Dé tips voor een rustige jaarwisseling

Weergaven
Dé tips voor een rustige jaarwisseling

De jaarwisseling komt er weer aan, een vaak wat onrustige en stressvolle situatie voor onze paarden. Het ene paard staat relaxed op stal en geeft er niets om, terwijl de ander in paniek kan raken en veel stress kan ervaren. Om de jaarwisseling zo goed mogelijk door te komen is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Wij willen immers allemaal een paardvriendelijke jaarwisseling. Met deze tips zorg je voor een rustige jaarwisseling voor jouw paard.

Hoe kun je een gestresst paard herkennen? Je kent je eigen paard het beste, maar er zijn wel een aantal symptomen die aangeven dat jouw paard stresst ervaart van bijvoorbeeld de knallen van het vuurwerk of de licht flitsen. Zo gaan veel paarden in stress situaties briezen of snuiven en hebben zij een hele gespannen lichaamshouding. We zien daarnaast vaak dat paarden of helemaal 'bevriezen' en geen stap verzetten, of juist heel explosief zijwaartse sprongen en schrik bewegingen maken. Het is belangrijk om je paard goed te observeren en zo te zien of hij ongemak ervaart.

Wil jij nu toch tijdens de jaarwisseling het jouw paard zo gemakkelijk mogelijk maken? Lees dan hieronder onze tips voor tijdens de jaarwisseling.

Houd alles in de gaten

First of all en super belangrijk; houd alles goed in de gaten. Praat met buren, volg het nieuws, zorg dat je goed op de hoogte bent van de ontwikkelingen met betrekking tot vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Zijn jouw buren van plan veel vuurwerk af te steken? Dan kan je maar beter op de hoogte zijn zodat je de juiste maatregelen kan nemen.

Zorg voor een comfortabele deken

Stress kan er in sommige gevallen voor zorgen dat jouw paard wat warm wordt en sneller gaat zweten, neem dit dus goed in je overweging mee voor het opdoen van een deken. Je zou er tijdens de jaarwisseling misschien beter voor kunnen kiezen om een iets lichtere deken op te doen, zodat jouw paard ook als hij zweet comfortabel blijft.

Zorg voor het behoud van de dagelijkse routine

Probeer zoveel mogelijk de dagelijkse routine van jouw paard te volgen. Paarden kenmerken zich ook wel als gewoontedieren en hebben dus veel baat bij het behouden van deze routine. Staat jouw paard altijd in de paddock overdag of gaat hij in de molen? Probeer zoveel mogelijk hetzelfde schema aan te houden, maar er wel voor te zorgen dat het veilig blijft. Ga dan ook gewoon lekker rijden als jij dit altijd doet; mits je dit natuurlijk veilig kunt doen in jouw omgeving. Maak vooral zelf geen ophef; jouw paard voelt aan als jij gespannen bent of anders doet dan normaal. Probeer de dagelijkse gang van zaken gewoon voort te zetten.

Laat je paard in zijn vertrouwde omgeving

Veel mensen willen hun paard nog wel eens verplaatsen naar een rustigere plek; houdt er wel rekening mee dat je hem dan uit zijn vertrouwde omgeving haalt en het daardoor juist meer stress kan veroorzaken. Staat jouw paard altijd met zijn vriendjes of naast zijn beste maatje; waarschijnlijk hebben ze dan genoeg aan elkaar en geeft dat rust. Heeft jouw paard zijn buurman nou echt vuurwerk stress of ben jij de eigenaar van dat paard? Dan kun je overwegen hem te verplaatsen naar een plek waar meerdere paarden staan die niet zoveel stress ervaren tijdens de jaarwisseling. Op deze manier zal jouw paard waarschijnlijk comfortbaler zijn doordat de paarden om hem heen rustig staan.

Gebruik een radio voor demping van het geluid

Deze tip is een echte klassieker; het aanzetten van de radio zorgt ervoor dat het geluid van buiten (het vuurwerk) iets gedempt wordt waardoor jouw paard minder last heeft van het lawaai en de radio boven het vuurwerk uit hoort. Het is een makkelijke oplossing en we zien dan ook dat dit vaak goed werkt voor veel paarden. Het lawaai van buiten wordt door de radio minder goed hoorbaar en je paard focust zich op de muziek.

Doe de lichten aan in plaats van uit!

Normaal gesproken doen we allemaal 's avonds de lichten uit bij onze paarden voor de rust. Tijdens de jaarwisseling raden wij aan om het net even anders te doen; de lichten aan zorgt er namelijk voor dat de lichtflitsen van buiten minder goed zichtbaar zijn doordat er weinig contrast is. Deze lichtflitsen zijn voor paarden vaak een angstig moment, waardoor het laten branden van de lichten echt een uitkomst kan bieden. 

Zorg voor voldoende ruwvoer

Misschien nog wel het belangrijkste; zorg dat je paard zich niet gaat vervelen en zorg ervoor dat hij beschikt over voldoende ruwvoer beschikt. Het continue hooi eten geeft jouw paard rust en afleiding van het vuurwerk en is daarnaast ook nog eens heel goed voor de maag. Voeding speelt namelijk een belangrijke rol bij het tegengaan van maagzweren. Door te kauwen maakt jouw paard voldoende speeksel aan, wat er weer voor zorgt dat het maagzuur geneutraliseert wordt. Zorg daarom dat hij dag en nacht de beschikking heeft over ruwvoer, zoals gras, hooi of kuilgras. Tijdens de jaarwisseling is dit extra belangrijk; veel stress is namelijk ook niet goed voor het maagzuur.

Biedt extra ondersteuning aan je paard

Zorg dat je goed om je heen kijkt en observeert hoe jouw paard zich gedraagt. Wanneer je merkt dat jouw paard niet voldoende heeft aan bovenstaande tips, kun je er ook voor kiezen om een supplement aan te bieden die ondersteuning biedt in deze stressvolle situatie. Je kunt hierbij denken aan een rustgevend supplement zoals de Equine America Super So Kalm. 

So Kalm Plus ontspant je paard en kan heel effectief zijn tijdens de jaarwisseling wanneer jouw paard meer stress ervaart. Dit product bevat natuurlijke aminozuren en vitamine B1, ingrediënten die reeds lange tijd bekend zijn om hun effectieve rustgevende werking. Dit supplement is ook verkrijgbaar in een pasta vorm voor wanneer er verhoogde behoefte is. Je kunt deze op zichzelf gebruiken maar ook als extra aanvulling op de poeder. Wil je weten wat voor andere rustgevende supplementen wij hebben? Neem een kijkje op onze website.

Gerelateerde berichten
Stress en onrust
Stress is een instinctieve reactie van het lichaam die ontstaat wanneer het paard zich in een bedreigende situatie bevindt. Het paard is van nature een vluchtdier en heeft in het leven in de vrije natuur deze reactie nodig om te kunnen overleven in geval van gevaar. Als een paard een bepaalde prikkel krijgt waar hij van schrikt maakt het lichaam ...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.