuw gevallen is en hoe je ervoor kan zorgen dat jouw paard er geen last van heeft...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.