Help mijn paard eet zand, wat nu?

Weergaven
Help mijn paard eet zand, wat nu?

We zien het steeds vaker voorkomen, zeker in deze tijd van het jaar; paarden die zand eten tijdens hun uren op de schrale weide of in de paddock. Sommige paarden hebben deze gewoonte aangeleerd en eten, of likken aan het zand in de paddock of op de weide. Deze gewoonte is niet alleen slecht voor de maag, maar veroorzaakt ook diarree en soms zelfs gewichtsverlies. 

Eet jouw paard regelmatig zand? Het is dan belangrijk om te achterhalen waarom jouw paard zand eet, om zo zandkoliek te voorkomen. Belangrijk is hierbij om te bepalen hoeveel zand jouw paard gemiddeld binnenkrijgt, om zo de ernst van de situatie in te schatten.  

Je kunt zelf gemakkelijk testen in hoeverre jouw paard daadwerkelijk zand binnenkrijgt aan de hand van een doorzichtige plastic handschoen of een zak. Verzamel mest in deze zak en meng dit met wat water. Zand is namelijk zwaarder dan de rest van de mest waardoor dit op den duur naar de bodem zal trekken. Het is belangrijk om meerdere keren per jaar een zand onderzoek te doen, zodat je weet hoeveel zand jouw paard gewoonlijk in zijn mest heeft.  

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor het eten van zand. Paarden kunnen bewust zand eten, maar ook onbewust tijdens het grazen op de weide. Als je paard bewust zand eet kan dit komen door verveling, maar er kan ook een mineralentekort zijn. Belangrijk is om hierbij goed te monitoren om welke factor het gaat. Verveling kan al snel ontstaan wanneer paarden over te weinig ruwvoer beschikken, maar vindt ook plaats bij paarden die alleen staan en geen maatje hebben.  

Welke maatregelen moet ik nemen om het zandeten te voorkomen? 

  1. Zorg ervoor dat jouw paard in ieder geval geen zand eet uit verveling; denk hierbij aan het geven van voldoende ruwvoer.
  2.  Zorg voor extra vermaak in de paddock zoals een speelbal. Staat jouw paard lang in de paddock? Zorg voor bijvoorbeeld een hooinet zodat hij zich niet snel gaat vervelen en toch wat te knabbelen heeft.
  3. Is de weide erg kaal? Laat jouw paard dan niet te lang op deze weide grazen; hij krijgt onbewust toch veel zand binnen wat de kans vergroot op zandkoliek. 

Wat kan ik doen om zandkoliek te bestrijden? 

Belangrijk is om ervoor te zorgen dat jouw paard geen last krijgt van zandkoliek. De psylliumvezel wordt vaak gebruikt voor de behandeling, maar ook voor de preventie van zandkoliek. De supplementen die voor dit probleem gebruikt worden bevatten veelal psyllium vezels, deze vezel bindt het vocht in de darmen waardoor er een geleiachtige massa ontstaat. Deze geleiachtige massa stimuleert de darmwerking en opgehoopt zand hecht zich aan deze massa waardoor het zand afgevoerd wordt uit de darmen. 

Sandxpell is een aanvullend diervoeder voor paarden met psyllium. Sandxpell is een voedingssupplement geschikt voor paarden die op zandgrond grazen, of paarden die veel tijd doorbrengen in paddocks. Sandxpell ondersteunt bij het behoud van een gezond maagdarmkanaal. 

Voorkomen is beter dan genezen 

Je kunt er ook voor kiezen om jouw paard preventief te beschermen tegen de gevolgen van zand eten. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. De parafine olie van Leopard wordt vooral gebruikt bij paarden om de darmen op gang te houden. Dit supplement kan zowel preventief gegeven worden of wanneer paarden op zandgrond worden gehouden, en dus mogelijk meer zand binnenkrijgen dan anderen. 

Neem een kijkje bij onze supplementen, speciaal voor het bestrijden van zand in de maag!  

Gerelateerde berichten
Product uitgelicht: Colosan
In deze blog lichten wij het product Colosan uit. Wanneer een verstoring in de darmen ontstaat kan koliek tot gevolg hebben. Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn, en kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn verstopping, kramp en gas. Als je denkt dat je paard koliek heeft is het belangrijk eerst de dierenarts te ...
Geef je paard Colosan bij koliek
Wanneer een verstoring in de darmen ontstaat kan koliek tot gevolg hebben. Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn, en kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn verstopping, kramp en gas. Als je denkt dat je paard koliek heeft is het belangrijk eerst de dierenarts te bellen, in afwachting tot de dierenarts er is kun je ...
Gastblog VITALStyle: Colosan: eerste hulp bij koliek!
Koliek is een van de nachtmerries van een paardeneigenaar. Een product dat niet mag niet ontbreken in je EHBO-kist is Colosan. Dit geeft direct verlichting bij koliek en werkt bovendien krampstillend. We vertellen je graag meer over de natuurlijke kracht van Colosan bij koliek...
Gezondheidsproblemen bij paarden in de winter
Paarden zijn winterharde dieren, vooral als het gaat om het doorstaan van de koudere maanden. Dit betekend echter niet dat ze geen verzorging nodig hebben. Er zijn zelfs enkele gezondheidsproblemen waar paarden tijdens de winter vatbaarder voor zijn. The Horse werkte samen met Ava Redig, DVM, van Stillwater Equine Veterinary Clinic, om zes ...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.