Gastblog Sprenger: Basisbitten voor de opleiding van je paard

Weergaven
Gastblog Sprenger: Basisbitten voor de opleiding van je paard

Een bit word ingezet als communicatiemiddel tussen ruiter en paard. Het is bedoeld om de hulpen van de ruiter direct en gericht aan het paard door te geven. Om met een bit het gewenste effect zo goed mogelijk te bereiken, zijn 2 dingen belangrijk

Een bit word ingezet als communicatiemiddel tussen ruiter en paard. Het is bedoeld om de hulpen van de ruiter direct en gericht aan het paard door te geven. Om met een bit het gewenste effect zo goed mogelijk te bereiken, zijn 2 dingen belangrijk. De vorm en de maat moeten passen bij de anatomie van het paard. Bovendien moet het bit correct worden ingesteld. Bij het kiezen van de maat van het bit, moet je rekening houden met twee factoren:

De breedte van het bit
Het is belangrijk dat een bit correct in de mond van het paard komt te liggen. De juiste breedte van het bit is hierbij van belang, waarbij er ook een verschil is tussen de zijdelen van het bit. Bij een bit met losse ringen mag er niet meer dan 0,5 cm ruimte zijn tussen de mondhoek en het zijdeel rechts en links. Bij losse ringen moet de bitring vrij door het ring gat kunnen glijden. Anders kunnen de mondhoeken ingeklemd worden.

Maar hoe zit het met bitten met vaste zijdelen? Veel mensen weten niet dat deze altijd een maat kleiner moeten zijn dan bitten met losse ringen. Het beste effect van deze bitten is te bereiken wanneer het zijgedeelte zich dicht bij de mondhoek bevindt. Het bit ligt steviger in de mond van het paard en met behulp van de zijdelen is een meer gelijkmatig effect het resultaat.

De dikte van het bit
De dikte van het bit moet worden aangepast aan de anatomische vorm van de paardenmond en de ruimte die beschikbaar is in de mond. In samenwerking met de Universiteit voor Diergeneeskunde Hannover heeft Sprenger een meting van de ruimte in de paardenmond uitgevoerd. Het onderzoek toonde aan dat de beschikbare ruimte in de mond van het paard kleiner en platter is dan voorheen werd aangenomen.


Met de hulp van van een paardentandarts of de "2-vingertest" kan worden nagegaan hoeveel ruimte er in de paardenmond is. Zo bepaal je ook de benodigde bit-dikte: Plaats de wijs- en middelvinger in de paardenmond op de (tandeloze) plek waar het bit ligt. Duw de tong opzij en wacht tot het paard begint te kauwen en de snijtanden bij elkaar komen. Als de afstand tussen de boven- en onder-wangen klein is, kun je druk op beide vingers voelen. De aanbevolen dikte is dan 14 - 16 mm. Als de afstand tussen boven- en onderkaak groter is, voel je nauwelijks druk op je vingers. De aanbevolen dikte is dan 16 - 18 mm.

Als er voor een te dik bit wordt gekozen, bestaat het risico dat er druk wordt uitgeoefend op het gevoelige gehemelte. Dit kan drukpunten en verwondingen veroorzaken. Het is in ieder geval onaangenaam voor het paard en kan leiden tot een onrustige aanleuning, het openen van de mond of het tegen de hand duwen. Maar ook een te dun bit is voor veel paarden en ruiters niet ideaal. De drukverdeling is dan preciezer waardoor de inwerking ook directer is.

Verschillende soorten basisbitten
Enkel gebroken bitten sturen de teugelhulp van de ruiter over de tongranden en de onderkaakbeenderen naar de mond van het paard. Als de teugels worden aangespannen, wordt de schakel in het midden van het mondstuk iets verhoogd. Dit verhoogt de druk op de randen van de tong.

De middenstukken van de standaard enkel gebroken bitten hebben om anatomische redenen verschillende lengtes. Er is altijd een beetje meer druk op één kant van de tong. Het is daarom aan te raden om de enkel gebroken bitten regelmatig te draaien. Sprenger heeft daar de oplossing voor bedacht. Het draaien is niet meer nodig bij de Turnado van Sprenger of de enkel gebroken Dynamic RS bitten van Sprenger. Het middenstuk van deze bitten is 45 ° naar voren gedraaid. Deze speciale hoek zorgt voor een gelijkmatig effect op beide tongranden.

