Heeft mijn paard overgewicht?

Weergaven
Heeft mijn paard overgewicht?

Heeft jouw paard last van overgewicht? Wist je dat overgewicht bij paarden een steeds meer voorkomend probleem is? 

Mijn paard heeft overgewicht, en nu?

Heeft jouw paard last van overgewicht? Wist je dat overgewicht bij paarden een steeds meer voorkomend probleem is? Overgewicht is bij paarden, net zoals bij mensen, ongezond. Het is dus belangrijk om je paard weer op een gezond gewicht te krijgen, maar dit kan in de praktijk lastiger zijn dan je denkt. 

 

gluco balance voor paard

Hoe bepaal ik of mijn paard overgewicht heeft?

Het kan lastig zijn om te bepalen in hoeverre jouw paard overgewicht heeft. De manenkam van je paard is hierin een goede graadmeter. Deze moet namelijk mooi los kunnen bewegen en niet hard of strak zijn; is dit wel het geval dan heeft je paard daar last van een vetophoping. Je ziet vaak streepjes over de hals lopen vlakbij de haarwortels van de manen. Ditzelfde geldt voor vetophopingen bij de staartaanzet, hartvormige billen zien er dan misschien wel gezond uit, maar dit is vaak juist niet het geval; vet hoopt zich hier dan namelijk op.

Paarden met overgewicht schuren hun staart of manen over het algemeen ook vaker dan paarden zonder overgewicht. Muggen prikken namelijk graag in vet als je paard bijvoorbeeld last heeft van staart- of maneneczeem. De buikomvang is daarnaast ook een belangrijke factor, eigenlijk net zoalsa bij mensen. Een te dikke buik kan duiden op overgewicht. 

Overgewicht bij mijn paard, is het dan zo ernstig?

Het antwoord is ja. Net zoals bij mensen is overgewicht simpelweg niet gezond. Het heeft effect op de algehele gezondheid, maar ook specifiek op het bewegingsapparaat. Je paard moet namelijk veel meer gewicht meedragen, wat er weer voor zorgt dat hij zichzelf kan belemmeren in de beweging. Langdurig overgewicht kan daarnaast ook insuline resistentie als gevolg hebben. We hebben dan te maken met de 'brandstof' uit voedsel wat opgeslagen wordt als vet, omdat het niet in de juiste vorm omgezet kan worden. 

Dit is ook de reden waarom insuline resistente paarden en pony’s altijd hongerig zijn en trager en slomer. Het lichaam kan de aangeboden brandstof niet op de juiste manier meer omzetten naar energie.

Van oorsprong zijn paarden dieren die op zoek moesten naar eten. Kilometers per dag werden er afgelegd voor gras, maar ook kruiden en takjes. In de winter was het overleven met weinig voedsel. Daarom is de natuur erop ingesteld om in het voorjaar en najaar extra suikers in het gras te doen, zodat de reserves aangevuld en opgebouwd konden worden. Onze paarden hoeven tegenwoordig zeker niet meer op zoek naar voedsel, sterker nog het wordt ze op een presenteerblaadje aangeboden. Veel paarden staan op Engels raaigras. Dit gras is bedoeld om koeien extra melk te laten produceren en is voor onze paarden veel te rijk. Jouw sportpaard lijkt misschien niet meer op een oerpaard van vroeger, maar genetisch is er nog maar weinig veranderd.

paard met overgewicht en gluco balance

Hoe breng ik dan de suikerstofwisseling weer in balans?

Je kunt de suikerstofwisseling ondersteunen door een supplement bij te voeren. Zo is de Phytonics Gluco Balance speciaal ontwikkeld om paarden te ondersteunen die gevoelig zijn voor het verse voorjaarsgras, of een verstoorde suikerstofwisseling hebben en overgewicht ervaren. De Gluco Balance zorgt ervoor dat de glucose beter opgenomen kan worden en het heeft een regulerende werking op de lever. Wist je namelijk dat de lever een heel belangrijk onderdeel is van de suikerstofwisseling? Belangrijk is dus om deze te ondersteunen met een supplement zoals Gluco Balance. 

Is het geven van Gluco Balance voldoende?

Je kunt de Gluco Balance geven ter ondersteuning van de suikerstofwisseling en als jouw paard last heeft van overgewicht, en je paard zou hiermee voldoende ondersteund moeten worden. We raden echter aan om eerst Puur Parasitus te geven aan je paard, zodat Gluco Balance nog beter opgenomen wordt.

gluco balance

Waarom geef ik dan Puur Parasitus i.c.m. Gluco Balance?

Dat is eigenlijk logisch. Veel paarden hebben last van Parasieten zoals schimmel in de darmen, wormen, gisten en coccidiën. Deze parasieten leven in of op een 'gastheer' (in dit geval je paard) en leven hier ten koste van deze gastheer. Belangrijk is dus om Puur Parasitus met de uitslag van het periodieke mestonderzoek te combineren. Op deze manier ruim je eerst de parasieten op, om er daarna voor te zorgen dat de Gluco Balance goed opgenomen wordt.

 

 

Gerelateerde berichten
Gastblog NML Health: Gluco Balance voor jouw paard met overgewicht?
Overgewicht is een steeds groter wordend probleem onder paarden en pony’s.  Dat de sobere rassen aanleg hebben om snel dik te worden is al een stuk bekender dan een aantal jaar geleden, maar lang niet iedereen beseft dat ook de warmbloeden overgewicht kunnen ontwikkelen. Dit overgewicht kan, zeker op de lange termijn, hele vervelende ...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.