Hoe behandel je wonden? Plus uitleg over de 3 fases in het genezingsproces

Weergaven
Hoe behandel je wonden? Plus uitleg over de 3 fases in het genezingsproces

Wanneer gebruik je welke wondzalf? In deze blog leggen wij uit hoe je wondjes bij je paard moet behandelen. Wondgenezing vindt plaats in 3 verschillende fases, voor elke fase adviseren wij de juiste producten. Verkeerd gebruik van producten zorgt namelijk voor een slechte genezing van de wond.

Wondbehandeling bij paarden

Wij adviseren grote en open wonden direct te spoelen met lauwwarm water, zo spoel je het meeste vuil direct uit de wond, let er wel op dat je de waterstraal niet direct op de wond richt maar net boven de wond zodat het water over de wond heen loopt. Hele vieze wonden adviseren wij te spoelen met een antibacteriële vloeistof zoals chloorhexidine (Cavalor Derma Wash). Ook kleine wondjes dienen goed gespoeld te worden met lauwwarm water, ook al lijken deze wondjes onschuldig. Wanneer een bacterie zich in de wond bevindt kan deze naar binnendringen en zelfs levensbedreigend worden, dus ook kleine wondjes dienen goed gespoeld en behandeld te worden.

Schakel altijd een dierenarts in wanneer de wond zich bij een gewricht of pees bevind. Ook als je de wond pas na 6 uur ontdekt of als de wond steeds opnieuw opengaat wanneer je paard beweegt.

Genezing wondjes

Wond reinigen en beschadigd weefsel afstoten

In het eerste stadium van het genezingsproces wil het lichaam van je paard de wond reinigen en beschadigd weefsel afstoten. Dit gebeurt door de witte bloedlichaampjes. Deze witte bloedlichaampjes presteren het beste in een vochtige omgeving. Zolang je paard bezig is met dit reinigingsproces is er wondvocht te zien (helder / gelig vocht). Een veel gemaakte fout is dan ook om de wond te drogen of om er een dikke wondzalf op te smeren. De wondzalf wordt herkent als een lichaamsvreemde stof dus gaan de witte bloedlichaampjes zich bezig houden met de wondzalf opruimen i.p.v. zich te concentreren op de wond zelf. Het is dus verstandig om tijdens dit proces de wond vochtig te houden met bijvoorbeeld een hydrogel, deze gel kan je op de wond aanbrengen en afdekken met een steriel gaasje en vervolgens polsteren met een gamgee en een elastisch kleefverband. Deze gel zorgt er tevens voor dat het verband niet aan de wond gaat plakken, zonder deze gel kan je de wond weer opnieuw opentrekken bij het wisselen van het verband. Wij adviseren minimaal 1 keer per dag het wondverband te wisselen en een nieuwe laag hydrogel aan te brengen.

Granulatiefase (vorming van nieuw weefsel)

De volgende stap is de granulatiefase. In deze fase wordt er nieuw weefsel gevormd, diep in de wond worden cellen vermeerdert zodat de wond wordt opgevuld. Tevens vindt tijdens deze fase “epitheliasatie” plaats, dit proces zorgt ervoor dat de wondranden naar elkaar toe groeien en de wond zich kan sluiten. Tijdens deze fase moet je extra oplettend zijn voor de vorming van wildvlees, dit ontstaat door te snelle groei van het granulatieweefsel waardoor dit buiten de wond om gaat groeien. Hou de wond dus goed in gaten tijdens deze fase, mocht je vermoeden dat er wildvlees gevormd wordt schakel dan de dierenarts in. Ook een wondzalf, wondgel of wondcrème kan zorgen voor te veel vorming van granulatieweefsel, veel huid crèmes worden bijvoorbeeld aangezien voor een wondzalf, wees hier extra voorzichtig mee want deze zijn niet geschikt voor wonden die nog moeten genezen.

Reorganisatie van de nieuwe cellen

In de laatste fase van het genezingsproces worden de nieuwe cellen gereorganiseerd. Wanneer de wond gesloten is zal het nieuwe vervangende weefsel zichtbaar zijn als een litteken. Tijdens deze fase kan de wond behandeld worden met een wondzalf. Het litteken zal de eerste periode erg kwetsbaar en stug zijn, wij adviseren daarom om tijdens deze periode de wond te ondersteunen met een wondzalf. Om voor een vette zalf te kiezen houd je het weefsel soepel, een wondzalf op basis van wolvet (lanoline) is een goede keuze. Houd er rekening mee dat het ongeveer een jaar duurt voordat het litteken 80% van zijn elasticiteit terug heeft zoals normaal huidweefsel. Blijf de wond tijdens dit proces dus ondersteunen met een wondzalf. Zo voorkom je opnieuw beschadiging aan de wond, en verminder je het trekkerige en jeukerige gevoel waardoor je paard minder snel geneigd zal zijn om te krabben aan de wond. Ook werkt een laag wondzalf beschermend tegen vliegen en andere insecten.

Bekijk hier ons hele assortiment aan EHBO producten voor je paard.

Gerelateerde berichten
EHBO op stal
Voor iedere paardeneigenaar is het handig om een EHBO pakket altijd klaar te hebben staan voor je paard maar ook voor jezelf. Hierdoor ben je altijd goed voorbereid op de kleinste ongelukjes op stal.Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en gebeurt op de meest onverwachte momenten. Naast het snel verzorgen van ongelukjes kun je ook je paard ...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.