Dubbel gebroken bitten hebben kortere zijstukken, die zijn verbonden door een middenstuk. De druk van de teugels wordt over een groter gebied van de tong verdeeld. Dit is anders dan bij enkel gebroken bitten. Met de dubbel gebroken Sprenger bitten ontstaat er geen eenzijdige druk. De reden is het speciaal aangepaste en naar voren gebogen middenstuk.

Troubleshooters
De diversiteit aan dubbel- en enkel gebroken bitten die op de markt verkrijgbaar zijn, evenals de prijsklasse is enorm. Zeker als je een gevoelig paard hebt, is het belangrijk om een bit te kiezen dat past bij de paardenmond. Sprenger is een pionier in de ontwikkeling van bit-stijlen die zijn aangepast aan de anatomie van de paardenmond. De kennis komt voort uit wetenschappelijk onderzoek en praktijktesten door professionals.

Bij paarden die moeilijk nageeflijk te rijden zijn zou je voor het Dynamic RS bit van Sprenger kunnen kiezen. Het bit is enkel en dubbel gebroken beschikbaar en heeft een anatomische vorm. Door deze vorm ligt het middenstuk dichter om de tong heen waardoor je makkelijker maar ook directer op het paard kunt inwerken.

Bij paarden met tongproblemen is het vaak moeilijk een passend bit te vinden. Vaak duwen de paarden hun tong over het bit heen waardoor een inwerking niet meer mogelijk is. Hiervoor heeft Sprenger de Turnado bitten ontwikkeld. Dit zijn enkel gebroken bitten waar het middelstuk met een hoek van 45° naar voren gebogen is. Het linker en rechter deel zijn exact gelijk lang wat voor een gelijkmatige drukverdeling zorgt. Hierdoor wordt de aanleuning rustiger en paarden zullen minder ongemak aan de tong ervaren.

Als je nog twijfelt over het juiste bit voor je paard is misschien het novocontact bit van Sprenger iets voor jou. Dit bit heeft als het ware een dubbele functie. Je kan zowel zacht als sterk op het paard inwerken doormiddel van en zachte ofwel sterkere teugeldruk. Dit maakt de ovale vorm van het bit mogelijk. Ook dit bit is verkrijgbaar als enkel- en dubbel gebroken bit. Het enkelgebroken novocontact bit is geschikt voor paarden die moeite hebben het bit aan te nemen en daardoor snel achter de teugel komen, terwijl het dubbelgebroken bit juist geschikt is voor paarden die de neiging hebben op de hand te hangen, maar toch gevoelig in de mond zijn.

Gerelateerde berichten
Springbitten toegelicht: Pelham
Het vinden van het juiste bit is voor iedereen verschillend. Per discipline, opleidingsniveau en type paard komen er andere aspecten kijken voor de mogelijkheden en wensen van een goed bit. Voor jonge paarden zijn er de basis- en opleidingsbitten, maar naarmate je verder komt kan het fijn zijn wanneer een bit jou en je paard extra ondersteunt. In ...
Springbitten toegelicht: Sprenger Duo-trens
Het vinden van het juiste bit is voor iedereen verschillend. Per discipline, opleidingsniveau en type paard komen er andere aspecten kijken voor de mogelijkheden en wensen van een goed bit. Voor jonge paarden zijn er de basisbitten en opleidingsbitten, maar naarmate je verder komt kan het fijn zijn wanneer een bit jou en je paard extra ondersteunt...
Springbitten toegelicht: Sprenger Novocontact bitten
Het vinden van het juiste bit is voor iedereen verschillend. Per discipline, opleidingsniveau en type paard komen er andere aspecten kijken voor de mogelijkheden en wensen van een goed bit. Voor jonge paarden zijn er de basisbitten en opleidingsbitten, maar naarmate je verder komt kan het fijn zijn wanneer een bit jou en je paard extra ondersteunt...
Sprengerbitten toegelicht: Pessoa & Multi Ring bitten
Er zijn zo veel bitten, dat het soms lastig is om tot een juiste bitkeuze te komen. Per type paard, opleidingsniveau en discipline zijn er andere wensen en ook je paard kan een voorkeur hebben. In deze blog zetten we verschillende bitten van Sprenger op een rijtje om je te helpen bij je keuze...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.