Musthaves voor jouw veulen

Weergaven
Musthaves voor jouw veulen

De lente komt er weer aan en de eerste veulentjes zijn al geboren. In een eerdere blog schrijven we over de geboorte van een veulen en de periode voor het veulenen. In deze blog laten we je musthaves zien die je in huis moet hebben bij de geboorte en het opgroeien van een veulen.

Musthaves Veulen

Gezonde veulens beginnen te bewegen binnen een aantal minuten na de geboorte. Met ongeveer 30 minuten proberen ze te gaan staan en na ongeveer 90 minuten zal het veulen al gaan drinken bij de moeder. De navelstreng moet worden gedesinfecteerd met een antibacterieel middel, zoals chloorhexadine of jodium oplossing gedurende de eerste 24-48 uur na de geboorte. Na 24 uur is het advies om het veulen en de merrie te laten controleren door de dierenarts om er zeker van te zijn dat beide gezond zijn.

Producten die handig zijn als je een veulentje krijgt

Pavo S.O.S. Kit – dit pakket bevat Pavo Veulenmelk en Pavo Biest. Naast deze producten zitten er ook nog handige toedien items bij. Het is belangrijk om het veulen binnen 3 uur te voorzien van biest, dit kan zijn van de merrie maar mochten en problemen zijn met de melkaanvoer kan de Pavo Biest bereid worden.

Pavo Veulenmelk  - na het drinken van biest kan een veulen over gaan op normale veulenmelk. De melk kan worden klaargemaakt met lauw arm water en bevat een speciale samenstelling met veel suikers en een lage concentratie droge stof.

NAF Merries, Veulens en Opgroeiende paarden – dit supplement kan gebruikt worden voor paarden die in de groei zijn maar ook merries die net een veulen hebben gehad. Het advies is om dit product te geven vanaf drie maanden voor het veulen tot en met het spenen. Een veulen kan dit supplement krijgen van vier jaar. Dit supplement bevat de juiste ingrediënten om voor de optimale ontwikkeling van een veulen te zorgen.

Premiere Veulenhalster – dit halster kan gebruikt worden vrij snel na de geboorte om het veulen te leren meelopen aan een halster. Het halster is ruim verstelbaar en hierdoor in de opgroeiende fase van het veulen te gebruiken.

Amigo Veulendeken – de vroege veulens die dit jaar geboren zijn hebben vaak nog last van de koude nachten en regenachtige dagen. Om je veulen hiervoor de beschermen zijn er speciale veulendekens van Amigo. Deze dekens zijn verstelbaar aan de voorzijde en onder de buik, hierdoor kunnen de dekens zeer goed gebruikt worden tijdens de groei periode van een veulen.

Natuurlijk is het ook belangrijk om de merrie goed in de gaten te houden zodat deze gezond blijft. Daarnaast is het ook van belang om de contactgegevens van je dierenarts bij de hand te hebben in geval van nood.

Gerelateerde berichten
De geboorte van jouw veulen
De geboorte van jouw veulen Een merrie veulent ongeveer 11 maanden na bevruchting en heeft hier doorgaans geen hulp bij nodig. Maar als er iets mis gaat is snel handelen van levensbelang. Veulenen gebeurt tussen 338 en 345 na de bevruchting van de eicel. Echter kan een merrie ook na 320 dagen veulenen, zonder dat dit inhoudt dat het een ...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.