Gastblog Puur: Schoon het najaar in

Weergaven
Gastblog Puur: Schoon het najaar in

In de tijd waarin we leven is het voor iedereen al heel normaal, een periodieke detox, drainage- of reinigingskuur. Dit soms in combinatie met vasten om van de afvalstoffen af te komen. Bij paarden is dit niet anders, ook bij hen hopen de afvalstoffen zich op, waardoor de werking van organen wordt belemmerd.

In de tijd waarin we leven is het voor iedereen al heel normaal, een periodieke detox, drainage- of reinigingskuur. Dit soms in combinatie met vasten om van de afvalstoffen af te komen. Bij paarden is dit niet anders, ook bij hen hopen de afvalstoffen zich op, waardoor de werking van organen wordt belemmerd. PUUR Detoxi zet met de extracten van maar liefst 23 plantjes het lichaam aan het werk. Uiteraard moet je een paard niet laten vasten!

Net als mensen staan dieren de hele dag bloot aan schadelijke stoffen. Door lucht- en waterverontreiniging, conserveringsmiddelen in voeding, medicijnen, narcose en ziekten stapelen schadelijke afvalstoffen zich op in het lichaam. De reinigende organen lever, galblaas, nieren en lymfestelsel kunnen de hoeveelheid ‘afval’ op den duur niet meer aan en gaan steeds minder goed functioneren. Ook de maag en darmen hebben hun handen er vol aan om verkeerde stoffen snel af te voeren en wordt de beschermende laag in de wand door de afvalstoffen minder effectief. Ophoping leidt tot een verminderde opname van voedingsstoffen, verstoort de spijsvertering en verzwakt het immuunsysteem. Ook medicijnen zullen in een vervuild lichaam minder effect hebben.

Hoe weet je dat het tijd is voor een detox? Een ‘vervuild’ lichaam is te herkennen aan:

  • Slechtere conditie van de huid en vacht
  • Afwijkende mest
  • Problemen met de urinewegen
  • Geïrriteerde ogen en oren
  • Vermoeidheid of zelfs lusteloosheid
  • Een overprikkeld immuunsysteem

Het zijn allemaal tekenen dat het lichaam en zijn ‘afvalfabrieken’ wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. 

Hoe doet PUUR Detoxi dat?

PUUR Detoxi is een natuurlijk middel waarin extracten van planten en kruiden, al dan niet in verdunde vorm, zijn verwerkt. De ingrediënten zijn zorgvuldig samengesteld en versterken elkaar in de combinatie. Een deel ervan heeft een prikkelende werking waarbij ze de organen stimuleren om hun functie te verbeteren. Andere natuurlijke grondstoffen in deze druppels werken juist opbouwend. Zij zorgen voor celopbouw en celvernieuwing in de organen en helpen zo bij het herstel na ziekte of aantasting door vervuilende stoffen.  

Mogen paarden gewoon blijven eten tijdens de detox?

Mensen combineren een reinigingskuur vaak met een periode van vasten. Op deze manier brengen ze hun lichaam volledig tot rust. Een “reset”. Bij paarden is dat geen optie en ongezond. Laat een paard dus gewoon (gezond) eten tijdens de kuur. Het kan overigens geen kwaad om extraatjes in de vorm van snoep en appels achterwege te laten. De extracten van planten en kruiden in PUUR Detoxi doen hun opschonende werking en zullen zo het functioneren van de organen bevorderen. 

Wat is de beste periode voor een detox?

Het beste is om standaard in het voor- en najaar een drainagekuur te doen met je paard. In het voorjaar wil je het lichaam goed voorbereid de zomer in laten gaan. De zomer is voor paarden vaak erg belastend. Door de aanwezigheid van een overmaat aan voedsel en suikers (de wei), en de pollen en insecten die het immuunsysteem prikkelen. In het najaar wil je het lichaam weer ontdoen van al deze afvalstoffen die zich in het lichaam hebben opgehoopt in de zomer. Het is fijn als het immuunsysteem optimaal functioneert in het late najaar en in de winter.

Denk ook aan een kuur met PUUR Detoxi na het gebruik van medicijnen en na een operatie om de belastende stoffen van de medicatie en narcose af te voeren. Maar wacht daarmee totdat je paard weer voldoende is hersteld.

Nooit een detox bij een verzwakt of ziek paard!

Al lijkt het logisch om juist bij zieke paarden en geopereerde paarden een detox te doen om de organen weer goed te laten functioneren, is dat een absolute “no go”. Waarom? Omdat het vrijmaken van afvalstoffen het dier erg veel energie kost. En die moet hij dan wel hebben. Beter is om te wachten met de detox tot je paard weer op zijn oude energieniveau zit.

Geef ook nooit een drainagekuur bij drachtige of zogende dieren. Veel ingrediënten in PUUR Detoxi hebben een -vocht- afdrijvende werking. Het is nog onvoldoende onderzocht wat het effect hiervan kan zijn op de foetus en het pasgeboren veulen.

Hoe geef je een detoxkuur?

Een drainagekuur geef je voor een periode van 4 tot 6 weken. Het beste is om te beginnen met een lagere dosering en die langzaam op te bouwen tot de gewenste dosering. Overschrijd nooit de maximale dosering.

Starten met een lage dosering is belangrijk omdat je paard heftig kan reageren op het ontgiften. Diarree en slomer gedrag of een forse verergering van de klachten, kan een teken zijn dat de detox te heftig is. Kies dan voor een lagere dosering. Het is niet direct een reden om ermee te stoppen, want je ziet juist dat het lichaam er op reageert. Wel is het belangrijk dat het dier het aankan en niet door het ontgiften uitgeput raakt.

Gerelateerde berichten
Schoon het voorjaar in. Een detox voor je paard to do or not to do?
Detoxen, teatoxen, reinigen, ontgiften… In de humane wereld lees je er van alles over en zo druppelt deze “trend” ook door naar de paardenwereld. Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag; Is het nodig om mijn paard te laten detoxen? In deze blog wil ik jullie meer informatie geven over waar detoxen en reinigen vandaan komt en waarom het zinvol...
Supplementen voor de hoeven
Voedingssupplementen voor de hoeven bevatten 1 of meer ingrediënten welke als aanvulling op het normale rantsoen gegeven kunnen worden. Dit kunnen onder andere kruiden, vitaminen, mineralen, aminozuren of enzymen zijn. Onder het grote aanbod van supplementen zijn supplementen voor de hoeven het meest populair. Supplementen voor de hoeven zijn ...
Veilig op pad in het donker
De herfst is officieel begonnen en dat is te merken! De temperatuur wordt steeds lager en de dagen worden korter waardoor het steeds eerder donker is. Moet je met je paard de weg over in het donker? In deze blog lees je alles over zichtbaarheid in het donker...
Terwijl wij in het nieuwe jaar weer vol frisse moet aan onze goede voornemens beginnen, is het voor je paard ook een perfect moment om aan zichzelf te werken. Nu moet jij hier hem natuurlijk een handje bij helpen, maar na een lang wedstrijdseizoen of een topprestatie moet ook het paardenlichaam weer terug in balans komen. Door hier af en toe op te ...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.