Een slowfeeder voor jouw paard?

Weergaven
Een slowfeeder voor jouw paard?

We zien het steeds vaker, paarden die in hun stal of buiten in de paddock of wei een slowfeeder ter beschikking krijgen. Wat verstaan we nu precies onder een slowfeeder?

slowfeeder

Wat is een slowfeeder?
Een slowfeeder voor het paard is een voersysteem waarbij paarden de mogelijkheid krijgen om niet van de grond te eten, maar uit een net of voerbak. Door het paard hooi aan te bieden in een slowfeeder of hooinet wordt de voertijd verlengd waardoor het paard langer over zijn hooi doet en minder snel verveeld raakt. Wist je namelijk dat paarden eigenlijk continu moeten eten? Hun spijsverteringsstelsel is hier namelijk op ingesteld.

De slowfeeder voor het paard heeft verschillende voordelen
Is jouw paard veel te dik? Dan kan een slowfeeder of hooinet ook uitkomst bieden. Doordat er kleine mazen in een slowfeeder zitten doet het paard langer over zijn hooi en krijgt het paard minder calorieën binnen op een dag. Het geven van hooi in een slowfeeder zorgt er namelijk voor dat jouw paard 20% minder hooi binnenkrijgt dan wanneer het niet eet uit een slowfeeder.

Het gebruik van de slowfeeder gaat tegelijkertijd verveling tegen wanneer jouw paard niet te veel calorieën binnen mag krijgen; hij kan de hele dag eten van het hooi maar in kleine porties.

Het effect van een slowfeeder
Een veelgehoord nadeel van een slowfeeder is dat paarden vanuit nature moeten eten van de grond, en dat de slowfeeder deze mogelijkheid wegneemt. Er is echter wetenschappelijk nog niet aangetoond dat hangende slowfeeders negatieve gevolgen hebben voor het paard of dat van de grond eten beter zou zijn. Belangrijk is om naar jouw paard te kijken en zijn gedrag bij het eten uit een slowfeeder te observeren.

Ben je toch op zoek naar een slowfeeder waar jouw paard van de grond kan eten? Er zijn ook slowfeeders bestaande uit bakken met ruiven eroverheen. Ideaal voor bijvoorbeeld in de paddock. Voor in de stal kun je ook de slowfeeder bal aanschaffen, deze kun je gemakkelijk in de stal leggen waarbij jouw paard zich uren vermaakt.

slowfeeder-paard

De aanschaf van een slowfeeder
Belangrijk bij het aanschaffen van een slowfeeder is dat er gekeken wordt naar de grootte van de mazen. De meest ideale maasgrootte zijn de mazen van 4 cm, zoals de slowfeeder van Busse. De kleine mazen van 4 cm zorgen ervoor dat het hooi in kleine hoeveelheden uit het net getrokken wordt.

Er zijn zowel van de slowfeeders van Busse als van Harry’s Horse verschillende maten beschikbaar. Staat jouw paard de hele dag in de paddock? Dan is het verstandig om een grotere slowfeeder aan te schaffen dan wanneer het als aanvulling is op het gras wat jouw paard krijgt in de weide.

 

 

 

Gerelateerde berichten
Update zomercollectie 2018
De dagen worden langer en de temperatuur begint langzaam te stijgen. Het voorjaar komt eraan! Hoog tijd om de garderobe van je paard weer te updaten. In deze blog lees je alles over de nieuwste collecties en de leukste kleuren voor dit seizoen...
6 tips voor de overgang van wei naar stal
De herfst is al een aantal weken in aantocht. Het wordt eerder donker en het weer begint om te slaan. Dat betekent voor veel paarden dat ze minder lang buiten in de wei lopen, en meer uurtjes op stal doorbrengen. In deze blog lees je alles over de gevolgen en wat je kunt doen om je paard zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens deze verandering...
NAF Magic getest!
Wat doe je als je paard kijkerig is, heel kijkerig. En bang voor andere paarden? En niet eens dicht langs de hindernissen durft te lopen? Wat als hij zoveel stress opbouwt dat een ander hem niet eens een geruststellende aai over de hals kan geven als je erop zit...
Wie kent dit merk nu niet? Harry’s horse is al sinds 1974 een begrip in de paardensport. Paardensport en geluk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en de bijzondere band en relatie tussen mens en dier, wederzijds respect en vertrouwen zijn de beste ingrediënten voor onvergetelijke momenten. Harry’s horse biedt de mooiste producten aan om ...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.