Welke zadelonderlegger past bij jouw paard? - Gastblog Lemieux

Weergaven
Welke zadelonderlegger past bij jouw paard? - Gastblog Lemieux

Onderleggers zijn er in alle soorten en maten, ook bij LeMieux. Maar waar moet je op letten als je een halfpad aanschaft? In deze blog lees je enkele tips van Lemieux waar je op moet letten.

Wanneer moet je een onderlegger aanschaffen? Jouw paard is altijd het uitganspunt voor deze keuze. Als je paard een gevoelige rug heeft kan de halfpad een extra schokdemper zijn of zorgen voor een betere drukverdeling. Een onderlegger kan ook gebruikt worden om kleine correcties aan de ligging van het zadel te maken.

 

welke-zadelonderlegger-past-bij-jouw-paard

Pasvorm

Belangrijk aan de zadelonderlegger is een fijne pasvorm. De ruggenwervels moeten vrij liggen en de drukverdeling moet juist zijn. Als alles goed op de rug ligt, kan het paard zijn rugspieren het beste ontwikkelen. De halfpads van LeMieux zijn gemaakt door ruiters, voor ruiters. Pasvorm en functionaliteit zijn daarbij zeer belangrijk en dat zie je terug in de producten. Zo is bij alle onderleggers het kanaal minder dik gevuld met wol zodat de wervels meer vrijheid hebben.

Let er bij het gebruik van een halfpad wel goed op dat de pasvorm van het zadel niet verandert. Als je bijvoorbeeld al een smalle boom hebt en je legt er een onderlegger onder, loop je het risico dat het gaat knellen op de schoft. Bij twijfel is het daarom altijd aan te raden om een expert mee te laten kijken.

Met betrekking tot de pasvorm zijn er enkele kenmerken waar je op kunt letten:

  • Heb je de juiste maat onderlegger? Hij mag niet korter zijn dan je zadel. Vallen de kussen van je zadel op de wolkraag, dan is de drukverdeling vaak niet juist. Het soort zadel dat je hebt heeft ook invloed op de maat van je halfpad. Bij een springzadel van 17.5” heb je vaak maat M nodig omdat de kussens wat verder terug gesneden zijn. Een dressuurzadel van 17.5” heeft doorgaans langere kussens en daardoor heb je vaak maat L nodig van je onderlegger.
    Volgt de half pad de vorm van je zadel? Belangrijk daarbij is dat het wervelkanaal vrij ligt en dat de schoft ook voldoende ruimte heeft.
  • Lambskin Merino+
    Het materiaal van je onderlegger is bij voorkeur ademend. Als dat niet het geval is, kan het te warm worden onder de pad. Dat zorgt ervoor dat je paard makkelijker gaat zweten onder het zadel en dat kan weer zorgen voor huidproblemen. Dit wil je voorkomen.

De Pro Lambskin Merino Pad van LeMieux is gemaakt met Australische Merinowol. Het voordeel van dit natuurlijke materiaal is dat het goed ademt en dat de temperatuur wordt gereguleerd. Daarbij zorgt de dunnere voering op de rugwervels ervoor dat er een luchtstroom door de pad kan. Dit draagt positief bij aan de regulering van temperatuur. Een ander voordeel van wol is dat het vocht opneemt zodat de paardenrug niet te nat wordt. Onderleggers met synthetische materialen zijn goedkoper, maar worden vaak warmer onder het zadel.

Drukverdeling is ook een belangrijk aspect als het gaat om onderleggers. Met het springen en bij sommige dressuuroefeningen val je wat meer in het zadel. Zeker bij een gevoelig paard kan het fijn zijn als de zadelpad de druk verdeeld en zorgt voor schokdemping. Ook in dit geval is een natuurlijk materiaal zoals Merinowol in het voordeel. De wol biedt vaak een betere verdeling en demping dan synthetische materialen.

welke-zadelonderlegger-past-bij-jouw-paard

Prosorb Pad
Wollen onderleggers zijn een toegankelijke keuze. Soms wil je echter je zadel iets preciezer corrigeren. Denk bijvoorbeeld aan een paard dat tijdelijk minder bespierd is na een blessure of bij een jong paard dat nog volop aan het veranderen is. Ook als je meerdere paarden met hetzelfde zadel rijdt, kan een pad die je per keer kunt aanpassen een goede keus zijn.

De Prosorb Pad van LeMieux heeft aan de bovenzijde openingen zitten waar je foampads in kunt doen. Daarmee biedt de onderlegger alle voordelen die je van LeMieux gewend bent inclusief de flexibiliteit om per keer de pad af te stemmen op de rug van het paard. Het foam is gemaakt van traagschuim wat door de lichaamswarmte van het paard zachter wordt. Hierdoor vormt het mooi naar de paardenrug en gaat het zadel er netjes in liggen.

welke-zadelonderlegger-past-bij-jouw-paard

 

Gerelateerde berichten
Reisverslag Spoga 2019
Afgelopen zondag zijn wij naar de Spoga in Keulen geweest om op zoek te gaan naar vernieuwende producten/merken en om de nieuwe collecties van onze vaste merken te bekijken. De Spoga is een grote beurs waar alle leveranciers samenkomen om nieuwe producten te presenteren. Ik kijk altijd enorm uit naar deze beurs omdat het vinden van nieuwe producten...
De perfecte crossbeschermer van Lemieux
De crossbeschermers hebben een grote ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen jaren. Met nieuwe technologieën is er steeds meer mogelijk om comfort en optimale bescherming met elkaar te combineren. In deze blog leggen we de werking uit van de Lemieux cross beschermers...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.